Provincie tevreden over plannen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie

FLEVOLAND
De provincie Flevoland is tevreden over het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat dinsdag werd gepresenteerd. Het akkoord is volgens het college van Gedeputeerde Staten het bewijs dat de rechtbanken in Lelystad kunnen blijven voortbestaan. Ook de verdere ontwikkeling van Lelystad Airport krijgt een belangrijke plaats in het akkoord. De provincie is samen met Lelystad en Almere warm voorstander van de uitbreiding van de luchthaven.

Provincies en gemeenten niet verder gekort
Verder zal het Rijk volgens de nieuwe plannen geen nieuwe kortingen aan provincies en gemeenten opleggen en profiteert ook Flevoland van de extra uitgaven die in het regeerakkoord worden aangekondigd. 
 
Flevoland scoort met duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk thema in het regeerakkoord. Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten moeten zich inzetten om de klimaatdoelstellingen uit het akkoord van Parijs te halen. Flevoland zegt vanuit de voortrekkersrol daar graag aan mee te willen werken.

Versterken openbaar bestuur
Het dagelijks bestuur van Flevoland is blij dat het Rijk raadsleden en leden van Provinciale Staten meer gaat ondersteunen, bijvoorbeeld met opleidingen. Het werk in het openbaar bestuur wordt steeds ingewikkelder en lagere overheidsorganen hebben moeite het tempo te volgen. Vooral kleinere gemeenten hebben steeds meer moeite om alle taken goed te vervullen. 

Vervoer
Flevoland kijkt reikhalzend uit naar de 100 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt voor initiatieven die het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer stimuleren. Volgens de provincie liggen er veel kansen in Flevoland. Verder is de provincie blij met de steun van het Rijk om ook de N-wegen in Nederland veiliger te maken. Vooral op de N50 tussen Emmeloord en Zwolle gebeuren geregeld ernstige ongelukken.

reacties (4)

 • Den

   

  Ik ben nog geen anti-PvdA berichten tegengekomen! wow. Regeerakkoord niet zo slecht, ook ik ben niet zo voor het vliegveld Lelystad (begrijp het wel... maar ik ben een NIMBY uit Swift) Ik hoopte wel meer dat Flevoland meer gericht ging worden als voortrekker en innovatieplek voor duurzaamheid. Daar ligt naar mijn mening een zeer grote kans. duurzame woningbouw, ontwikkeling schoon transport, energie, landbouw ed.

  reageer
 • Hannes

   

  Duurzaamheid en kwaliteit van leven, hangt niet af van politieke verantwoordelijkheid te nemen; maar wel van de juiste politieke beslissingen waar het maatschappelijk nodig is! Daar heeft men geen vertrouwen voor de toekomst voor nodig! "Alleen met terug kijken bepaald men hoe het vertrouwen is geweest!

  reageer
 • HH

   

  Wat jammer is: de Hyperloop heeft geen plek in het regeerakkoord. Misschien komt dat nog. Wat je er ook van vindt, voor Flevoland is zo'n project positief. Daarnaast is het jammer dat het nieuwe kabinet niet meer eigen belastingdomein aan gemeenten toekent. Daar zien we helaas de invloed van Zalm. Vooral voor gemeenten als Lelystad (korting ICL) en Almere (Floriade en schaalsprong) kan dat negatief uitpakken. En tot slot - maar begrijpelijk dat de provincie dat niet noemt - jammer dat er geen herindeling decentraal bestuur komt. De provincie Flevoland heeft toch echt geen toegevoegde waarde, en de waterschappen - als bestuurslaag, niet qua taken - ook niet.

  reageer
 • hans

   

  Herkennen jullie de luchtfietserij al? Eerst een prachtige presentatie van mooie (nep) plannen. Alles wordt uit de kast gehaald: banen, technologische voorsprong, extra centen. Vervolgens wordt er een zonde bok aangewezen: bij voorkeur van de groene kant, maar ook totaal niet betrokkenen met bekende naam is ook goed. Daarna volgt de dreiging het kan helemaal verkeerd gaan. En dan komt de reddende oplossing: zo MOET het...

 • hans

   

  Duurzaamheid en klimaat doelstellingen halen tegen over de uitbreiding van flutveld Lelystad. Flevoland wil een voortrekkers rol hebben? Wat een abracadaba! Het gaat blijkbaar om een ding en helaas zijn dat niet de flevolanders.

  reageer
 • Bas

   

  Wat naïef!

 • Hans Boekhoff

   

  Ik kan het gewoon niet hebben dat het project Lelystad Airport door gaat. Als het Almere Airport zou heten, dan was ik helemaal in mijn sas geweest.

 • HH

   

  Wat een kulreactie, Hans B., beheerder Zuid van Flevo Landschap. Ik denk dat de provincie de subsidie aan Flevo Landschap maar eens moet gaan heroverwegen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert