Onduidelijkheid over aantal verroeste gasleidingen

URK • Wo 18 oktober 2017 | 13:17 • Woensdag 18 oktober 2017 | 13:17
Het is nog onduidelijk hoeveel gasleidingen op Urk vervangen moeten worden in wijken die zo'n 40 jaar geleden zijn gebouwd. Installatiebedrijven zijn nu druk bezig met controles. De ene installateur zegt dat  8 op de 10 leidingen vervangen moet worden, een ander spreekt over 2 op de 10. Woningbouwvereniging Patrimonium, die ook veel woningen in het gebied heeft, schat  dat 1 op de 30 leidingen aan vervanging toe is.

Aanleiding voor de controles is een gaslek in februari in een woning aan de Holkenkamp. Dat werd nog net op tijd ontdekt, waardoor een explosie werd voorkomen.Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente een brief aan bewoners gestuurd. Bewoners wordt aangeraden de leidingen te laten checken door een erkend installateur. Als de stalen leidingen aangetast zijn door roest kan dat lekkages veroorzaken. 

Verrast
Wethouder Geert Post van Urk zei gisteravond 'erg verrast' te zijn door het nieuws dat er een gaslek met ontploffingsgevaar is geweest. "Ik weet dit pas sinds gisteravond en ik ben er aardig door overstuur", zei de wethouder dinsdagavond tijdens een commissievergadering. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente werd wel op de hoogte gebracht van dit incident, maar gaf dat niet door aan de wethouder.

Gasexplosie
In juni vorig jaar werden op Urk zes woningen op de Grote Fok verwoest door een gasexplosie. Dit gebeurde na graafwerkzaamheden. Hierdoor zit de schrik op Urk er goed in en zijn gaslekkages een gevoelig onderwerp. Begin vorig jaar zei wethouder Geert Post nog dat er op Urk geen roestige gasleidingen zijn die kunnen lekken. Volgens hem bleek uit onderzoek dat alles in orde was. De gemeente kon vandaag niet vertellen bij hoeveel woningen de gasleiding gecontroleerd moet worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel