Raad van State verbaasd over conflict gemeente en zeilschool

ALMERE

De Raad van State vindt het vreemd dat de gemeente Almere en zeilschool Haddock niet al lang een oplossing hebben gevonden voor de verplaatsing van de botenopslag van de jachthaven en zeilschool, zo bleek dinsdag tijdens een spoedprocedure in Den Haag.

De botenopslag moet wijken voor de tuinbouwtentoonstelling Floriade van 2022. Volgens Phillipe van Thiel van de zeilschool is er op en rondom de jachthaven geen plek voor de botenopslag. Sterker nog, voor de jachthaven en zeilschool zelf is volgens hem ook geen plek meer als de Floriadeplannen ongewijzigd worden uitgevoerd. Nu al stroomt de jachthaven leeg omdat mensen hun vaste ligplaatsen opzeggen. De omzet van de horeca is al gehalveerd. Het water waar surfles wordt gegeven is gedempt om ruimte te maken voor een zogenoemde innovatieve werkplaats. En het wordt er straks tijdens de Floriade en daarna als er een nieuwe woonwijk ligt niet beter op, zei Van Thiel.

Onbereikbaar
Hoewel de gemeentewoordvoerder erkende dat de jachthaven en zeilschool straks wat minder ruimte hebben, vindt Almere het niet nodig om Haddock uit te kopen en te verplaatsen.

Verder vreest Haddock nog meer beperkingen met een geplande brug van vier meter hoog naar de Filmwijk. Veel zeilboten kunnen daar niet onderdoor en daarmee wordt een groot deel van het Weerwater bij Haddock onbereikbaar.

Merkwaardig
De Raad van State zette een aantal kritische kanttekeningen bij het bestemmingsplan voor de Floriade. De Raad vindt het merkwaardig dat de gemeente Almere de jachthaven en zeilschool op hun plek wil laten zitten, maar daarmee in het bestemmingsplan geen enkele rekening houdt. De kans lijkt klein dat het gehele bestemmingsplan voor de Floriade wordt geblokkeerd, maar de Raad kan ook besluiten delen daarvan, rondom de jachthaven, te blokkeren. Dan zou vooral het bouwplan van de werkplaats getroffen worden.

De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak.

reacties (13)

 • Paul

   

  gewoon stoppen met die onzin. stem straks op de juiste partij en er bent er van af. kost wat,maar minder dan het verlies met een floriade. wordt er ook niet gebouwd. was toch al tegen het zere been

  reageer
 • Arie

   

  De komst van de Floriade is een verlies voor de stad Almere.

  reageer
 • Hannie

   

  Ik vind het verschrikkelijk voor Philip, die daar z'n levenswerk heeft. Hij ziet dat in rook op gaan en dat voor zo'n Floriade die er blijkbaar móet komen.

  reageer
 • Hannes

   

  Hannie, de Floriade/expo voor een halfjaar met vraag en aanbod, kan makkelijk naar het prachtige Kasteelterrein..! Deze locatie van Haddock wil men koste wat het kost een woonwijk creëeren. En daar is deze locatie totaal niet geschikt voor....!!

 • Ed

   

  Verbaasd????? Waar zijn die geweest de afgelopen twee jaar? Moet ergens zonder internet verbinding zijn geweest.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  En weer allerlei tekortkomingen in het bestemmingsplan. Wat blundert de gemeente Almere toch bij dit fiasco. Ga er maar vanuit dat bij de berekening van de inkomsten ook wordt uitgegaan van verkeerde aannames. Dit hoofdpijndossier zal de komende jaren nog wel met regelmaat in het nieuws komen. Één schrale trots voor Herrema, dan zullen we nog met regelmaat aan hem denken. De man die Almere met een groot financieel debacle heeft achtergelaten. Want de verkiezingen zien we hem zeker niet meer terug.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Harry Klein

   

  Wat prijzen wij ons toch gelukkig in Lelystad!

  reageer
 • Trudy

   

  Alvast heel veel plezier met jullie vliegveld. Waarschijnlijk wordt dat net zo'n ramp als de Floriade.

 • Hannes

   

  Dit scenario was voorspelbaar; met zo'n grote overkoepelende organisatie waar twee heel verschillende doelen (activiteiten) aankleven! "Nogmaals als men niet die doorgedramde woonwijk waar het allemaal omdraait liquideert op de zo verkeerde locatie, dan zal Almere een culturele imagoschade tegemoet zien..! Daarom verleg de Floriade/expo met vraag en aanbod naar het Kasteelterrein, met een blijvende Parkpromenade van en naar het Centrum van de stad; En men heeft decennialang met velen thema's wat men maar kan bedenken een ware culturele hart gecreëerd voor Almere! "Waarvan zelfs de Kemphaan duidelijk van mee gaat profiteren, "want hoe je het ook bekijkt het blijft aapjes kijken...!!"

  reageer
 • IPI

   

  helemaal mee eens Hannes! Daar, aan de overkant van de A6, ligt een giga stuk grond, zo voor het oprapen. Maar nee, BV Almere Móet en Zál uitgerekend op de mooiste plek (nu niet meer trouwens) aan het Weerwater dat achterhaalde project realiseren. Te krom voor woorden.

 • Joep

   

  Blablabla, gaan we weer.

 • Jos

   

  De ene blunder na de andere. Allemaal het werk van vertrokken ambtenaren en wethouders. En die arme Herrema moet nu alle lijken uit de kast proberen te krijgen. Dat zal niet lukken; na de verkiezingen volgend jaar is hij vertrokken. Arme wethouder die het dan moet gaan oplossen. Geen beginnen meer aan.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Arme Herrema?

 • Ed Molenaar

   

  Vechten tegen de bierkaai. Een of andere bobo bedenkt een onwenselijk iets. Loop je in de weg, dan wordt je opgedragen in gareel te lopen. Doe je dat niet, wordt je kapot gemaakt. En waarvoor?

  reageer
 • Boels

   

  ".. een zogenoemde innovatieve werkplaats". Staat dat zo in het bestemmingsplan? Wie gaan die werkplaats bemensen, toch niet dezelfden die illegaal een kas scoorden? Steeds duidelijker wordt het dat de gemeente zelfs niet in staat is een verjaardagsfeestje voor twee hamsters kan organiseren.

  reageer
 • Van Haven

   

  Wordt vervolgd! Hopenlijk loopt het toch nog goed af voor Haddock!

  reageer
 • Karel

   

  Goed zo, Haddock. Zet um op!

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Dan zijn we toch alweer enkele jaren bezig met voorbereiden, plannen, (soms te vroeg) handelen, maar in die tijd is het niet mogelijk gebleken de gevolgen van diverse keuzes goed te doorzien. Nog steeds een zootje dus. Ik zou zeggen: kloot maar lekker verder, de groter de kans dat het afgeblazen wordt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert