Wethouder moet uitleg geven over kwestie rond payrolling

DRONTEN • Di 17 oktober 2017 | 9:48 • Dinsdag 17 oktober 2017 | 9:48
Wethouder Dirk Minne Vis uit Dronten moet donderdag tekst en uitleg geven waarom hij de gemeenteraad onjuist heeft geïnformeerd over de inhuur van personeel via payrolling. Dat willen oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie. Zij hebben een interpellatiedebat aangevraagd. 

Wat is payrolling?
Bij payrolling staan werknemers niet op de loonlijst van de gemeente maar zijn ze officieel in dienst bij een administratiekantoor. Sommige fracties in de gemeenteraad vinden payrolling een vorm van slecht werkgeverschap. Toen de wethouder daar in 2015 voor het eerst naar werd gevraagd, ontkende hij dat de gemeente personeel op die manier inhuurde.

Wat is het probleem?
De kwestie kwam op 5 oktober 2017 weer aan de orde. Vis moest erkennen dat de informatie die hij in 2015 gaf, niet klopte. Hij bood daarvoor zijn excuus aan.

Wethouder al in 2016 op de hoogte van payroll-constructie
Verder bleek dat de wethouder in december 2016 al op de hoogte was dat Dronten wel aan payrolling deed. De vier oppositiepartijen willen van de wethouder weten waarom hij tot  2017 heeft gewacht om de raad te informeren over de kwestie.

Meer fouten
Diverse politieke partijen geven aan dat het geduld met Vis op raakt. Dat komt doordat hij al eerder bij andere onderwerpen de raad foutieve informatie heeft verstrekt. Zo gaf hij in oktober onjuiste informatie over het bestaan van schriftelijke verslagen van de Alderstafel over Lelystad Airport. In januari werd een een motie van treurnis ingediend tegen de wethouder. Dat betrof een kwestie over zwembad Overboord in Dronten. Die motie haalde het overigens niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel