Bewonersdelegatie brengt advies vliegroutes uit

LELYSTAD • Vr 1 december 2017 | 8:28 • Vrijdag 1 december 2017 | 8:28
Een werkgroep van bewoners biedt vrijdagmiddag aan minister Cora van Nieuwenhuizen een advies aan over de aansluitroutes van Lelystad Airport. Dat gebeurt op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag.

De werkgroep, officieel Bewonersdelegatie Aansluitroutes Lelystad Airport geheten, heeft de afgelopen drie weken de reacties bestudeerd die burgers en actiegroepen hadden gegeven op een internetconsultatie. Daarin kon worden gereageerd op de voorgestelde vliegroutes over het 'Oude Land' en verbeteringen worden voorgesteld. Veel burgers hebben de consultatie aangegrepen om tegen Lelystad Airport te protesteren.

Vertegenwoordiging
Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma zei in september dat zij vond dat er een vertegenwoordiging van burgers moest komen om de reacties nader te beoordelen. Daaruit is de Bewonersdelegatie ontstaan. Die is voorgezeten door Alexander ter Kuile van de werkgroep Luchtruim Overijssel en jarenlang secretaris generaal van de belangenorganisatie voor organisaties van luchtverkeersleiders, CANSO.

Flevoland
In de Bewonersdelegatie zitten twee vertegenwoordigers uit Flevoland: Judo Bakker uit Noordoostpolder en Ton van Aalderen uit Biddinghuizen. Daarnaast zitten er drie inwoners uit Gelderland, drie uit Overijssel, twee uit Drenthe en één uit Noord-Holland in de werkgroep. Een Friese actiegroep wilde niet meedoen, omdat zij niet achter voorwaarden kon staan die het ministerie stelde aan de vliegroutes van Lelystad.

Afweging
De minister neemt de reactie van de Bewonersdelegatie mee in haar uiteindelijk afweging over de aansluitroutes. Die werd in november verwacht, maar het is onduidelijk of het dit jaar nog lukt om de routes vast te stellen. De minister zei woensdag in een debat in de Tweede Kamer dat zij wil vasthouden aan opening van Lelystad Airport op 1 april 2019, maar zoekt naar mogelijkheden om de vliegroutes te verbeteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel