SP: Alle kinderen moeten zwemdiploma hebben

LELYSTAD
Alle kinderen in Lelystad zouden de basisschool moeten verlaten met een zwemdiploma op zak. Dat vindt de SP-fractie, die wil uitzoeken wat er voor nodig is om dat voor elkaar te krijgen.

Tot enkele jaren jaar geleden kregen alle kinderen zwemles via school, maar dat schoolzwemmen is wegbezuinigd. Dat betekent dat ouders er nu zelf verantwoordelijk voor zijn dat hun kinderen leren zwemmen. Volgens Symaiah Verbeek van de SP blijkt uit recente landelijke cijfers van de Nederlandse Reddingsbrigade dat er steeds meer ongelukken gebeuren met kinderen die niet kunnen zwemmen. Soms heeft dat een dodelijke afloop. Verbeek wil daarom van het college van B en W  weten hoe veel kinderen de basisschool verlaten zonder een A-diploma.

Moet het schoolzwemmen terugkeren?
De SP vindt niet dat het schoolzwemmen weer ingevoerd zou moeten worden. "Scholen hebben al te veel taken. De gemeente moet er op toezien dat alle kinderen op de een of andere manier zwemles krijgen."

Drempel Jeugdsportfonds te hoog
Voor kinderen uit arme gezinnen is er nu al de mogelijkheid om via het Jeugdsportfonds op zwemles te gaan. Verbeek vermoedt dat toch niet ieder kind dat dit nodig heeft, wordt bereikt. Ze denkt de drempel voor het fonds te hoog is. "De gemeente moet die drempel verlagen. Bovendien zou zwemmen de eerste prioriteit moeten krijgen als sporten voor kinderen wordt gestimuleerd."

reacties (12)

 • Lelystedeling

   

  Ik vind dat je als ouder de verantwoording moet nemen en zorgen dat je kinderen op zwemles gaan. Dit kan niet afgeschoven worden op het onderwijs d.m.v. schoolzwemmen. Ieder die aan kinderen begint weet dat er kosten zijn en daar moet je je verantwoordelijkheid voor dragen.

  reageer
 • Watervriend

   

  Een zwemdiploma biedt geen garantie op het te allen tijde voorkomen van verdrinking. Net als een rijbewijs geen garantie biedt op het voorkomen van ongelukken in het verkeer. Ik vindt het verstandiger om kinderen verkeersles te geven. In het verkeer lopen kinderen veel meer gevaar dan op of in het water.

  reageer
 • Jan

   

  Is dat even schrikken. De SP is een keer niet tegen maar komt met een voorstel. Alleen jammer dat de roeptoeters het niet hebben over de verantwoordelijk heid van ouders

  reageer
 • piet ,

   

  is het dan voor iedereen gratis nu is zwemles zo duur.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Sorry hoor maar het gaat om de veiligheid van je kind, dan doen de kosten er toch niet toe? Dan maar bezuinigen om luxe dingen, waarom zou het gratis moeten zijn?? Wat denk je van onderhoud en verzorging van het zwembad, kosten voor zwemleraren, kosten voor schoonmaak, kosten voor toezicht etc. etc. etc.

 • Fred

   

  Niks is gratis

 • Barbara

   

  @RAAR Dat afschaffen ging juist niet met het volle verstand, het was een ordinaire bezuinig op een onderdeel wat, zoals wat later in de tijd blijkt, heel goed binnen het onderwijs past. Meer bewegen!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gnodde

   

  Helemaal mee eens iedereen dient een zwemdiploma te hebben of zwemles te hebben gevolgd. Dit geld ook voor kinderen van Urk. Kunt u zich nog herinneren wat een paar jaar geleden in de havenmond van Urk gebeurde? Kind had geen zwemdiploma.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  De basisgedachte is goed. Maar die haal je weer volledig onderuit als je zegt dat dat niet moet gebeuren door het schoolzwemmen opnieuw in te voeren. Hoe wil je dat dan anders voor elkaar krijgen? Lukt je niet. Scholen hebben inderdaad teveel taken. Haal daar de onzinnige, vooral verplicht administratieve, niets met lesgeven te maken hebbende, taken weg. Geef weer meer bewegingsonderwijs, want de obesitas is een nieuwe dreiging. En laat dat zwemonderwijs deel uitmaken van het bewegingsonderwijs. Nederland zal er stuk gezonder op worden, minder verdrinkingsdoden. En ook nog eens slimmer. Want dat is een bijkomend effect van meer bewegen.

  reageer
 • RAAR

   

  We hebben net een aantal jaren geleden met ons volle verstand het schoolzwemmen afgeschaft. Ouders moeten het zelf verzorgen voor hun kinderen en nu dit weer......???? Als ouders tekort schieten moet je wijzen naar de ouders en niet naar de overheid!

  reageer
 • Barbara

   

  Dat afschaffen ging juist niet met het volle verstand, het was een ordinaire bezuinig op een onderdeel wat, zoals wat later in de tijd blijkt, heel goed binnen het onderwijs past. Meer bewegen!!

 • Karel

   

  Wel hebben net ...... WE? Nou we (ik) dus niet. Dat hebben die mensen achter hun bureau gedaan . Ouders de schuld geven? Hoezo? Er zijn ouders die ongeveer 850 euro per maand hebben. Daar moet alles van betaalt worden. Dus er is echt geen geld voor zwemles die dan soms ook onodig lang duurt voor een kind mag afzwemmen. Maar dit terzijde. Dus overheid moet zelf alles maar terug draaien en anders de echte minima maar tegemoet komen

 • Barbara

   

  Helemaal eens met de stevige oproep van Mevrouw Symaiah Verbeek, waar als vanzelfsprekend niet een andere partij op tegen kunnen zijn.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Zouden de vluchtelingen tijdelijk kunnen inspringen om de kinderen zwemles te geven?

  reageer
 • Wieke

   

  Lijkt me niet, aangezien veel van hen niet kunnen zwemmen, zoals u waarschijnlijk wel weet. Mensen met een uitkering dan? Nee, ook niet, zwemles geven is nl een vak , dat mag je niet zomaar doen, lijkt me logisch.

 • Dirk2

   

  Als je zaken als het Werkbedrijf dan afschaft kunnen deze middelen daar GOED aan besteed worden!

  reageer
 • Boels

   

  De SP doet een inhaalslag, is uit de politieke slaap ontwaakt. Dat duurt tot de verkiezingsavond en daarna dut men gewoon verder. Verder is het gewoon: als je niet kunt zwemmen dan moet je niet gaan zwemmen.

  reageer
 • Wieke

   

  Dat ben ik niet met u eens. Ieder kind moet in onze waterrijke provincie leren zwemmen, soms kun je nl in het water terecht komen zonder dat je dat bewust doet ... Daarnaast sluit je kinderen die niet kunnen zwemmen ook uit van allerlei groepsactiviteiten zoals zwemfeestjes, kanoën, vlotten bouwen, zeilkampen etc., belangrijk voor de sociale ontwikkeling en voor het zelfvertrouwen van een kind/jongere.

 • kees d.

   

  Hier uit maak ik op dat u VVD stemt? SP doet niet aan inhaalslagen maar trekt met regelmaat aan de bel maar wordt weg gestemd door de partij waar u op heeft gestemd.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert