Zes partijen in verklaring: "CDA laat Dronten vallen"

DRONTEN • Wo 18 oktober 2017 | 13:20 • Woensdag 18 oktober 2017 | 13:20
"Het CDA laat Dronten vallen." Dat is de reactie van zes politieke partijen op het nieuws dat CDA-wethouders Dirk Minne Vis en Nico Verlaan opstappen. De verklaring is door alle fracties getekend, behalve door het CDA en de SP. 

In een korte verklaring spreken de zes partijen hun vertrouwen uit in het huidige college van b en w. Dat bestaat vanaf nu alleen nog uit Peter van Bergen (Leefbaar Dronten), Ton van Amerongen (VVD) en burgemeester Aat de Jonge.

In een nadere reactie zeggen GroenLinks en Leefbaar Dronten volkomen verrast te zijn over het ontslag van de CDA-wethouders. Fractievoorzitter Jan Ammerlaan van Leefbaar verwijt het CDA 'gebrek aan zelfreflectie'. Hij vindt dat de partij bij zichzelf te rade moet gaan wat er is gebeurd. 

Dat de SP niet onder de verklaring staat, komt volgens fractievoorzitter Jan den Boer dat hij om praktische redenen niet bij over overleg van zijn zes collega's kon zijn. Inhoudelijk steunt de SP de verklaring wel.

'Persoonlijk drama'
Ook het overgebleven college reageert op het opstappen van de CDA-wethouders Dirk Minne Vis en Nico Verlaan. Het college zegt in eerste reactie stil te staan bij het "persoonlijk drama dat dit voor de vertrokken wethouders moet zijn."

Over de positie van Vis staat in de verklaring : 'We herkennen het afnemende vertrouwen tussen Dirk Minne Vis en de gemeenteraad. Dit heeft zich vertaald naar hoe we elkaar aan de collegetafel aanspreken."

'Wij verstaan de woorden'
Over de kritiek van Verlaan over de manier van aansturing en rollen binnen het college schrijft het college. "'Het college verstaat de woorden van Nico Verlaan over de verschillen in bestuursstijl." Het college zegt verder niet wat het van de kritiek van Verlaan vindt. Pas morgenochtend wil het college verder op de zaak ingaan. 

De gemeenteraad van Dronten houdt donderdagavond een spoeddebat over de crisis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel