Burgemeester ontkent alle kritiek van CDA

DRONTEN • Do 19 oktober 2017 | 9:59 • Donderdag 19 oktober 2017 | 9:59
Volgens burgemeester Aat de Jonge van Dronten is er absoluut geen sprake van wantrouwen binnen het college van burgemeester en wethouders. De Jonge reageerde vanochtend op het plotselinge vertrek van twee CDA-wethouders Vis en Verlaan.

De wethouders stapten op, omdat ze zich niet meer thuis voelden in het college. Aat de Jonge betreurt hun vertrek, maar volgens hem is het aftreden puur hun eigen afweging geweest.

'Bewering wethouder Vis niet waar'
De positie van wethouder Dirk Minne Vis was al wankel, nadat hij de raad verkeerd had geïnformeerd over de inhuur van personeel door de gemeente. Donderdagavond zou hij hierover met de raad in debat gaan. Wethouder Vis zou dinsdag het college om steun hebben gevraagd voorafgaand aan het debat over zijn positie donderdagavond. Hij zegt hierop geen antwoord te hebben gekregen. Burgemeester De Jonge zegt dat de bewering van Vis niet klopt: "Deze vraag is niet gesteld in het college. Vis heeft nooit om steun gevraagd."

Vrijwel zeker geen nieuwe wethouders
De portefeuilles van de opgestapte wethouders worden vrijwel zeker overgenomen door de overgebleven wethouders Van Amerongen en Van Bergen. Ook de burgemeester is bereid taken over te nemen als de gemeenteraad hiermee instemt.

CDA-fractievoorzitter Jan Klopman wil vooruitlopend op de raadsvergadering van donderdagavond niet zeggen of zijn partij opvolgers voor Vis en Verlaan aanbiedt. De reactie van De Jonge lijkt er op te wijzen dat hiermee geen rekening wordt gehouden. 

CDA wil onderzoek naar organisatie
Klopman zei gisteren dat hij vindt dat Commissaris van de Koning Leen Verbeek onderzoek moet doen naar de gemeentelijke organisatie. Hij vindt het opvallend dat in de afgelopen tien jaar de gehele directie, twee gemeentesecretarissen en vier CDA-wethouders zijn vertrokken. Klopman verwijst daarmee ook naar anonieme brieven en berichten dat er in de organisatie sprake is van een angstcultuur. 

De Jonge stelt dat angst voor veranderingen in de organisatie wellicht hun weerslag heeft gehad op medewerkers, maar hij herkent zich niet in de term 'angstcultuur'.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel