Directie MC Ziekenhuizen in Top 50 grootverdieners

LELYSTAD
Bestuursvoorzitter Willem de Boer en bestuurslid Loek Winter van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam staan op de 10e en 11e plaats van grootverdieners in de zorg. Dat blijkt uit een Top 50, die RTL Nieuws heeft samengesteld.

Winter en De Boer verdienen volgens RTL per jaar elk 282.984 euro. Absolute topverdiener is hun collega Jos Aartsen van het UMC Groningen, die bijna 311.000 euro per jaar verdient. 

De zorgbestuurders verdienen meer dan wat de Wet Normering Topinkomens (WNT) toestaat. Deze regeling schrijft voor dat een bestuurder niet meer mag verdienen dan een minister. Dat was vorig jaar 179.000 euro. Wel geldt er een overgangsregeling voor contracten die voor 2013 zijn afgesloten. Die regeling vervalt in 2023.

Jaarverslagen
Uit de jaarverslagen blijkt dat De Boer en Winter twee keer 141.492 euro verdienen. Eenmaal voor hun rol als bestuurders bij de MC Ziekenhuizen en eenmaal voor diezelfde rol bij het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. 

Opgeteld komt het inkomen op de 282.984 euro die RTL Nieuws opvoert. Bij elk ziekenhuis staan zij voor 0,75 fte op de loonlijst.

De jaarverslagen melden dat de bezoldiging van de twee bestuursleden het maximum van de WNT overschrijdt, maar dat dit op grond van het overgangsrecht is toegestaan. Overigens was Loek Winter vorig jaar nog bestuursvoorzitter. Die functie heeft De Boer dit jaar van hem overgenomen.

Flevoziekenhuis
Bestuursvoorzitter Anita Arts van het Almeerse Flevoziekenhuis komt niet voor in de Top 50 van RTL. Volgens het jaarverslag verdiende zij vorig jaar 221.178 euro voor een fulltime functie. De vijftig grootverdieners zitten allemaal boven dat bedrag. 

In het verleden scoorde ook de directeur van de Zorggroep Almere hoog in de inkomenslijstjes. De huidige bestuursvoorzitter Hartemink verdient tegenwoordig minder dan de norm.

reacties (13)

 • Anneke

   

  Als alle grootverdieners in de zorg inleveren en het sponseren van sportclubs door zorgverzekeraars stopt , dan kan de zorgpremie omlaag en verpleegkundigen een verdiend loon krijgen.

  reageer
 • Nol

   

  Zoals iedereen wist dat er iets niet klopt bij die dame die directeurtje speelde in het Slotervaart ziekenhuis , weet iedereen ook dat iets hier niet klopt. Hoe is de deal in elkaar gezet, wie is wat aan wie schuldig, wanneer moet er worden terugbetaald, wat is er kwijtgescholden?? Ooit komt het wel uit. Feit is dat we nog een ziekenhuis hebben en daar moeten we dankbaar voor zijn want in Spijkenisse hebben ze geen ziekenhuis meer.

  reageer
 • Willemsen

   

  Een hele slechte beroepsvoetballer krijgt per jaar veel meer. Dus waar hebben we het over.

  reageer
 • Polderboer

   

  Je hebt zelf de keuze om naar voetbal te gaan en zo een slechte beroepsvoetballer te sponseren. Als je daadwerkelijk te maken hebt met zorg heb je geen keuze en kom je in de wereld van graaiende zorgbestuurders. Zorg had nooit geprivatiseerd moeten worden maar de ministers gaan dat nooit terug draaien. Reden is makelijk ze komen ooit zelf in die graaicultuur terecht en je gooit toch niet je eigen glazen in.

 • Rolf

   

  Netjes van beide heren om dit voor zo weinig geld te doen

  reageer
 • Kaassie

   

  Top bestuurders, kosten een top salaris. Deze heren kunnen bij andere bedrijven waarschijnlijk het dubbele verdienen. Een top manager die komt voor €100.000,- per jaar, is echt geen top manager, realiseer u zich dit eens.

 • Nopper

   

  De hr Winter heeft een veel hoger inkomen dan het vermelde hij heeft nog een aantal bedrijven in de zorg waar hij mee verdient , kan weleens richting miljoen gaan

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

   

  De overheid heeft zelf het startsein gegeven voor de privatisering van de zorg. Nu zorg instelling particuliere bedrijven zijn wil de overheid zich bemoeien met de salarissen van de directies en bestuursleden. Wanneer je als overheid je wilt bemoeien met dit soort zaken moet je de privatisering terug draaien en de zorg in eigen hand nemen. Wanneer de overheid de zorg in eigenhand neemt kan je salarissen reguleren en de kosten drukken. Dit zou dan ook ten goede komen aan de patiënten.

  reageer
 • Frans

   

  OK, zou er binnen de huidige regelgeving geen probleem mee hebben als alle vrijwilligers die in Lelystad rond lopen tenminste een minimum loon ontvangen. Als de vrijwilligers geen inkomsten hebben zou afromen op zijn plaats zijn om het boven norm bedrag te verdelen onder de vrijwilligers. Hun bijdrage in de kwaliteit van het zieken huis betaald anders wel erg eenzijdig uit!

  reageer
 • Barbara

   

  We hadden zonder Winter jaren terug al geen ziekenhuis meer kunnen hebben! Dat had een ieder meer geld en ongemak gekost.

  reageer
 • Juist

   

  Vergeet niet dat de regeling waar OF het over heeft geldt voor bestuurders. Dhr Winter is een ondernemer. Ondernemers verdienen zoveel als het success dat zij hebben met hun onderneming. Voor een baan van 1,5 FT is dit bedrag niet bijster veel.

 • Flevoburger

   

  Daar ga jij dan vanuit.... Ten eerste is de grote boosdoener in dit hele verhaal de privatisering van alle zaken die voorheen als een maatschappelijke verantwoordelijkheid werden gezien. Oorspronkelijke doelstellingen zoals goede medische zorg zijn nu ordinaire bedrijfsmiddelen voor het nieuwe doel: Winst, meer geld. Zo is de bedrijfsvorm van dit ziekenhuis al omgezet naar BV? Opdat men in de toekomst "winst" kan uitkeren! En valt er aan u niets te verdienen / geen winst te behalen? Dan zult u als patiënt in de toekomst steeds minder " interessant" worden. On topic: Dit salaris van de beste man is in deze omgeving bijna parasitair te noemen.

 • nvanurk

   

  Bezuinigen op de werkvloer en de top zichzelf goed bedelen, de gewone man moet het opbrengen,

  reageer
 • rien

   

  Leuk nieuws. Ieder die zelf niet de kwaliteiten heeft een dergelijke positie te bekleden kan weer lekker jaloers afreageren. Laat deze mensen met rust, ze doen belangrijk werk. U wilt toch ook toegang tot een goed georganiseerd ziekenhuis.

  reageer
 • Ed

   

  Als een ministerssalaris onvoldoende beloning is, ontbreekt het misschien toch aan de juiste motivatie. Want de wetenschap belangrijk werk te doen, zou eigenlijk de belangrijkste drijfveer moeten zijn, niet financiële zelfverrijking.

 • oma

   

  schandalig veel.....

  reageer
 • Schaapjes

   

  Ik vind dat niet overdreven veel als ze goed werk leveren.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Ja. Ik vind het te veel. Niet overdreven te veel. Deze mannen (vrouwen, hoe zit het daarmee? Ander issue) werken met hun ziekenhuizen nog echt aan onze gezondheid. Hoe zit het met de salarissen van de directeuren van de zorgverzekeraars? Die denken veelal vooral aan zichzelf, hun eigen winsten, die ten koste gaan van de zorg. Hoe staat het met de directeuren van energiebedrijven? En onze bankiers?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert