Bedrijven profiteren van zonnepark

EMMELOORD • Ma 25 september 2017 | 12:25 • Maandag 25 september 2017 | 12:25
De stroom die wordt opgewekt met het nieuwe zonnepark De Munt bij Emmeloord wordt grotendeels gebruikt voor het bedrijfsterrein zelf en huizen in Emmeloord. Dat zegt Sytse Bouwer van Herbo GroenLeven.

Bouwer plaatste samen met wethouder Andries Poppe vanochtend het officiële eerste zonnepaneel van zonnepark De Munt, hoewel eind vorige week al andere panelen waren geplaatst. Met 43.515 panelen op 14 hectare wordt De Munt het grootste zonnepark in Flevoland. De panelen leveren 12 megawatt stroom, genoeg om een derde van alle huishoudens van Emmeloord van stroom te voorzien.

Koopman
Oorspronkelijk zouden de panelen komen op het dak van een distributiecentrum van Koopman International, maar de dakconstructie was niet sterk genoeg. Daarna bood de gemeente een kavel aan de Muntweg aan. De panelen blijven hier in elk geval zestien jaar staan en mogelijk nog langer. Omdat het bedrijfsgrond en geen agrarische kavel betreft, is het park niet in strijd met provinciale regels die zonneparken.

Subsidie
GroenLeven hoopt volgend jaar alsnog zonnepanelen te plaatsen op het dak van het hoge, nieuwe pand van Koopman. Hiervoor geeft het ministerie van Economische Zaken acht miljoen euro subsidie. Sytse Bouwer wil voor 2020 een eerste zonnepark realiseren dat niet langer afhankelijk is van subsidie. Dat kan door de stroom van zonnepanelen en windmolens op te slaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel