Lelystad heeft drie AutoMaatjes

LELYSTAD
Lelystadse senioren die op pad willen, bijvoorbeeld naar de supermarkt, het ziekenhuis of hun familie, kunnen voortaan gebruik maken van zogeheten AutoMaatjes. Dat zijn vrijwilligers die hun eigen auto gebruiken om senioren van A naar B te brengen. Zij rekenen daarvoor 30 eurocent per gereden kilometer. 

AutoMaatje is een gezamenlijk project
AutoMaatje is een project van de ANWB, de gemeente Lelystad en Stichting Welzijn Lelystad. Volgens Jan Dekker van Welzijn Lelystad is er behoefte aan dit project. "De ervaring leert dat ouderen in toenemende mate een mobiliteitsprobleem krijgen."  

De Opstap blijft bestaan
Naast AutoMaatje kunnen ouderen ook gebruik blijven maken van vervoersservice De Opstap. Dankzij De Opstap worden 55 plussers met een mobiliteitsprobleem met een minibus naar iedere gewenste bestemming in stad vervoerd. Het project is bedoeld voor mensen met een rolstoel of rollator en bestaat al jaren.

reacties (8)

 • Elly

   

  Dit is een initiatief van de ANWB niet van welzorg dacht ik. Het is voor iedereen fijn om keuze te hebben , dus ook voor senioren. Heb t idee dat dit sneller zal gaan. Op taxibusjes zie ik mensen vaak vreselijk lang wachten. Dat helpt ook niet om eruit te gaan

  reageer
 • Barbara

   

  Ik denk dat deze aanbieders zich moeten richten op de langere tochten, tochtjes voor plezier en genot i.p.v ziekenhuis-, of boodschap bezoekjes e.d. Daar zijn voldoende verplaatsings alternatieven voor. Met Lelystad als centraal gelegen plek kunnen er makkelijk leuke uitjes zijn te verzinnen in alle richtingen. Het gaat hier toch om mensen die te oud of door ziekte niet meer in staat zijn zelf te kunnen rijden, maar geestelijk fit genoeg om interesses te hebben in uitjes, die niet meer plaatshebben omdat familie met vervoersmiddelen ontbreekt. Laat Welzijn haar eigen bonen doppen i.p.v alles en iedereen in de hand te willen hebben. Goedbedoelde bemoeizucht hoef je niet altijd te waarderen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Helemaal mee eens. Voor het noodzakelijke vervoer ( dokter / ziekenhuis enz ) bestaan goede voorzieningen. Ga je dat met vrijwilligers doen dan is er toch echt wel sprake van concurrentievervalsing en schuif je een probleem/ verantwoordelijkheid van de overheid door naar de burgers. Zet je dit in op het gebied van leuke uitjes enz dan heeft het een toegevoegde waarde! Kijk wel even uit met de belasting want die ziet volgens mij alles boven de 0,19 per km als inkomen.......

 • William

   

  De vrijwilligers doe n bijna goed werk. Bijna omdat deze mensen een bijdrage leveren aan de verdringing van betaald werk. Mensen met een goed hart met een (lokale)overheid die hier dankbaar misbruik van maakt.

  reageer
 • weer zo'n belachelijk initiatief,gevaar voor betaalde banen...

  reageer
 • Taxi chauffeur

   

  Vroeger,nog niet eens zo lang geleden was er de regiotaxi en valys voor de ouderen en gehandicapten, dit creëerden banen en de mensen werden met een gecertificeerd bedrijf vervoerd. Chauffeurs moesten allerlei papieren en diploma's halen om dit werk te mogen doen en nu kan iedereen met een rijbewijs en auto deze kwetsbare groep mensen vervoeren. Vraag me af of dit wel zo verstandig is.

  reageer
 • Keessie

   

  Je heb gelijk. En de 'vrijwilligers' zijn meestal bijstandsgerechtigden die door de participatiewet zo wat terug moeten doen. Leuk voor de ouderen, maar het verdringt ook betaalde banen.

 • laat alle reacties zien
 • ronald

   

  Eigenlijk belachelijk dat dit in tegenwoordige tijd nodig is ,dank aan de vrijwilligers

  reageer
 • Barbara

   

  Ook voor een leuk zwerftochtje van wat uurtjes over de Veluwe b.v. als men zelf niet meer kan rijden?

  reageer
 • Yvonne Breedveld

   

  Dat is een geweldig plan , hoe kun je zo n automaatje bereiken , voor een rit? En is het bijv buiten lelystad ook ? En zo ja kunnen ze je dan ook weer ophalen ?

  reageer
 • er bestaan ook taxi's en bussen,door zo'n project komen deze mensen hun beroep in gevaar...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert