Koning Willem-Alexander te gast op feest 50-jarige stad

LELYSTAD
Lelystad en koning Willem-Alexander kunnen elkaar woensdagmiddag op een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis feliciteren. De stad én het staatshoofd zijn dit jaar beide vijftig jaar geworden.

Minder inwoners
De koning wacht bij aankomst bij het stadhuis een vorstelijk welkom van de jeugd van alle negentien basisscholen van de gemeente. Lelystad telt tegenwoordig 77.000 inwoners, minder dan de 100.000 waarvoor de stad in het midden van de jaren zestig werd bedacht. Dat komt mede doordat Lelystad al snel werd overvleugeld door het dichter bij Amsterdam gelegen Almere.

Vallen en opstaan
Burgemeester Ina Adema kan de koning vertellen dat de geschiedenis van Lelystad, die begon met de drooglegging van Oostelijk Flevoland in de voormalige Zuiderzee, er een is geweest van vallen en opstaan. Vooral de laatste jaren gaat het weer beter dankzij de herstructurering van oude wijken en het opknappen van de kuststrook en het stadscentrum.

Pioniers
Willem-Alexander hoort ook meer over de stad in gesprekken met pioniers, onder wie het eerste echtpaar dat er in 1968 trouwde en de eerste baby die er in oktober 1967 werd geboren. Aan het einde van de bijeenkomst onthult koning Willem-Alexander een kunstwerk.

Waar kan je de koning goed zien? 
Willem-Alexander komt rond 16:30 uur aan op het Stadshuisplein. De vorst wordt daar welkom geheten. Op het Stadhuisplein staan schoolkinderen met zelfgemaakte vlaggen. Via een erehaag van politiekids loopt de koning het stadhuis van Lelystad binnen. Volgens de gemeente is publiek van harte welkom achter de dranghekken.

In het stadhuis praat de koning met de pioniers van de provinciehoofdstad, de inwoners van het eerste uur. 

reacties (13)

 • Provinciegenoot

   

  Wat een zeurkousen, die Lelystedelingen! 50 jaar geleden zal er ergens een formeel begin gemaakt zijn die nu een jubileum is.... Wat maakt dat nu uit?

  reageer
 • Haven

   

  Blijft de gemeente aan geschiedvervalsing doen? Lelystad "Haven" bestaat officieel bijna 65 jaar. De gemeente Lelystad bestaat pas 37 jaar want daarvoor was het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders. Kijk maar naar de inschrijvingen en paspoorten van personen die voor 1980 zijn geboren. Door dit gedoe neemt de landelijke media deze fouten ook over.

  reageer
 • ikke

   

  Wat zijn "politiekids"?

  reageer
 • Rinske

   

  Jammer jammer dat het hele 50 jarig bestaan van onze stad alleen maar gevierd wordt met pioniers! Ik zelf woon 38 jaar in deze stad. En ben de stad zoals vele wel deden nooit ontvlucht! Na de middelbare school verliet bijna iederéén om mij heen de stad om te gaan studeren en op kamers te gaan. Een aantal kwamen terug maar ook voor vele hield het mededeling zijn op... een net niet stad was dan vaak de rede. Juist alle jongeren van toen met gezinnen in het nu zouden ook aandacht moeten krijgen in het feestje! Vind ik echt een gemis

  reageer
 • Ger

   

  Waarom moet bijna iedereen wel iets negatiefs schrijven. Wees blij dat die beste man komt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De eerste bewoners kwamen eind september 1967 naar Lelystad. Daar zal het dan wel betrekking op hebben.

  reageer
 • LELYstedeling

   

  Organisatoren/bestuurders ken Uw historie van Uw Lelystad en doe niet aan geschiedvervalsing , Lelystad 1952-2017 is 65 jaar jong

  reageer
 • Lelystedeling

   

  LELYstad bestaat geen 50 jaar ! Op 30 december 1952 werd de naam Lelystad officieel afgekondigd in de Staatscourant. De naam perceel P verdween en zelfs bij Koninklijke bezoeken in die tijd staat altijd vermeld bezoek aan LELYSTAD. Lelystad bestaat dus volgens de juiste gegevens 65 jaar en toen woonden er dus al pioniers op het voormalige werkeiland Lelystad. WNL TV uitzending van hedenochtend doet ook aan geschiedvervalsing en laat beelden zien van de dijksluiting in 1956. Als je iets viert doe het dan n..a.v. de juiste gegevens, want nu plegen de organisatoren vervalsing der historie van LELYSTAD ( 1952-2017)

  reageer
 • Flevoburger

   

  Daar heb je dus wel een punt...

 • Alexander de grote.

   

  Helemaal mee eens Lelystad is bestaat geen 50 jaar.

 • HH

   

  De gemeente is geen 50 geworden, maar 37. En de stad is veel ouder! En zoals anderen al vermelden klopt ook het aantal scholen niet. Bij wie komt dit soort informatie toch vandaan?

  reageer
 • Pcs

   

  Echt een feest.. zelfs de eigen ambtenaren moeten het pand verlaten..

  reageer
 • Dirk

   

  Wat een feest en voor wie? Besloten gezelschap met nog weinig pioniers en wel alle bobo’s?

  reageer
 • RM

   

  "De koning wacht bij aankomst bij het stadhuis een vorstelijk welkom van de jeugd van alle negentien basisscholen van de gemeente." Rekenen jullie alleen de scholen van Stichting SchOOL? Er zijn nog veel meer basisscholen in Lelystad dan de 19 die worden genoemd.

  reageer
 • Bolt

   

  De geschiedvervalsing gaat gewoon door. Ook nu met de scholen. Het wordt dat dat er iemand opstaat die het juiste bestaan van Lelystad gaat aanzwengelen en we over 10 jaar een echt 75-jarig bestaan kunnen vieren en samen buiten het stadhuis. En niet nu met pioniers die in de voetsporen hebben gelopen van de pioniers in 1952. Die ook nog eens verplicht in 1953 naar Zeeland moesten voor de opbouw en dat deden zonder morren.

 • Esveen

   

  Als ze dan ook maar verteld over het begin van Lelystad in 1952!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert