CDA wil onafhankelijk onderzoek naar crisis

DRONTEN • Wo 18 oktober 2017 | 11:40 • Woensdag 18 oktober 2017 | 11:40
Fractievoorzitter Jan Klopman van het CDA in Dronten vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar wat er aan de hand is binnen de gemeentelijke organisatie en het college. Commissaris van de Koning Leen Verbeek is volgens hem de aangewezen persoon om dat onderzoek te leiden.

'Onafhankelijk besloten'
Klopman zegt dit na het besluit van zijn wethouders Dirk Minne Vis en Nico Verlaan om ontslag in te dienen. Beide wethouders zeggen dat hun besluit los van elkaar staat. Al geven beiden wel aan dat verschillen van mening en de sfeer in het college van b en w de doorslag hebben gegeven om op te stappen.

Niet het eerste vertrek
Klopman vindt het opvallend dat in een periode van tien jaar in Dronten de complete ambtelijke directie is opgestapt, managers zijn vertrokken, twee CDA-wethouders zijn vertrokken (Erik Langeweg en Piet Bleeker) en met Vis en Verlaan nu weer twee CDA-wethouders hun ontslag hebben ingediend. Een college valt niet voor niets, dat kan niet alleen aan het CDA liggen, zegt Klopman. Commissaris van de Koning Leen Verbeek zou moeten kijken hoe de organisatie in elkaar zit.

Angstcultuur
De fractievoorzitter verwijst hierbij ook naar een anonieme brief die eerder dit jaar bij de raad en media is bezorgd. Daarin wordt gesproken over een angstcultuur binnen de gemeentelijke organisatie. Burgemeester Aat de Jonge zei toen dat hij het geschetste beeld niet herkende. 

Geen actie
In een reactie zegt een woordvoerder van CdK Verbeek dat die op dit moment geen actie onderneemt. Hij zal pas een onderzoek instellen als een meerderheid van de gemeenteraad hier om vraagt. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel