School populair, vanaf volgend jaar waarschijnlijk loting

ALMERE
De Almeerse middelbare school Helen Parkhurst gaat komend jaar waarschijnlijk loten welke brugklassers welkom zijn. De daltonschool laat weten dat er plek is voor 380 nieuwe leerlingen, maar als er meer aanmeldingen komen wordt er geloot. De school zit namelijk aan de maximale capaciteit van 2100 leerlingen.

Loting is in Amsterdam al jaren aan de orde en zorgt voor veel spanning voor ouders en brugklassers. Voor zover bekend is Helen Parkhurst in Almere de eerste school die dit gaat doen. Dit schooljaar werden er 500 nieuwe leerlingen aangemeld, dus de kans dat er een loting komt is vrij groot. Een woordvoerder van de school laat weten dat het een luxe is. "Maar mogelijk schrikt het ook ouders af. Dat moeten we afwachten. Het is voor het eerst, maar verder uitbreiden zit er niet in." In 2016 werd de school in de Almeerse Parkwijk nog uitgebreid met een nieuwe vleugel.

Daltonschool Helen Parkhurst heeft een mavo, havo en vwo. Komend schooljaar is er ruimte voor 110 mavo-leerlingen, 150 havo-leerlingen en 120 vwo-leerlingen. Leerlingen die van daltonscholen komen krijgen voorrang. Daarna gaan topsportleerlingen (havo en vwo) voor en daarna kinderen met een broer of zus op het Helen Parkhurst. De overgebleven plaatsen worden bij teveel aanmeldingen verloot onder toezicht van een notaris.

Kinderen kunnen aangemeld worden tot 1 maart volgend jaar. Zo'n drie weken later wordt bekend of er geloot moet worden en welke kinderen meeloten op 20 maart. Het schooljaar 2018/2019 is het eerste waarbij ouders en verzorgers meerdere scholen mogen uitkiezen voor hun kinderen. Als het kind wordt uitgeloot bij Helen Parkhurst dan is er een gegarandeerde plek op de tweede schoolkeuze op middelbare scholen aangesloten bij de Almeerse Scholengroep (ASG) en Het Baken. 

Met deze constructie is de rector Merijn Sprenger van Het Baken Trinitas niet blij. "De ASG wekt nu de suggestie dat een plek bij een Aeres- of Bakenschool niet gegarandeerd is. Dat is niet zo, en dat hadden we niet afgesproken." De schoolbesturen hebben afgelopen zomer gesprekken gevoerd over dit onderwerp. "Daar is afgesproken dat andere scholen geen leerlingen zouden lokken met bijvoorbeeld slogans als 'bij ons wordt niet geloot'," aldus Sprenger. Helen Parkhurst snapt de kritiek van Sprenger niet, want nergens worden de andere scholen uitgesloten. 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert