Wel of niet geld doneren aan Sint Maarten?

ALMERE
Politiek Almere discussieert donderdag over steun aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. GroenLinks, PvdA en SP willen zo'n honderdduizend euro uittrekken om bij te dragen aan de wederopbouw van de eilanden. Het Caribisch gebied werd zwaar getroffen door de orkanen Irma en Maria. Maar Leefbaar Almere is hier in elk geval faliekant op tegen. De partij vindt het geen gemeentelijke taak.

Beleid staat doneren niet toe
De drie partijen willen 50 cent per inwoner doneren uit de reservepot van de gemeente. Alleen staat het gemeentelijk beleid dit niet toe. Op initiatief van de ChristenUnie kwamen er in 2006 strengere voorwaarden om bij rampen geld te schenken. Zo moest er sprake zijn van een stedenband met Almere en zou alleen een ingezameld bedrag vanuit de samenleving worden verdubbeld, met een maximum van 50.000 euro. Door een aangenomen motie van Leefbaar Almere in 2010 kwam er helemaal een eind aan het doneren van geld bij rampen in het buitenland.

Tijd dat er weer discussie komt
"Maar deze drie gebieden maken alle drie onderdeel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Bovendien leven er in Almere veel Antillianen, die ook veel familie daar hebben", stelt Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks. Zij vindt dat het tijd is om het gemeentelijk beleid opnieuw onder de loep te nemen.

Nico van Duijn van Leefbaar Almere vindt noodhulp een taak van de landelijke overheid. Hij wijst erop dat Sint Maarten een zelfstandig land is. "Dan moeten ze het ook maar bekijken. Er is zoveel narigheid in de wereld, dan moet je hierin soms wat hard zijn. Het is geen taak van de gemeente."

Het voorstel wordt donderdag op de politieke markt besproken.

reacties (24)

 • Dijk

   

  Natuurlijk zullen de dijken hier niet doorbreken. Daar zorgt de overheid voor en daarom zal Almere nooit getroffen worden door een natuurramp die 60% van de stad vernielt en mensen dakloos achterlaat, die mensen radeloos laat zoeken naar geliefden, die niets meer hebben om een brood te kopen. Dus je hebt de hulp van anderen niet nodig, want je kunt het geld beter aan jezelf besteden. Leve de samenleving.

  reageer
 • Van der Zee

   

  Ah, jij leeft op het bestaansminimum en spendeert al je overige verdiende centen aan liefdadigheid? Want de ellende op de wereld is groot - er gebeurt elke dag wel ergens een ramp - en de ongelijkheid is nog steeds enorm. Hulpverlening is in dit geval een taak van de overheid, en niet van gemeentepartijen die goede sier willen maken en anderen graag wegzetten als gierige onderbuikers. Het staat Pvda, SP en Groen Links vrij om uit eigen zak bijdragen te storten en op die manier de wereld te laten zien hoe betrokken ze zijn. Anderen geven liever als privépersoon, zonder de aandacht te hoeven trekken, en betalen daarnaast ook zonder moren hun gemeentelijke belastingen - die de stad prima kan gebruiken.

 • Frank

   

  In dronten doneer je verplicht niks met inwoners te maken

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Ik hoor veel mensen zeggen dat men dan meerdere malen doneert. Het kan zijn dat men daardoor stopt met doneren. Straks (?) stoppen doelen met aandacht op private donatie en jagen doelen meer op gemeenten, waterschappen, cjib, kas van SP, postbus51, etc?

  reageer
 • .VV.

   

  Terugkomend op mijn reactie het is wel een gemeentelijke taak om hier aan bij te dragen.

  reageer
 • Michel

   

  Serieus?

 • .\/\/.

   

  Hier te breed, daar te kort...zodra je de Almeerder het woord 'geld' of 'subsidie' influistert begint-ie te tieren. Sneu.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaanchi

   

  In Almere krijgt Leefbaar niets leefbaars van de grond, dus dan in andere gebieden ook maar niet. Wat een super asocale club. Juist nu men op St. Maarten helemaal niets meer heeft zou iedereen, dus ook LA principes maar eens aan kant moeten zetten. Na 2018 heeft LA trouwens niets meer te vertellen, hoop ik.

  reageer
 • Evros

   

  Ach wat zielig ! Gelukkig is hier een voedselbank ! Hoezo niet geholpen worden !

  reageer
 • Tipies links eerst anderen en dan meschien denken aan de problemen hier stille armoede hier kinderen die met te weinig eten naar school gaan en GroenLinks denkt inderdaad aan ons door alle belastingen te verhogen onder het mom schone lucht kunnen ze in ieder geval over onze ruggen heen het buitenland helpen

  reageer
 • Gert

   

  Zorg eerst maar eens dat de armoede in Almere bestreden wordt. Zolang we voedselbanken hebben geen noodhulp aan niet inwoners. Daarbij is het geen gemeentelijke taak.

  reageer
 • Evros

   

  Oke, nu weten we het wel. Ben alleen heel benieuwd als we hier in de problemen komen of we dan ook niet geholpen willen worden. Grote bek hebben als je hier riant zit ! Er worden wel gekkere dingen met het gemeentegeld gedaan!

  reageer
 • Karel

   

  Politiek Almere helpt een ander maar de eigen stad niet. Gemeentegelden horen niet naar buitenstaanders te gaan, maar naar de bewoners. Deze stad heeft het hard nodig om eens een goed en normaal woon- en leefklimaat te krijgen, zodat het weer fijn is om in Almere te wonen. Mooie sier naar buiten maken en we zien wel waar ons eigen schip strandt. Ik heb gemerkt dat meer gemeenten menen dat Sint Maarten via ons belastinggeld moet worden geholpen. Voortaan doneer ik niet meer aan grote goede doelen, want dat doe ik dus al via de belasting.

  reageer
 • Boels

   

  GroenLinks, PvdA en SP hebben al te veel aan staatsliefdadigheid gedaan. Noodhulp is inderdaad een zaak van het Koninkrijk, daar moet niet moeilijk over gedaan worden. Maar wel bestedingen op NL-wijze volgen zodat ze daar terecht komen waar het hoort. Het staat iedereen vrij om aan particuliere liefdadigheid/solidariteit te doen, in de gemeente, provincie, land of koninkrijk. Het gaat niet aan om sinterklaas te spelen (bovendien staat dat kinderfeest onder enige druk van aan St Maarten verwante groepen).

  reageer
 • Almerica

   

  De inwoners zijn tegen. Het zal dus wel gebeuren. Het kan in Almere.

  reageer
 • Wouter Wammes

   

  Precies, zo werkt het in de politiek. Kijk maar naar de Floriade, vliegveld Lelystad, etc. Wat mij betrfet gaat er geen enkele Almeerse cent naar het corrupte roversnest Sint Maarte.

 • Willem dronte

   

  Daar is de gemeente niet voor maar de staat dus niet doen

  reageer
 • Jojo

   

  Organiseer als gemeente een inzamelingsactie, dan weet je zeker dat je inwoners uit vrije wil geven. Maar gemeentebelastinggeld schenken aan een belastngparadijs, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Voor dat soort schenkingen hebben we de landelijke overheid al.

  reageer
 • Henk

   

  Van mij krijgen ze geen cent. Het recht op hulp hebben ze verspeeld met de plunderingen na de orkaan. Leiden dan de goede onder de slechte? Ja dat klopt. Op een eiland net 30000 inwoners weer iedereen wie er geplunderd heeft een nu ineens een nieuw televisie heeft. Elkaar aangeven doen ze echter niet. Kortom recht verspeeld.

  reageer
 • Flevo Flevo

   

  Onzin, dit is totaal niet een kwestie voor gemeentes en provincies. Gemeentes moeten hun geld steken in dingen binnen hun eigen gemeentes spelen. niet iets buiten hun gebied laat staan het buitenland. Dit zijn dingen voor het rode kruis en eventueel landelijke politiek.

  reageer
 • Hans K

   

  Er wonen ook mensen uit andere getroffen gebieden. Waarom die niet gelijk meenemen? Het sturen van geld is nu niet het eerste van belang. Het sturen van bouwvakkers en machines om her land weer opbouwen is veel verstandiger. Gemeente kan een legertje werklozen aan werk helpen uit de gemeente. Wellicht blijven ze er dan ook wonen?

  reageer
 • Ed

   

  Daar zijn de gemeentelijke belastingen niet voor bedoeld. Dan kunnen ze wel aan de gang blijven. Maar laat ieder individu geven wat zijn/haar hart ingeeft.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Ik meld me dan ook meteen bij de gemeente Almere aan voor een(subsidie)bedrag voor mijn/een huisje op een Caribisch eiland. Iedereen of niemand en niemand voortrekken! Want iedereen was toch gelijk ? Of inmiddels toch weer niet ? En die plunderaars geef ik niets. Een sportzaak met 6 dozen duren sprtschoenen plunderen is niet je eerste levenbehoeften afdekken. Bovendien als het goed gaat op Sint Maarten willen ze niets horen van Nederland en de nederlanders. We zouden ons teveel ermee bemieien. Kun je hebben: We bemoeien ons totaal niet (meer) ermee en geven ook niets. Als ze toch willen geven stop dan eerst met die flo(p)riade.

  reageer
 • Clara

   

  Dus dan geven we als burger eigenlijk dubbelop?

  reageer
 • Volger

   

  'Schijnpolitiek'! Overbodige gemeentelijke bijdrage.

  reageer
 • Globetrotter

   

  Nee dat zeker niet stop het geld in eigenland voor woningen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is inderdaad geen gemeentelijke taak. Laten ze eerst hun gejatte tv's weer teruggeven. Noodhulp vanuit de overheid is prima, begin van wederopbouw ook, maar het is een zelfstandig land. Dit zijn dan de risico's. Nu lijkt het wel de lusten en niet de lasten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert