Bewonersdelegatie brengt advies vliegroutes uit

LELYSTAD • Vr 1 december 2017 | 8:28 • Vrijdag 1 december 2017 | 8:28
Een werkgroep van bewoners biedt vrijdagmiddag aan minister Cora van Nieuwenhuizen een advies aan over de aansluitroutes van Lelystad Airport. Dat gebeurt op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag.

De werkgroep, officieel Bewonersdelegatie Aansluitroutes Lelystad Airport geheten, heeft de afgelopen drie weken de reacties bestudeerd die burgers en actiegroepen hadden gegeven op een internetconsultatie. Daarin kon worden gereageerd op de voorgestelde vliegroutes over het 'Oude Land' en verbeteringen worden voorgesteld. Veel burgers hebben de consultatie aangegrepen om tegen Lelystad Airport te protesteren.

Vertegenwoordiging
Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma zei in september dat zij vond dat er een vertegenwoordiging van burgers moest komen om de reacties nader te beoordelen. Daaruit is de Bewonersdelegatie ontstaan. Die is voorgezeten door Alexander ter Kuile van de werkgroep Luchtruim Overijssel en jarenlang secretaris generaal van de belangenorganisatie voor organisaties van luchtverkeersleiders, CANSO.

Flevoland
In de Bewonersdelegatie zitten twee vertegenwoordigers uit Flevoland: Judo Bakker uit Noordoostpolder en Ton van Aalderen uit Biddinghuizen. Daarnaast zitten er drie inwoners uit Gelderland, drie uit Overijssel, twee uit Drenthe en één uit Noord-Holland in de werkgroep. Een Friese actiegroep wilde niet meedoen, omdat zij niet achter voorwaarden kon staan die het ministerie stelde aan de vliegroutes van Lelystad.

Afweging
De minister neemt de reactie van de Bewonersdelegatie mee in haar uiteindelijk afweging over de aansluitroutes. Die werd in november verwacht, maar het is onduidelijk of het dit jaar nog lukt om de routes vast te stellen. De minister zei woensdag in een debat in de Tweede Kamer dat zij wil vasthouden aan opening van Lelystad Airport op 1 april 2019, maar zoekt naar mogelijkheden om de vliegroutes te verbeteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (11)

 • Jan

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  Mensen ga accepteren dat het vliegveld er komt, geniet ervan, als ik nu kijk wat voor effect protesteren heeft is het verspilde moeite en bezorgd u alleen uzelf een hartkwaal, accepteren is ook een kunst, over vijf jaar weet u niet anders meer, als ik zie naar bv windmolens op Urk, deze horen nu bij het landschap en er stoort zich bijna niemand meer aan en zo gaat het al honderden jaren, als klagers hun zin krijgen liepen we allemaal nog met paard en wagen :-)

  reageer
 • Opa

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  Stel dat U binnen 5 jaar een hartaanval overkomt dan is accepteren zeker een kunst!

 • Jan

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Wat accepteren nee dus blijven protesteren tot het stopgezet word wergelegeheid is minimaal vliegvelden genoeg in nederland daar past lelystad niet in

  reageer
 • Bas

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  Dan je lang protesteren. Ontzettend jammer van je energie en de vergalde levensvreugde.

 • Pietje

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Had de markerwaard gewoon ingepolderd zoals eens gepland was en had daar 1 mooi vliegveld in gebouwd. Voordeel is dat het dan centraal in Nederland ligt. Tevens is er dan een mooie snelweg te maken ipv een dodenwegen als dijk. Zal niet gebeuren, over Lelystad airport zal niet lang alleen vakantie vluchten zijn aangezien er een groot distributie halletje in aanbouw is. Binnen paar jaar zal er een uitbreiding plaats vinden voor zware vliegtuigen. De Nederlander laat zich keer op keer in de maling nemen.

  reageer
 • Henk d

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Accepteer dehuidige situatie ,werkgelegenheid is belangrijk. Er wordt nu veel gepraat etc,klagen was twee jaar terug mogelijk. Stoppen met alle discussies . Maak alles gereed en we kunnen reizen inapril 2019.

  reageer
 • hans.

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Welke schreeuwers? Wat doe jij nu dan? Geen flauwekul argumenten waarom mensen dan niet eerder hebben gereageerd! Dat doen ze dus nu WEL omdat er mogelijkheid is tot inspraak. ( of was je je eigen reactie alweer vergeten?)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Logisch Nadenken?

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Bijzonder ,dat men alles uit de kast moet halen om aan te tonen dat Lelystad niet vliegveld waardig is.Waarom zo klein gefragmenteerde platform???? Gegeven dat Schiphol stelselmatig nog steeds vreemde praktijken erop na houd om geluidsoverlast en andere problemen te ontkennen! Nu blijkt men zelfs al nieuwe projecten van nieuwbouw rondom Schiphol zodanig te beïnvloeden dat men verlangt om schriftelijk afstand te van klachtenprocedures.Dit bekent dat men erkent dat men toch overlast creëert rondom een vliegveld.Dus wie laat nu zijn ogen en oren dicht smeren???Waarschijnlijk met polderklei in plaats van een polderoverleg!!

  reageer
 • Bas

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Jij mag die mening hebben. Velen zullen jouw mening niet delen. Met gezond verstand, energie en trots bouwt een volk aan zijn vooruitgang en toekomst. Als het aan sommigen zou liggen, dan liepen we nog achter kar en wagen en zouden we misschien wel in houten hutjes wonen. Verzet is er altijd geweest, voor sommigen ook als het ze de angst brengt de handjes te moeten laten wapperen...

 • Roel

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Hoe de routes ook gaan lopen er zullen altijd mensen ontevreden zijn. Ik vind het wel vreemd dat er niemand uit Lelystad in deze commissie zit.

  reageer
 • Over de schutting

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Ik niet. Omdat over lelystad geen vliegroutes lopen hebben dus ook geen last van de laag vliegende vliegtuigen.

 • Geenvliegroutesbhz.nl

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Kijk maar eens op de kaart en in de onderzoeken. De wijde omgeving heeft geluidsoverlast van Lelystad Airport, behalve Lelystad zelf. En er is - voor zover bij ons bekend - ook geen bewonersactiegroep in Lelystad actief die tegen de uitbreiding van Lelystad Airport is. Vanuit Lelystad zijn er verder weinig bezwaren gekomen bij de internetconsultatie en destijds bij het luchthavenbesluit/MER. Verder nog even goed om te vermelden dat de bewoners op persoonlijke titel hebben deelgenomen, dus niet om een actiegroep of een woonplaats te vertegenwoordigen. Er is gestreefd naar 2 mensen per provincie. En ze hebben in korte tijd een uitstekend stuk werk afgeleverd wat de Tweede Kamer en de minister niet zomaar terzijde kan schuiven.

 • LELYstedeling

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Bewonersdelegatie ? Wie vertegenwoordigen zij ? Geen vertegenwoordiger uit LELYstad,Dronten,Almere,Swifterbant, Zeewolde,Urk. Alleen maar "activisten "van het oude land .

  reageer
 • C.

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Er waren veel tegenstemmers tegen het vliegveld. En is daar deze delegatie uit gekozen?? Mooi gekleurd beeld wordt er dan geschetst.

  reageer
 • Dirk

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Internet consultatie? Wat een mop. Ik kon op 6 verschillende accounts mijn niet gemeende tegenstem geven met argumentatie. Lachen!

  reageer
 • Jaap

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Maar ook je voorstem, maar daar ging het niet over. Het ging over altenatieve vliegroutes.

 • Jiskefet

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Nou zeker lachen, hou het niet meer droog

 • Esveen

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  En waarom niemand uit Lelystad/Dronten. De schreeuwers weer vooraan?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert