Conserveringsbesluit IJsselkogge bijna rond

LELYSTAD
Het 'conserveringsbesluit' voor het eeuwenoude wrak de IJsselkogge is zo goed als rond. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE). Volgens hem is het handelsschip uit de 15e eeuw de moeite waard om te bewaren. Het schip staat sinds vorig jaar in een conserveringsstation naast museum Nieuw Land in Lelystad.

"De contracten liggen nog niet getekend op tafel, maar bijna afspraken zijn gemaakt", vertelt de woordvoerder. Het definitieve besluit wordt in oktober genomen. Volgens de RCE is de goede staat van het wrak de belangrijkste reden om het schip te bewaren. 

Meer dan 600 jaar oud
De 20 meter lange IJsselkogge werd vorig jaar februari uit de IJssel bij Kampen gehaald. Daarna werd het naar Batavialand in Lelystad gevaren. Het scheepswrak is meer dan 600 jaar oud.

reacties (2)

 • .W.

   

  Elke euro die je hier aan uitgeeft is weggegooid geld. Verkoop het als sloophout, dan wordt het wellicht op een goede manier hergebruikt. Geen geld meer uitgeven aan deze onzin.

  reageer
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Hout wat 5 eeuwen onder de waterlijn heeft gezeten krummelt onder je handen in elkaar als je het aanraakt, het heeft iedere stevigheid verloren. Het is dus niet als sloophout in te zetten. Het maanden durende conserveringsproces vervangt het water in het hout door polyethyleenglycol (PEG).

 • Barbara

   

  Wat zijn de gemaakte kosten tot nu toe van dit troeteldier?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het gaat in totaal 750.000 € kosten (bericht RTVOost uit 2014). Of die kosten nu al gemaakt zijn is natuurlijk een andere vraag.

 • Jos '56

   

  Ik zou zeggen, ga ze het eens vragen :-)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert