Zes maanden cel geëist tegen witwassende broers

Almere 13 september 2017
Drie broers uit Almere en Amsterdam moeten, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een half jaar de cel in wegens witwaspraktijken. Een vierde broer gaat vrijuit. Dat was woensdag de eis tegen het viertal in het hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden. 

Mercedes
De vermeende witwaspraktijken speelden zich af tussen 2009 en 2011. De mannen betaalden onder meer een Mercedes van rond de 100.000 euro bijna volledig contant. Ze beweren dat het geld van hun inmiddels overleden vader uit Syrië kwam. Het OM vindt dat een vreemd verhaal. Het geld zou in briefjes van vijftig euro per vliegtuig naar Nederland zijn gekomen. Het geld was niet gemeld bij de douane en de Belastingdienst. Verder zouden de broers 50.000 euro contant hebben ontvangen van een vijfde broer, die ook is overleden. 

Valse werkgeversverklaringen
Ook gebruikten de broers volgens het OM valse werkgeversverklaringen om huizen te kopen. Het OM wil dat twee broers naast de celstraf ook respectievelijk 65.000 en 84.000 euro moeten betalen, en ook de auto moeten inleveren. Als het hof het gesjoemel met werkgeversverklaringen bewezen vindt, wil het OM ook de gekochte huizen invorderen.

In 2014 kregen twee broers in deze zaak van de rechtbank werkstraffen van 120 en 240 uur. Een derde broer kreeg tot acht maanden cel. De vierde broer werd toen ook al vrijgesproken. 

De advocaat van het viertal eist nu vrijspraak omdat de zaak inmiddels jaren oud is en er ook te weinig bewijs zou zijn. 

De uitspraak is op woensdag 27 september.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer