Forse kritiek Kamer op vliegroutes Lelystad Airport

LELYSTAD • Wo 20 september 2017 | 12:51 • Woensdag 20 september 2017 | 12:51
Een groot deel van de Tweede Kamer heeft forse kritiek op de vliegroutes vanaf Lelystad Airport. De politici discussieerden daarover woensdagmiddag met staatssecretaris Dijksma. Inwoners van Gelderland, Overijssel en Friesland zijn bezorgd dat vliegtuigen laag overkomen. Staatssecretaris Dijksma staat open voor alternatieve routes, maar een route om vliegveld Teuge te sparen is volgens haar onmogelijk.
[https://twitter.com/rschuur/status/910532086284550145]
Politieke reacties
D66 vroeg zich af of het niet slim is te wachten met de opening van de luchthaven tot het luchtruim opnieuw is ingedeeld en de overlast kan worden beperkt. De partij wilde weten waarom niet eerder werk is gemaakt van die herindeling. De ChristenUnie en het CDA delen die kritiek. De SGP vroeg zich af: waarom doordenderen naar de opening van het uitgebreide vliegveld in 2019?
[https://twitter.com/HarrySeverens/status/910514360509980672]
De Partij van de Arbeid houdt vast aan de datum van 1 april 2019. De PvdA wil weten hoeveel vertraging er optreedt als er alternatieve routes moeten worden onderzocht. 

De PVV, tegenstander van de uitbreiding, vindt dat de Kamer en provincies hebben zitten slapen en niet eerder aan de bel hebben getrokken over de mogelijke overlast. De SP vindt ook dat de uitbreiding er sowieso niet moet komen. 
[https://twitter.com/rschuur/status/910478724813946883]
De Partij voor de Dieren heeft zorgen uitgesproken over de luchtkwaliteit en over botsingen met vogels op de lage routes

Reactie Dijksma
Staatssecretaris Dijksma zei tijdens het debat dat zij geen andere routes in de weg zal staan als daar draagvlak voor is, maar die moeten dan wel binnen de gestelde voorwaarden passen. In november moeten de routes definitief worden vastgesteld om op schema te blijven. Anders is er volgens haar een probleem. Wachten op herindeling van het luchtruim vindt ze niet verstandig. Die herindeling kan niet naar voren worden gehaald. Ze verzette zich tegen de suggestie dat dat onwil is.

Dijksma kon niet op alle vragen antwoord geven. Het debat werd daarom niet afgemaakt. Mogelijk dat het volgende week wordt voortgezet.
[https://twitter.com/rschuur/status/910527365478043648]
Kritiek vanuit provincies
Vooral vanuit Gelderland en dan met name vliegveld Teuge klinkt forse kritiek op de voorgestelde routes, omdat een vertrekroute pal over het vliegveld gaat. Teuge wil die route verplaatst hebben. Maar dat is volgens Dijksma onmogelijk. 

Ook zijn er in Gelderland, Overijssel en Friesland zorgen over de hoogte van 1.800 meter, waarop de vliegtuigen lang van en naar Lelystad moeten vliegen voordat ze hogere vliegroutes kunnen bereiken. Actiegroepen hebben vorige week 68.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aangeboden, waarmee zij voor hogere routes pleiten. Dijksma heeft al toegezegd dat toestellen vanaf Elburg sneller zullen stijgen in plaats van Apeldoorn zodat de stiltegebieden worden ontzien. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel