Gezondheid lijkt bij veel sportclubs geen thema

FLEVOLAND
Bij de meeste sportverenigingen in Flevoland lijkt het promoten van een gezonde levensstijl geen belangrijk thema. Dat is de uitkomst van een enquête in samenwerking met de regionale omroepen en de NOS. Aan vrijwilligers, leden en ouders van kinderen die lid zijn, werd gevraagd wat het beleid is bij de club waar zij actief zijn. Aan het onderzoek deden bijna tweehonderd Flevolanders mee. Zij zijn actief bij bijna honderd Flevolandse sportclubs. 

Roken langs de lijn
Veel van de deelnemers aan de enquête geven aan dat zij voor een rookverbod zijn langs de velden. Ze ergeren zich aan rokers die langs de hockey- en voetbalvelden staan of bij de ingang van de kantine. Vooral rondom jeugdwedstrijden wordt dit gezien als een slecht voorbeeld. Bij de meeste buitensporten mag langs de velden gerookt worden. Alleen bij atletiekclubs lijkt het verboden. Bij drie Flevolandse atletiekverenigingen mag nergens gerookt worden.

'Slecht voorbeeld'
Een moeder van een pupil van voetbalclub Flevo Boys: "De spelers van het eerste staan voor de ogen van jonge leden lekker te roken. Slecht voorbeeld. Ouders staan rokend toe te kijken als de coach het team toespreekt. Belachelijk, en niet van deze tijd." Een ander lid van Flevo Boys is het daar niet mee eens. "Gezond eten doen we thuis wel, en een rookvrij sportcomplex vind ik een brug te ver."

Rookvrije sportterreinen
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is samen met hockey- en korfbal bond een project gestart om rookvrije sportterreinen te creëren. VV Zeewolde en SV Marknesse zijn de eerste Flevolandse clubs die zich hierbij hebben aangesloten. De eerste stap is dat er op zaterdagen voor 12 uur 's middags niet gerookt mag worden op het sportcomplex van VV Zeewolde. Bij SV Marknesse mag er zelfs tot 2 uur 's middags niet gerookt worden. Volgens voorzitter Freerk Smit van VV Zeewolde is dit door het bestuur van de voetbalclub ingezet en met hulp van de Hartstichting gerealiseerd. "Maar we doen het in stappen. Nu is het nog dat er tot twaalf uur niet gerookt mag worden, misschien rekken we dat op naar 3 of 5 uur 's middags. De meeste reacties zijn positief, vooral bij wedstrijden van de jeugd, maar er zijn ook wel mensen die er niet van gediend zijn. Die vinden het te streng of te keurig."

Gezonde eten kantine is lastig
VV Zeewolde sloot zich eerder al aan bij initiatieven om gezonder eten te verkopen in de kantine. Al bleek dat toch veel werk en moest er bereid eten weggegooid worden. "Voor onze kantinemedewerkers was het heel bewerkelijk. Dus dat hebben we teruggeschroefd. We hebben nu nog wel fruit en het balletje breed ook nog wel, maar in totaal dus niet zoveel meer."

Bij de helft van clubs is volgens de deelnemers gezond eten te koop in de kantine. Meestal fruit of een broodje gezond, en heel soms een salade. En ook al is er gezond eten, dan kunnen bezoekers vaak ook kiezen voor een snack. Enkele deelnemers van Almeerse voetbalclubs klagen bijvoorbeeld over de aanwezigheid van een frituurpan in de kantine. 

"Onzin"
Een lid van Volleybalvereniging Urk is kritisch op de gezonde trend. "Waarom moet alles opeens gezond zijn? Wat is er mis met een patatje met? Net of je van een broodje gezond gezonder leeft. Geen biertje meer na de wedstrijd, maar een smoothie? Onzin..."

Alcohol
Veel van de deelnemers aan de enquête denken dat er langs de voetbalvelden wel alcohol gedronken mag worden, maar dit is door de KNVB verboden bij alle voetbalclubs. Bij andere sporten is dat minder streng en wordt er wel gedronken langs de lijn. Roken in de sportkantines gebeurt niet meer. Alleen leden van de schietverenigingen op Urk en Zeewolde geven aan dat daar nog gerookt wordt in de kantine.

reacties (12)

 • Jan

   

  Wat een gezeik over dat roken we slaan we beetje veel door hier in nl ik rook niet maar als iemand wil roken doet ie dat maar en als je gezond wil eten doe dat lekker thuis neem ik wel een gehaktbal

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Het hoeft bij een sportclub niet echt een thema te zijn. Je gaat ergens sporten omdat je het leuk vindt en omdat het goed voor je is. DAT besef mag een sportvereniging wel hebben. Dat ROKEN en alleen maar vette troep en veel alcohol niet horen bij: het is goed voor je. Roken en UITSLUITEND vette hap horen niet bij een sportvereniging. Zeker ook omdat er veel jeugd rondloopt. Die mag je als sportvereniging best beschermen.

  reageer
 • Boels

   

  Het zijn verenigingen, dus de leden bepalen. Laten we nu niet die vrijheid van vereniging ondergraven. Over goede voeding en goede levenswijze raakt men niet uitgepraat en zolang de verenigingen zich houden aan de doelstellingen (dat moet wettelijk) is er niets aan de hand.

 • Kaassie

   

  Ga fijn zo door over roken en drinken en eten. en er komen door deze betutteling geen bezoekers / kijkers meer bij de sport verenigingen. Geen baromzet, geen sociale controle, geen moment om vrijwilligers binnen te halen. Leef en laat leven, mensen willen graag doen wat ze willen, bij betutteling haakt de grootse groep af. Maar het voordeel is dat er extra gezonde en fitte vrijwilligers overblijven om alle klussen te doen.

  reageer
 • Frans

   

  Er zijn een aantal schietverenigingen in de Flevopolder maar het is onzin om te schrijven dat ze ook bij ons in de kantine roken.

  reageer
 • Eddy

   

  Veel ziektes zijn te voorkomen door een gezonde levensstijl. Sporten en gevarieerd eten horen daar bij. Roken, overmatig alcoholgebruik en vet zout eten niet. Ik zeg onzin. Gewoon lekker door roken en doordrinken en lekker veel vette hap. Kinderen kunnen toch zeker zelf wel kiezen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Julio Ricardo Cruz

   

  Wat is er lekkerder om na een voetbalwedstrijd met elkaar flink aan het bier te gaan. Naast gezondheid wordt het belangrijkste aspect van sporten vergeten en dat is het sociale contact. Waar eerder de kerk een ontmoetingsplek was is dat tegenwoordig de sportkantine. Vergeet ook niet dat de verkoop in de kantine voor veel verenigingen een belangrijke inkomstenbron is. Laten we ook niet gaan doen alsof een broodje gezond goed voor je is.

  reageer
 • Danny

   

  Ik ga vanuit dat 30 jaar terug ook langsde velden werd gerookt en misschien nog wel meer. Ik kan mij alleen niet herinneren dat gezien te hebben. Ben zelf ook nooit gaan roken dus dat heeft op mij geen invloed gehad.

  reageer
 • Jef de Vries

   

  Beetje kort door de bocht deze titel boven het artikel. Dus omdat clubs het mensen niet willen verbieden om in de buitenlucht te roken en het soort eten aanbiedt waar (wel) vraag naar is, zijn ze niet geïnteresseerd in gezondheid?? Veel zwart/wit. Mis het grijs... Ps ik ben niet roker en fel tegenstander van roken. Maar ik ben ook tegen betutteling. Mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.

  reageer
 • Tuuk

   

  Dus roken langs de lijn of waar dan ook bij een sportvereniging is een slecht voorbeeld en mag dan niet! Maar alcohol drinken is geen slecht voorbeeld! Typische opmerking van iemand die tegen roken is maar wel zijn biertje wil drinken! Beide dingen zijn slecht en geen goed voorbeeld voor de jeugd!!!!

 • gezondheid

   

  Dat je niet mag roken op de sportvelden kan ik het volledig mee eens zijn. Zeker bij jeugdwedstrijden. Maar om nu het patatje e.d. af te schaffen gaat mij veel te ver. Ook het biertje na afloop van een wedstrijd moet kunnen. Maar ook hier geld, niet te veel en zeker niet dronken naar huis!

  reageer
 • Bert

   

  Als je gaat autorijden moet je helemaal geen alcohol drinken. Na verloop van tijd wordt het twee of drie biertjes met alle mogelijke gevolgen van dien. En natuurlijk zijn er nog altijd mensen die denken dat het geen kwaad kan om met alcohol in je lijf achter het stuur te kruipen.

 • Marcel

   

  Bij de almeerseschietvereniging wordt er in de kantine niet gerookt.

  reageer
 • Bram

   

  Dag Marcel, Bedankt voor je reactie. Ik heb het artikel aangepast en de schietverenigingen van Urk en Zeewolde genoemd, daar wordt wel gerookt in de kantine.

 • Moo

   

  Gek word je van al die regels.....je krijgt er een hoge bloeddruk van!!!!!

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Er zijn ergere dingen dan na sporten een patatje eten. Door de weeks, rond de tijd dat kinderen uit school komen, rijden velen met drank op vanuit de golfbaan. Iets anderen kunnen aan doen is veel erger dan een simpele frituurpan.

  reageer
 • Wieke

   

  Natuurlijk is het eten van een patatje geen ramp ( tenzij mensen sporten om af te vallen 😉), maar het gaat om het signaal wat je afgeeft. Sporten hoort bij een gezonde levensstijl, evenals gezonde voeding, het is mooi als dat hand-in-hand gaat, dan leren kinderen dat automatisch.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert