Parkeercontrole op zondag valt verkeerd

URK
De Urker Gereformeerde Partij (UGP) wil weten waarom buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente afgelopen zondag verkeerscontroles hebben uitgevoerd. De fractie heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders, na een bericht hierover in het Urkerland.

Ambtenaren controleerden afgelopen zondag kerkgangers op hun parkeergedrag. Volgens de politieke partij is dit in strijd met de zondagsrust en met een eerder gemaakte afspraak met de gemeenteraad dat ambtenaren op de 'Dag des Heeren' niet werken. Die afspraak leidde er toe dat de havenmeesters op zondag niet meer werden ingezet.De UGP spreekt in haar vragen over 'minachting richting het merendeel van de raad' dat van deze afspraak nu wordt afgeweken. Het lijkt de partij een beter idee om kerkgangers via kerkbladen te wijzen op de parkeerregels.

Verder zit het de UGP dwars dat de partij in de krant heeft moeten lezen dat ambtenaren op zondag werken in plaats van dat het college de raad hierover heeft geïnformeerd. Ook moest uit de krant worden vernomen dat er een incident met een gaslek in een woning was geweest in februari. Wethouder Geert Post bood hier toen zijn excuses voor aan.

reacties (81)

 • Cornelis

   

  Dan stel ik voor dat Geert Post voortaan op zondag het parkeren controleerd.. (-; Maar zonder gekheid, wij als oude dorp bewoners zijn het zat dat er op zondag de auto's in elk gaatje en hoekje geparkeerd worden. (Zoals te lezen in meerdere reacties) Hoe valt dit op te lossen..? Juist, door controlerend op te treden..! Voor de politie is dit niet hun hoofdtaak, voor de Boa die hiervoor in dienst genomen is wel. Ik denk dat het CDA ook wel voor een betere en veiligere situatie in het oude dorp is, ook op zondag..!

  reageer
 • Klaas

   

  Het gaat erom dat wethouder Geert Post de gemeenteraad niet heeft geinformeerd. De gemeenteraad is bijvoorbeeld tegen havengelden op zondag. Ook is de gemeenteraad tegen parkeerautomaten op zondag. Toen wij als CDA in het college zaten stelde de heer Pasterkamp van de SGP iedere maand principieel vragen. Geert Post heeft geen enkele principe, behalve dat zijn salaris op tijd gestort moet worden.

  reageer
 • Cornelis

   

  In het oude dorp staat het op zondag gewoon overal verkeerd. Politie zien we niet vaak genoeg en er wordt nauwelijks bekeurd.. (denk dat deze uit voorzorg dat ook al liever niet doen om in een verkleed daglicht gesteld te worden..) Een ambtenaar is een ambtenaar of hij nu door de gemeente betaald wordt of door de overheid. In jou kwestie is het net als om iemand anders geld te geven om een ijsje voor je te kopen op zondag omdat je dit zelf principieel niet wilt.. Een boa moet juist op zondag controleren omdat ik als oude dorpbewoner zelf veel meer overtredingen constateer op zondag als doordeweeks. Dit komt ook door het gevoel dat de gemeente afgeeft dat er op Urk op zondag toch niet gecontroleerd wordt wat dus door te zeggen dat er een boa op zondag niet hoeft te werken extra gestimuleerd wordt.

  reageer
 • Bas

   

  Toevallig familie van een van beiden?

  reageer
 • Nico de Jong

   

  Eigenlijk hadden deze vragen niet gesteld hoeven te worden als het huidige college van Urk had gedaan wat ze principieel zouden moeten doen. Of zijn ze net als in mijn woonplaats alleen drie weken voor de verkiezing zogenaamd principieel?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  Dankbaar dat deze twee kopstukken in de Urker gemeenteraad dit soort zaken meteen oppakken. Ambtenaren hebben recht op zondagsrust. Voor handhaven i.v.m.parkeren hebben we een politieapparaat. Dit zijn jongens die respect verdienen. Ze voeren hun controlerende en kaderstellende taak keurig uit.

  reageer
 • Niels

   

  Zondagsrust... Welk jaar is het?

  reageer
 • Albert

   

  Urk, het Catalonië van de NOP

  reageer
 • Bas

   

  Vroeger zaten er mensen in de raad met kennis van zaken en bestuurlijke gaven. Op het dorp had men ze hoog staan, en respect voor ze. Het gros van wat er tegenwoordig zit waaronder deze twee onruststokers, komt niet verder dan blablabla. Er zit toch wel beter politiek talent op Urk?

  reageer
 • Stevie

   

  Als je religieus belang boven bestuurlijk belang plaatst ben je voor mij geen haar beter dan die andere religies, waar zoveel ellende door ontstaat.

  reageer
 • Alex uit Alblasserdam

   

  Via de media vernam ik deze vragen van de Urker Gereformeerde Partij. Zelf kom ik uit een zeer behouden hoek. Dankbaar dat er nog een Partij is die voor zondagsrust is en die daar ook het college op durft te bevragen. De meeste reacties die ik gelezen heb zijn pure onzin. Het gaat erom dat de ambtenaren niet hoeven te werken als dat niet nodig is. Het heeft niets met veiligheid te maken, omdat de politie het parkeergedrag ook kan controleren en een boete kan geven. De burgemeester heeft regelmatig overleg met de politie en die kan dat bespreken.

  reageer
 • Sandra71

   

  Op zondag autorijden dat is sowieso al vragen om problemen.,, Wie was er op zondag het eerst de BOA of de foutparkeerders?

  reageer
 • John

   

  Sinds wanneer is een politieagent geen ambtenaar meer. Hebben deze geen rechten in de ogen van UGP. Laat leden niet foutparkeren en er is geen noodzaak en hou op met deze onzin die Urk weer als een achterlijk dorp wegzet.

  reageer
 • Als we nou eens beginnen met goed te parkeren, dan zijn de boa' s op zondag ook niet nodig

  reageer
 • Frank

   

  Zondagsrust .. dus ook niet autorijden.. Op Urk gelden andere regels op zondag.

  reageer
 • Willem de Boer

   

  Dankbaar dat twee jonge mannen van de Urker Gereformeerde Partij deze vragen stellen. Mijn stem hebben ze.

  reageer
 • Louw

   

  Deze twee jonge jongens durven vragen te stellen omdat het om een principieel standpunt gaat. Ambtenaren hoeven van deze jongens niet op zondag te werken. De politie kan en mag op zondag handhavend optreden. Respect voor de Urker Gereformeerde Partij. Ga zo door. Diep respect.

  reageer
 • .VV.

   

  Gelukkig aanpakken die hal, wie fout parkeerde of niet in de vakken krijgt een boete, gelukkig aanpakken die hap.

  reageer
 • Willard

   

  Dat zeggen wij niet. Er moet juist vaker gehandhaaft worden op Urk. Wat ons betreft hoeven de ambtenaren op zondag juist niet te handhaven, daar hebben we ook een politie voor. De burgemeester is functioneel hoofd van de politie.

  reageer
 • Willard

   

  Helemaal mee eens. Als gemeente moeten wij handhaven. De burgemeester moet boven alle partijen staan en de politie moet haar wettelijke taak 24 uur per dag en 7 dagen per week kunnen uitvoeren. Onze ambtenaren hoeven wat de UGP betreft niet op zondag te werken.

  reageer
 • Stevie

   

  Willard, de Burgemeester is weliswaar ( functioneel) hoofd van de politie, maar dient ook boven de partijen te staan.

  reageer
 • Willard

   

  Partijbelang? Het gaat erom dat het college aan de gemeenteraad meld dat er op zondag geen ambtenaren hoeven te werken. In de praktijk is dat niet waar. Voor de goede orde: de burgemeester is het hoofd van de politie en de politie moet net als de verpleging etc op zondag gewoon werken.

  reageer
 • Brouwer

   

  Ik weet nog dat we als gemeente extra geld binnen wilden halen met betaald parkeren. Dat mocht niet, want dan moesten de ambtenaren op zondag werken. Ook mogen de havenmeesters op zondag geen geld innen en is het dus zondag gratis in de haven. Sinds Geert Post wethouder is van de SGP is het hek van de dam, op Urk mogen we blij zijn dat de andere wethouder Post wel principes heeft.

  reageer
 • Albert

   

  De UGP heeft respect voor de overheid en haar dienders. Het gaat de UGP om ambtenaren. De politie mag en moet natuurlijk wel controleren.

  reageer
 • Jonkers

   

  Ik vind dat de UGP wel een goed punt heeft. Het hele parkeerbeleid is bij Geert Post in verkeerde handen.

  reageer
 • Klaas

   

  Goede vragen van de Urker Gereformeerde Partij. Toen wij in het college zaten werden er telkens vrome vragen gesteld door de SGP. Nu zit de SGP al 8 jaar in het college en alles kan en mag op zondag. Geert Post is een dubbel persoon en zit er puur voor zijn eigen financiele belangen.

  reageer
 • Stevie

   

  Zo is het met de UGP, doorgeslagen, de kerk moet zich ook nooit boven de wet stellen, want dat is feitelijk wat IS ook doet Religie boven de wet.

  reageer
 • Qball

   

  En als van die meneer zijn huis in de brand staat als hij in de kerk is of is geweest mag dan de brandweer wel week En of komen ze maandag pas

  reageer
 • Bas

   

  Gereformeerd zijn is meer een soort volkscultuur geworden, wat eigenlijk nog maar weinig met christelijk te maken heeft. In de 10 geboden staat trouwens iets over de sabbatdag, is dat de zondag?

  reageer
 • Pieter

   

  Nee joh net die ene die niet in de kerk zat zag de boa lopen. Och wat erg de zorg gaat toch ook door op zondag. De dominee werkt toch ook op zondag of is dit zijn roeping!!!!! We hebben op Urk bij de zwaarste kerk een dominee gehad die preekte op de opbrengst van de collecte zakken. Dat kan zeker wel.

  reageer
 • Tinus tussengas

   

  Wat moet je als toerist oo zondag oo Urk doen? Alles is dicht en zit he froom in de kerk.

  reageer
 • Thomas

   

  De UGP toont dus een duidelijke minachting voor de Nederlandse wet en de handhaving ervan.

  reageer
 • Keesurk

   

  Het gaat om een nieuwe blauwe zone die per 1 november in gebruik gaat. Nou zijn daar sommigen op tegen want als je 2 of drie auto s hebt kun je die niet meer kwijt. Dit is in het halve dorp uitgevoerd.dus op zondag kun je nergens je auto kwijt ook als toerist niet

  reageer
 • Urker

   

  Laten we alsjeblieft voorop stellen dat de UGP bestaat uit 2 personen welke altijd al dwarst er tegenin gaan door middel van het geloof te ge/misbruiken. Ik als Urker kan niet wachten tot er een PVV in Urker raad komt om de zaak daar door elkaar te gooien.

  reageer
 • Sander

   

  Och nee, mogen we nu ook niet meer ademen op zondag?

  reageer
 • Hendrik

   

  Is de Roos van Saron dan ook dicht op zondag? Vorige week was het daar op zondag een drukte van belang🤔

  reageer
 • ronald

   

  Gewoon de politie bellen dus ,want de boa heeft zondagsrust

  reageer
 • Rob

   

  Kom op UGP we leven in Nederland met nationale wetten die niet vanuit het jaar 0 komen. Als het de dag des Heeren is dan mag u ook niet autorijden, dus lopen naar de kerk zou ik zeggen dan blijft het dorp ook nog toegankelijk voor anders denkende bewoners.

  reageer
 • D.

   

  En de wet overtreden op zondag,door verkeerd te parkeren mag wel ? Is toch van de zotten ! Als ze hun auto normaal parkeren is er niks aan de hand er is genoeg gewaarschuwd. .

  reageer
 • Laat maar controleren. Ik woon zelf in het oude dorp en op zondag zijn de problemen het ergst. Op zondag gelden de regels ook gewoon. Je huis zal maar in brand staan en de brandweer kan er niet langs......

  reageer
 • Pzaal

   

  Prima actie. Zouden ze vaker moeten doen.

  reageer
 • Rob de graaf

   

  Wat te doen met gas water en electra moet ook voor gewerkt worden

  reageer
 • Nico

   

  Je kan ook lopend naar de kerk. Voor je het weet zit er zo een milieuzone in het dorp.

  reageer
 • Jan

   

  Ach je kunt hier van alles beledigends bedenken richting de gelovige medemens maar ik wil het laten bij, houd u aan de wet!

  reageer
 • HH

   

  In Urk bewoon allemaal op zondag in bed blijven liggen. Dan hoeft de dominee ook niet op zondag te werken. In bed wel van je partner afblijven, want die mag ook niet werken.

  reageer
 • Danny

   

  Toch raar dat er blijkbaar wel op Zondag in de kerk wel gewerkt mag worden. Of zitten ze in een lege kerk

  reageer
 • Schaapjes

   

  Zelfs als Urker vind ik het werkelijk belachelijk dat een partij hier vragen over durft te stellen. Lees de bijbel erop na. Het gaat om de werken. Leef als een christen in je doen niet in dit soort uiterlijke schijn voor de bühne . Gewoon fatsoenlijk parkeren en je gedragen

  reageer
 • Evros

   

  Lang leve de schijnheiligheid ! Fijnen en motregen daar word je het meest door belazerd ! Gewoon alles wat niet mag op zondag, Doen ! Dus, verkeersonveiligheid, geen zorg, geen artsen, geen politie,drugs en incest mogen ! En zo kunnen we nog even doorgaan ! Dubbele moraal dus !

  reageer
 • Rob van der Zande

   

  Advies: terug naar de ouderwetse (?) hoedjesparade (excuus als dit oneerbiedig overkomt!). Geen problemen met parkeren en dus geen handhavers nodig op de zondag en tegelijk goed voor het milieu en minder lawaai!! P.s. bij een gaslek wellicht toch maar verhelpen, ook op zondag!

  reageer
 • Jay

   

  Ze volharden stug in de zondagsrust, maar hoe lang dat nog vol te houden is. Het loopt zo langzamerhand wel erg uit de pas met het echte leven. Dat gaat namelijk ook op zondag door. Als ik op zondag moet werken, rust ik op maandag uit. Nou en?

  reageer
 • Jond

   

  Een bekeuring krijgen omdat je "niet je auto verkeerd geparkeerd hebt" zou ik aanvechten........

  reageer
 • HM

   

  In Nederland is volgens de wet scheiding van kerk en staat. Ambtenaren werken voor de staat, niet voor de kerk. Als we dit soort fundamentalisme in Urk toelaten, bevinden we ons op een hellend vlak. Als de kerk dit kan bepalen op Urk, wat is er dan nog tegen te doen dat in andere steden de sharia ingevoerd wordt?

  reageer
 • cirefrin

   

  Schijnheiligheid ten top.Walgelijk voor woorden. En zielig. Dus op de dag des heren mag er alles gedaan worden wat niet mag.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Komisch, al die doe-het-zelf-theologie.

  reageer
 • Rinz

   

  De wet overtreden op de dag des heeres mag dus wel??? Want als het dus blijkbaar nodig is om te controleren is het ergens mis gegaan... en zijn er boetes uitgedeeld anders zouden kerk hangers niet weten dat er controle geweest is..

  reageer
 • Leila

   

  ze kunnen ook gaan lopen, autorijden mag ook niet toch!!! Hypocrieten

  reageer
 • tja

   

  Jawel hoor.... dat heet voorzienigheid en daar geloven ze heilig in, dus ja, medische hulp op zondag is niet nodig.

  reageer
 • De advocaat

   

  Wat een achterlijke toestand. De havenmeesters gaan gewoon op zondag werken en de opsporingsambtenaren ook. Het hele dorp staat fout geparkeerd en een minderheidsgroepje zal wel even uitmaken dat er niets aan gedaan zal worden. De tien geboden gelden ook zondag en zo ook de wet en het verkeersreglement.

  reageer
 • Willem Dronten

   

  Lopen deze mensen nu 50 jaar achter! Dus geen bus ziekenauto politie taxi Dokter op zondag ?maar wel op zondag in de kroeg ?

  reageer
 • Flevoburger

   

  A. Sinds wanneer staat het ) christelijke geloof' boven de wet? B. En als men dat stelt dan geldt dat ook voor bijvoorbeeld de islam? ( Wat in principe ook een geloof is? ) Of gelden dan ineens andere regels? Niet dat ik zo gelovig ben hoor maar wat is de ene mens met zijn/haar geloof meer waard dan de andere mens? ( met een ander of zonder geloof)

  reageer
 • Urker

   

  Het is goed dat ze dit controleren maar doe het dan wel door het hele dorp. Bij ons in de straat staan de auto's in de bocht op het gras enz. Maar daar is nog nooit op gecontroleerd

  reageer
 • Bob

   

  Alleen op zondag dan. Hihi

  reageer
 • Tamara

   

  Sorry hoor maar ik kan die Urkers op deze manier niet meer serieus nemen... ze denken dat ze boven de wet staan blijkbaar

  reageer
 • kees d.

   

  Zo ontzettend DOM. Mijn buurvrouw wenst geen reclamefolders op zondag in haar brievenbus (is haar goed recht) maar ze neemt wel op zondag een hamer ter hand om een spijker in de muur te rammen ( hoe inconsequent). We moeten de hulp verleners (Ambulance, Brandweer en politie) maar een dag later bellen omdat op de Dag des Heere niet mag worden gewerkt.

  reageer
 • Ina

   

  Dus Mark Cobussen mocht wel op zondag het verkeerde gedrag bekeuren ,en de boa ' s nu niet ? Onzin fout is fout en het is voor de veiligheid .!!

  reageer
 • As

   

  Ben benieuwd of de bestuurders bij de UGP op zondag geen gas, water en stroom gebruiken want als dat wel zo is laten ze mensen voor zich werken en dat mag ook niet i.v.m. de zondagsrust

  reageer
 • Oudedorp bewoner

   

  Laat de UGP hier maar eens op zondag komen kijken!! Auto’s staan twee rijen dik. Een gewone auto kan er met moeite net door. Een brandweer of ambulance dus niet!! Dit werken op zondag gaat vooral om veiligheid!!!! Stop met iedere keer dit soort vrome argumenten te misbruiken voor je partijbelang.

  reageer
 • Jerry

   

  Ook op zondag gelden de verkeersregels.

  reageer
 • A.

   

  Zou men zich op zondag ook niet gewoon aan de regels moeten houden? Je moet toch niets doen waardoor je anderen aan het werk zet, zoals de auto tanken of boodschappen gaan doen? Fout parkeren valt daar ook onder mijns inziens. Misschien eerst bij zichzelf te rade gaan voor met vingers te wijzen.

  reageer
 • Michael

   

  Ook op zondag geldt de wet. En mensen wijzen op hun gedrag - dat is precies wat hier gedaan wordt! Respect voor een geloofsovertuiging is prima, respect voor de wet staat hoger op de lijst.

  reageer
 • Whoknows

   

  Dus kort gezegd, iemand van deze kerk/partij krijgt een hartaanval of krijgt een ongeval, dan blijft hij/zij tot maandag wachten om medische hulp in te roepen. Of als zijn huis in brand staat laat ie het uitbranden omdat het zondag is????????????? Ik denk t niet, ik denk dat ze een beetje boos zijn omdat ze een bekeuring gehad hebben, omdat ze niet hun auto verkeerd geparkeerd hadden.

  reageer
 • jan

   

  dus deze mensen mogen zondags ook niet verpleegd worden in het ziekenhuis of eten krijgen daar? en de ambulance mag ook niet uitrijden in urk op zondag?

  reageer
 • Flevo

   

  Eh... gelden in Urk andere regels dan in de rest van het land?

  reageer
 • Jond

   

  Dus op Urk mag je op zondag doen wat je wil???

  reageer
 • Kort-jakje

   

  Staat toch duidelijk in de bijbel dat je de overheid moet gehoorzamen. Dus als je dat in de kerk zit te belijden op zondag, dien je dat ook buiten de kerk te doen. En dan niet gaan piepen als er dienders zijn die in dienst van die overheid hun werk doen. Fout parkeren mag ook op zondag niet.

  reageer
 • Urk briest

   

  Ja urkers zijn ook niet voor zo'n zone. Maar wat hebben burgers nog in te brengen als de regering daar voor kiest

  reageer
 • Rick

   

  En zaterdag avond wordt ook nog steeds de haan uit het kippenhok gehaald??

  reageer
 • Jan

   

  Pardon? Zullen we dan eens vragen of de politie komt controleren op het parkeergedrag? Mag de brandweer ook niet blussen op zondag op Urk?

  reageer
 • Ray

   

  Ik moet ook werken op "de dag des here", dus waarom een ambtenaar niet? En ik vind het wel eens goed dat er gecontroleerd wordt, want het is één chaos,zowel op Urk als in Lelystad, zetten de auto gewoon op het gras, zelfs op een voetpad! Ik zeg aanpakken die gasten.

  reageer
 • Gerrit

   

  Bij de UGP denken ze zeker dat vanwege de bijbel er op zondag niet verkeerd wordt geparkeerd..? wordt toch wakker!!

  reageer
 • Urker

   

  UGP moet niet dom zeuren... gaat om veiligheid dat brandweer ambulance politie normaal naar een ongeval kunnen komen of dat er iemand in de kerk onwel word of brand uitbreekt dat ze er normaal bij kunnen komen inplaats van hinder van fout geparkeerde auto's... goed werk van de politie en buitengewoon opsporingsambtenaar

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert