Bouw Reevesluis na lange tijd hervat

DRONTEN
De bouw van de nieuwe Reevesluis in het Drontermeer is na lange tijd weer hervat. De sluis moet vanaf 2022 voorkomen dat er overstromingen in Kampen en Zwolle plaatsvinden bij extreme weersomstandigheden.

IJssel
De maatregelen aan de Flevolandse kant zijn nodig omdat in de toekomst bij hoog water in de IJssel water uit die rivier naar het Drontermeer wordt geleid via een nieuw aangelegd kanaal. De Reevesluis zorgt er dan voor dat het water vervolgens richting het Ketelmeer en IJsselmeer stroomt en niet landinwaarts kan stromen. 

Maar de Reevesluis heeft nog meer functies: de sluis leidt het scheepvaartverkeer van het Ketelmeer naar het Drontermeer en andersom, omdat er verschillen zijn in het waterniveau tussen het noordelijk en zuidelijk deel van het Drontermeer. Ook kan de sluis straks eventuele wateroverschotten in het Drontermeer afvoeren naar het IJsselmeer. 

Stilgelegd
In 2016 is al gestart met de aanleg van de Reevesluis, maar die werkzaamheden zijn na korte tijd stilgelegd omdat bleek dat de plannen aangepast moesten worden omdat er op die plek een volwaardig sluizencomplex nodig is. Die vernieuwde plannen gaan de komende jaren uitgevoerd worden en moeten in 2022 klaar zijn.

Autoverkeer zal tot januari af en toe last hebben van de bouw, omdat er veel zand aangevoerd moet worden via het water voor de aanleg van een tijdelijk werkeiland. Daarvoor moet de brug bij Roggebot vaker open. Rijkswaterstaat zegt met de aannemer te hebben afgesproken dat dit zoveel mogelijk buiten de spits gebeurt.

Behalve de Reevesluis wordt de komende jaren ook de Drontermeerdijk opgehoogd, verdwijnt de Roggebotsluis en komt er een nieuwe, hoger gelegen brug bij Roggebot.

reacties (2)

 • BP.

   

  Als ze dan toch bezig zijn, maak liever een aquaduct bij de Roggebot. Dat scheelt weer kilometers file in de zomerdagen, als de jachtjes allemaal een opening nodig zijn.

  reageer
 • Drontens

   

  Dat is niet alleen in de zomer. In deze tijd staat er regelmatig een lange rij te wachten. De hanzeweg is een hele drukke weg

 • Drontens

   

  Ik fiets drie keer per week naar kampen vanuit dronten. Tot nu toe nog weinig hinder van het open gaan van de brug daar er schepen met zand worden vervoerd.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert