Bewoners zonnewoningen ontevreden over contact gemeente

ALMERE • Do 30 november 2017 | 22:28 • Donderdag 30 november 2017 | 22:28
Bewoners van de zonnewoningen in Almere Poort zijn ontevreden over hoe de gesprekken met de gemeente over hun compensatie verlopen. Het blijft vanuit de gemeente stil, zo stelden zij. Bewoners spraken donderdagavond op de Politieke Markt tijdens een zogeheten ronde tafelgesprek met verschillende gemeenteraadsfracties. Dat deden ze op uitnodiging van raadsleden die dit soort gesprekken gebruikt om informeel bij te praten met bewoners of organisaties. De raadsleden hoorden de klachten aan maar vonden het niet noodzakelijk direct in te grijpen.

De zonnewoningen aan de Roald Amundsenstraat zijn energiezuinige huizen. De woningen zijn zelfvoorzienend door de vele zonnepanelen langs de gevel. Door de bouw van het Oranjehuis kwamen deze woningen gedeeltelijk in de schaduw te staan. De gemeente had de bewoners niet geïnformeerd over de komst van het Oranjehuis, een opvanglocatie voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. 

Gesprekken zijn in impasse 
De gemeente erkende de fout en liet een onderzoek uitvoeren door TNO. Bewoners legden daarop een uitgebreid eisenpakket neer bij de gemeente. De gesprekken hierover lijken in een impasse terecht gekomen. De belangrijkste eis van de bewoners lijkt tuinuitbreiding te zijn. Ze menen namelijk dat door het appartementencomplex ook hun privacy is verdwenen. De gemeente zou die eis hebben afgewezen. Die komt de bewoners in hun ogen nauwelijks tegemoet. "Ze wilden ons iets van een zonnelader geven."

Politiek kijkt het nog even aan
Politieke partijen zeiden donderdagavond de situatie nog even te willen aankijken. Zij gaan ervan uit dat de klacht door de aanwezige ambtenaren wordt opgepikt. De PVV die het ronde tafel gesprek had geïnitieerd stelde dat er binnen een week verbetering in het overleg met de bewoners moet optreden. "Anders zullen we de kwestie nogmaals op de Politieke Markt agenderen", aldus Chris Jansen van deze partij. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel