Sranan Rutu; Wie is je vader, wie is je moeder

ALMERE
In Stadsarchief Almere is vanaf dinsdag de tentoonstelling 'Sranan Rutu; Wie is je vader, wie is je moeder?' te zien. Onderzoekers hebben de familiegeschiedenis en stambomen van Surinamers uitgeplozen. Er zijn 14 stambomen uitgewerkt en op panelen te zien.

Timmerman
Almeerder Huub van Helvoort van Stichting voor Suninaamse Genealogie heeft er als vrijwilliger heel wat uren inzitten. Het is allemaal begonnen omdat hij de stamboom van zijn kleinzoon wilde uitzoeken, die een Surinaamse vader heeft. Hij vond bijzondere verhalen. "Eén grootvader bleek timmerman te zijn geweest en een andere voorouder is vermoord. Mijn kleinzoon is trouwens nog niet erg geïnteresseerd, die heeft nu andere voorkeuren zoals voetbal", zegt Van Helvoort. Toch denkt hij dat het zinvol werk is. 

Verzetsstrijder
Naast persoonlijke familieverhalen zijn er ook bekendere voorbeelden, zoals de stamboom van Anton de Kom. Hij was verzetsstrijder in Nederland en kwam noodlottig aan zijn einde. De tentoonstelling is niet zomaar in Almere te zien. Voor de stad is gekozen omdat hier een relatief grote groep Surinamers woont. Elf procent van de inwoners heeft Surinaamse voorouders.

Websites
Wie zelf zijn stamboom willen uitzoeken, kan daarover ook informatie vinden op de tentoonstelling. Veel informatie is tegenwoordig digitaal beschikbaar. Belangrijke websites zijn WiewasWie en gahetNA. Huub van Helvoort is in Almere ook de komende maanden elke woensdag aanwezig voor advies en informatie.

reacties (3)

 • Siglien Wijntuin

   

  Geweldig wat ik hier zie, hoop morgen nog meer te weten te komen over mijn eigen stamboom.

  reageer
 • Denie Kasan

   

  Leuk Huub, goed bezig!

  reageer
 • Karel J. Berkhout

   

  Wat een leuk en informatief gefilmd nieuwtje: ik ga zeker kijken en lezen. Goed initiatief van het Stadsarchief.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert