Ongeluk Urkersluis was fout van bediening

URK
Een fout van de bedieningscentrale is de oorzaak van het ongeluk bij de Urkersluis, begin september. Dat concludeert de provincie na een maand onderzoek. Een binnenvaartschip kwam bij het stijgen van het water klem te zitten onder het brugdek. Zowel het schip als de brug raakte beschadigd. De schipper kon net op tijd van boord springen. De brug is pas half december weer gerepareerd.

Verward met ander schip
Het ongeluk in de Urkersluis gebeurde doordat op de bediencentrale van de provincie het binnenvarende schip werd verward met een ander schip, dat er op lijkt. Dat schip is alleen enkele meters korter. Bij het langere schip dat vast kwam te zitten, had het brugdek omhoog gemoeten terwijl het water steeg.
Volgens de provincie zijn de procedures niet goed doorlopen, anders was dit ongeluk niet gebeurd.

Schipper wist de oorzaak al
De uitkomsten van het onderzoek komen exact overeen met de verklaring van schipper Frits Hoekstra. Hoekstra had nog geprobeerd om via de marifoon contact te krijgen met de bedieningscentrale. Dat lukte niet, waarna hij snel van boord moest springen.

De kwestie leidde tot vragen van de SGP. De provincie reageerde daarop met een verbeterplan voor het marifoonsysteem in de centrale bedieningsruimte voor sluizen en bruggen in het provinciehuis. Zo moet het voor bedienend personeel mogelijk worden om via de marifoon met meerdere schippers tegelijk te spreken. Verder wordt bij alle bruggen en sluizen hetzelfde type noodknop geplaatst.

reacties (4)

 • Frenky

   

  Wat iedereen al wist dus. Inmiddels zijn al een aantal jaarsalarissen van brugwachters erdoor heen gegooid. En jaren geleden hebben de brugwachters zelf al gezegd dat dit geen goed idee was.

  reageer
 • ??

   

  Gewoon een brugwachter neerzetten, probleem opgelost

  reageer
 • janko

   

  is makkelijk de schipper de schuld geven,na tweede geval van schip onder burg valt het me mee dat ze schuld bekennen. en dan nu noodstoppen maken leuk voor de jeugd om in het wekend in te drukken

  reageer
 • Kees

   

  Die noodstop zal op de bediencentrale zijn denk ik en niet bij de sluis

 • Esveen

   

  Ja dat krijg je als je met veel verschillende systemen op één centrale bediening zit. Armoede en lijkt op defensie. Ook hier eerst de schippers de schuld geven en dan er achter komen dat je de centrale bediening maar primitief hebt ingericht.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert