Achtervolging met waarschuwingsschoten beëindigd

SWIFTERBANT
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee waarschuwingsschoten gelost in Swifterbant. Dat gebeurde rond middernacht toen twee jongens van 17 en 18 uit Dronten werden opgepakt na een lange achtervolging die begon op Urk.

Bij het Tank S Tankstation op Urk kwam rond elf uur 's avonds een Audi aanscheuren. De jongens die uiteindelijk melding hebben gedaan bij de politie zeiden hier wat van. Hierop stapte iemand uit de Audi en trok een wapen waarmee een paar keer in de grond werd geschoten. De schutter stapte in en reed weg. De ingeschakelde politie kwam de Audi op het spoor op de Abtsweg bij Nagele. Daar negeerden de twee jongens een stopteken van de politie.

De politie zette meerdere eenheden en de politiehelikopter in om de Audi aan te houden. Uiteindelijk reden de jongens zich vast op de Hondsdraf in Swifterbant. Omdat het ging om gewapende verdachten werden er twee waarschuwingsschoten gelost. De jongens konden aangehouden worden, maar er is geen wapen gevonden in de auto. Wel sporen die wijzen op wapengebruik. Er wordt nog onderzocht of het ging om een echt wapen, of dat het losse flodders waren. Bij de acties zijn geen gewonden gevallen en beide verdachten zitten nog vast.

Veel dorpsbewoners werden gealarmeerd door het geluid van een politiehelikopter, scheurende auto's en schoten in Swifterbant. Wat er precies gebeurd was bleef onduidelijk tot de politie maandag een toelichting gaf. 

Het onderzoek naar deze zaak is in volle gang. Zo worden de camerabeelden bij het tankstation onderzocht om te kijken of de schoten opgenomen zijn. Volgens de politie lijkt het niet te gaan om zware criminaliteit, maar eerder om stoerdoenerij en onbezonnenheid. Of de Audi waar de jongens in reden van hen was kon de politie niet vertellen.

reacties (17)

 • pieter de oude

   

  Dit zijn geen jochies meer.

  reageer
 • Me

   

  Zo bang waren ze niet want als ze eerst een vuurwapen bewust laten afvuren en daarna beide een grote mond geven tijdens de aanhouding. Nee bang alles behalve en gelijk zwaar afstraffen want dat is volgens de wet wapens en munitie mogelijk! En ja heb het gezien em gehoord van heel dichtbij

  reageer
 • Henk

   

  Haha ik zag het gebeuren. Die jochies waren heel bang. Eentje moest huilen van de schrik. Haha en ze dachten zo stoer te zijn

  reageer
 • Ton

   

  En als dit en als zo, wees eens positief. De politieagenten hebben een goede en gevaarlijke actie uitgevoerd welke op goede wijze is verlopen, zij verdienen een pluim. 👍 Fijne dag verder.

  reageer
 • kees d.

   

  Beste Ilse, mijn vraag aan jou wat moeten een 17 en een 18 jarige met een pistool en een snelle Audi midden in de nacht in de andere polder? Plofkraakje misschien? Gasten die dit flikken zijn crimineel en niet anders. Naar mijn hadden ze sneller gestopt kunnen worden door de banden onder die Audi weg te schieten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Fraaie reactie. En getuigt van weinig inlevingsvermogen. Behalve waarschijnlijk voor daders. Maar daar hebben we er in Nederland al teveel van.

  reageer
 • Sim

   

  Jeetje. En dat in Swifterbant. We hoorde al alle sirenes zaterdagavond. Waarom dan politiehonden op de Greente.

  reageer
 • Ro

   

  Losse flodders de grond in schieten??

  reageer
 • Neance

   

  Hondsdraf 😉

  reageer
 • Jannie

   

  Wapen weggemoffeld.als het gevonden wordt door een kind?

  reageer
 • Ropke

   

  Absoluut met Jan's reactie (23-10) eens. Hoogst merkwaardig en ongewenst dat de politie zelf een 'waardeoordeel' geeft over de betrokkenen. Vooral om ook maar de schijn te vermijden dat het hier gaat om vriendjes van één van de agenten bijvoorbeeld. Voor al het andere geldt dat wij hier rechters hebben om dat aan de hand van alle gebeurtenissen en beschrijvingen te beoordelen. Overigens met alle respect voor de politie.

  reageer
 • Joesoepov

   

  Hondsrug m.z. hondsbrutaal😊

  reageer
 • Ilse

   

  Zeur niet. Dit stukje is achteraf gemaakt. ALs er tijdens hun vlucht iemand was doodgereden, dan was het wel zware criminaliteit geweest en was dat dus ook achteraf niet zo opgeschreven.

  reageer
 • John

   

  stoerdoenerij en onbezonnenheid? Met een wapen schieten en stopteken negeren vind ik toch echt crimineel gedrag.

  reageer
 • Ron

   

  Lekker dan. Stoerdoenerij met een wapen.

  reageer
 • Jan

   

  Ach, heet dat zo tegenwoordig in de pc politie bewoordingen? En wat als deze criminelen tijdens hun vlucht iemand hadden doodgereden?

  reageer
 • Jan

   

  De hondsrug in swifterbant????

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert