Bedrijven profiteren van zonnepark

EMMELOORD
De stroom die wordt opgewekt met het nieuwe zonnepark De Munt bij Emmeloord wordt grotendeels gebruikt voor het bedrijfsterrein zelf en huizen in Emmeloord. Dat zegt Sytse Bouwer van Herbo GroenLeven.

Bouwer plaatste samen met wethouder Andries Poppe vanochtend het officiële eerste zonnepaneel van zonnepark De Munt, hoewel eind vorige week al andere panelen waren geplaatst. Met 43.515 panelen op 14 hectare wordt De Munt het grootste zonnepark in Flevoland. De panelen leveren 12 megawatt stroom, genoeg om een derde van alle huishoudens van Emmeloord van stroom te voorzien.

Koopman
Oorspronkelijk zouden de panelen komen op het dak van een distributiecentrum van Koopman International, maar de dakconstructie was niet sterk genoeg. Daarna bood de gemeente een kavel aan de Muntweg aan. De panelen blijven hier in elk geval zestien jaar staan en mogelijk nog langer. Omdat het bedrijfsgrond en geen agrarische kavel betreft, is het park niet in strijd met provinciale regels die zonneparken.

Subsidie
GroenLeven hoopt volgend jaar alsnog zonnepanelen te plaatsen op het dak van het hoge, nieuwe pand van Koopman. Hiervoor geeft het ministerie van Economische Zaken acht miljoen euro subsidie. Sytse Bouwer wil voor 2020 een eerste zonnepark realiseren dat niet langer afhankelijk is van subsidie. Dat kan door de stroom van zonnepanelen en windmolens op te slaan.

reacties (6)

 • Oma gans

   

  Hoezo profiteren bedrijven hiervan? De kwh prijs is toch niet ineens lager. Sterker nog via de belasting betaal je al deze subsidies

  reageer
 • Joop

   

  In strijd met de regels, land werd nu toch ook als voedselproductie gebruikt. Is dit geen oneigenlijke overheidsdaad. Agrariërs mogen geen zonnepark aanleggen.

  reageer
 • Boer Harms

   

  Is die 12MW wel betrouwbaar? Op het windpark NOP staan molens met een turbine van 7.5 met wieken die ontworpen zjjn voor 5MW. Qua rendement halen die dus nooit die 7.5MW maar daar wordt wel de subsidie op uitgekeerd. Al dat geknutselgeeft mij het gevoel dat dit allemaal om geld draait en niet om milieu. Ik mag hopen dat er straks met de vervanging van Poppe een fossiele wind gaat waaien want die is veel betrouwbaarder

  reageer
 • Schaapjes

   

  8 miljoen subsidie voor 12 megawatt. Dat is 40 keer minder dan 1 van de eenheden in Lelystad die nu grotendeels stil staan. Wat een farce

  reageer
 • Louise

   

  Blijkbaar geeft de NOP het op om nog werkgelegenheid binnen te harken en geeft ze 14 hectare bedrijventerrein uit aan zonneparken. Daar hadden 500 mensen kunnen werken, is toch zo'n 10 miljoen euro per jaar aan inkomen wat in de polder uitgegeven had kunnen worden. En de zonnepanelen kunnen op het dak van de bedrijven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Zonder subsidie had de grond voor landbouw bestemd kunnen worden. Het is verder misleidend om aantallen huishoudens te noemen die gezegend zouden kunnen zijn met zonne-energie. Immers, als de zon niet schijnt (en voor onwetenden: dat zijn de momenten waarop je het licht aan doet en struikrovers uit hun hol komen) gebruik je fossiele energie. Soms als het een beetje waait hoeft dat niet, maar er op rekenen kan je niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert