Nieuwe afvalproef 'hoopgevend en kansrijk'

ALMERE
'Hoopgevend en kansrijk', zo noemt de gemeente Almere de nieuwe afvalproef in de Sieradenbuurt en de Filmwijk. "Het onderzoek loopt nog maar we zien wel dat bij de eerste scheidingsresultaten de hoeveelheid restafval is gezakt van 188 kilo naar 26 kilo restafval per persoon per jaar."

Bij de nieuwe proef wordt het tussenschot verwijderd in de duobak, zodat die alleen wordt gebruikt voor bioafval. Het restafval, zoals stofzuigerzakken, pleisters en elastiekjes, kan in de blauwe bak, ook wel de PMD+ bak genoemd. Bij recyclingsbedrijf Vijfhoek wordt het afval uit deze bakken vervolgens gesorteerd.

De gemeente Almere wil in 2020 het aantal kilo's restafval verminderen tot ongeveer 50 kilo per inwoner per jaar. In andere delen van Almere lopen ook nog afvalproeven. Al die onderzoeken lopen nog tot januari. Dan komt er een evaluatie en op basis daarvan beslist de gemeenteraad hoe Almere afval gaat inzamelen. 

reacties (13)

 • Carin

   

  Hoe meet je het gemiddelde restafval nu en is het niet wat vroeg om te juichen? Wij snappen 'm ook nog niet. Moet ik nou echt m'n soms vieze restafval bij het plastic gooien en deze arme mensen graaien daar dan later in zonder mondkapje? Kijkt de gemeente ook in de bosjes, naar dumping bij glascontainers, een toegenomen aantal plastic huisvuilzakken, illegale vuilverbranding? Hoe ga je restafval per kilo belasten? Het doel is mooi, maar of dit werkt ....

  reageer
 • Marchel

   

  Hoor ook wel dat Almere werkt de mensen met beperkingen dit mogen sorteren. Restafval waar spuiten luiers kattenbakvulling en bedorven voedsel moeten door roeren met hun handen. Schande om de mindervalide hier bij intezetten laten die graaiers die subsidie vreters het zelf een maand doen kijken of het dan nog zo een goet plan is.

  reageer
 • Boels

   

  Vechten tegen de ambtelijke bierkaai, je wordt er helaas niet dronken van, wel doodmoe. We worden gewoon gepiepeld, gaan we de gemeenteraad ook piepelen in maart 2018? De gemeente is er voor de burger en niet andersom. Kijk eens hoe men in Japan de chaos na de tsunami van een paar jaar geleden oplost: industriëel afvalscheiden zoals ook wetenschappers in Utrecht en Eindhoven aanbevelen. En €1 statiegeld op blikjes, flessen en een beloning van €2 per kg overig zwerfafval. Probleem opgelost. Om 1 goeie bak valt nog te lachen, met 3 bakken is het huilen.

  reageer
 • John

   

  Pleisters, elastiekjes... oude pannen, resten zaagafval, oud speelgoed, vloertegels en al die andere zaken die een doorsnee huishouden aan afval produceert en die niet apart ingezameld worden en waar je ook niets steeds maar weer voor naar het recyclingperron rijdt (met auto of fiets). Waarom wordt er altijd gedaan alsof het restafval enkel uit hele kleine spulletjes bestaat? Zelfs op het recyclingperron mag ik de helft van wat ik breng in de container met restafval gooien. En Vijfhoek, is dat niet dat bedrijf van die drie miljoen voor een niet duurzame betoncentrale? Logisch dat die proeven succesvol zijn....

  reageer
 • Eddie

   

  Ik lees hier voor het eerst waar ik het restafval kan laten. De brief van Rob Ravensberger van de gemeente was daarin volstrekt onduidelijk. Fijn dat ik het niet in de bosjes hoef te gooien.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • T. Lesmeister

   

  Afval scheiden door het afvalverwerkingsbedrijf is de beste optie. Minder plastic bakken, minder productiekosten en geen ergernis bij de burgers, gemeente en vuilnisophaalmedewerkers. Het kán in Almere!

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Volgend de vuilnismannen is er nu wel meer zwerfafval in de omliggende gebieden.

  reageer
 • Bakker

   

  Geniaal! Jammer dat je geen prijs kunt winnen voor zo'n idee.

  reageer
 • M Janssen

   

  We hebben van de groene restafvalbak een blauwe restafvalbak. Wat een vooruitgang

  reageer
 • DV

   

  Dus: Tussenschot in de bak laten zitten. Blauwe bak weer inleveren en dus weg uit onze tuinen! En het afval mag weer zoals het 'vroeger' ging gewoon in de groene bak! PRIMA!

  reageer
 • Gerrit

   

  Pleiters en elastiekjes waar hebben het over.

  reageer
 • Kees

   

  In haven een proef. Het is een ramp . Het tussenschot terug . En alles weer zo al het was .

  reageer
 • Nico

   

  Dan zou ik als gemeente zijnde nu stoppen op die obdergrondse containers in de grond te stoppen . He wedbouders 1 besparing geld voor de bloementjes .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert