PvdA is 'om': eerst herindeling luchtruim dan pas opening vliegveld

FLEVOLAND
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is totaal van mening veranderd over Lelystad Airport. Was luchtvaartspecialist Attje Kuiken voor opening van het vliegveld in 2019, haar opvolger Gijs van Dijk vindt dat eerst het luchtruim opnieuw moet worden ingedeeld.

Van Dijk schrijft dit op de website van de PvdA. Het Kamerlid verwijst daarin naar het advies dat een Bewonersdelegatie afgelopen vrijdag aan minister Cora van Nieuwenhuizen heeft uitgebracht. Daarin roepen de bewoners op om eerst het luchtruim opnieuw in te delen en met zorgvuldige procedures het vertrouwen van de burgers terug te winnen, voordat Lelystad Airport open gaat voor vakantievluchten. 'Dit advies door bewoners is een serieus signaal dat we niet naast ons neer kunnen leggen', schrijft Van Dijk.

Inspraak
Van Dijk verwijst nog wel naar een motie van collega Kuiken, die in oktober opriep tot zorgvuldige inspraak en betrokkenheid. Die motie had vooral betrekking op de recent afgeronde internetconsultatie over de routes, waarover de bewonersdelegatie dus net heeft geadviseerd. In september zei Kuiken nog te hechten aan opening van Lelystad in 2019 vanwege het belang van de werkgelegenheid in Flevoland. Ook herhaalde ze dat de PvdA in 2015 'ja' heeft gezegd tegen de uitbreiding van Lelystad Airport.

Stempel
De PvdA heeft altijd een groot stempel gedrukt op de besluiten over het vliegveld. Het Luchthavenbesluit uit 2015 is opgesteld door PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld. Na haar opstappen nam partijgenoot Sharon Dijksma de portefeuille over en moest eind 2016 aankondigen dat opening in 2018 onmogelijk werd door vertraging met het ontwerp van de vliegroutes. Daarna werd staatssecretaris Dijksma geconfronteerd met fouten in de milieu-effectrapportage, die nu onder VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen worden hersteld. In Lelystad hebben de PvdA-wethouders Tjeerd van der Zwan en Jop Fackeldey het dossier jarenlang in portefeuille gehad.

Kamermeerderheid
Ondanks de ommezwaai van de PvdA is er op dit moment nog steeds een Kamermeerderheid voor opening van Lelystad in 2019. In het eerstvolgende debat moet blijken of ook de vier regeringsfracties van mening zijn veranderd. D66 staat onder zware druk om een oproep van het partijcongres uit te voeren, die ook eist dat eerst het luchtruim wordt heringedeeld. Dat alle fracties sinds het aantreden van het kabinet andere Kamerleden op het dossier Luchtvaart hebben gezet, kan van doorslaggevende betekenis zijn.

reacties (33)

 • Edwin

   

  Weer zonde van geld allemaal wat over de balk wordt gegooid door slecht voorbereiding overheden. Komende tijd weer even punten scoren voor de verkiezingen en na verkiezingen oude voet verder. Milieu- en geluidsoverlast moet in zijn geheel worden bekeken en niet alleen van een vliegveld.

  reageer
 • Betrouwbaar

   

  Heerlijk, dat krijg je er van als je de burgers met creatief verkregen cijfers het riet in stuurt. Van nu af aan zullen grote delen van Nederland alles zeer kritisch berekenen en bekijken. Geef de pro vlieg-velders weinig kans we hebben te maken met mensen en natuurgebieden en niet te vergeten bestaande wetgeving.

  reageer
 • Betrouwbaar

   

  Heerlijk, dat krijg je er van als je de burgers met creatief verkregen cijfers het riet in stuurt. Van nu af aan zullen grote delen van Nederland alles zeer kritisch berekenen en bekijken. Geef de pro vlieg-velders weinig kans we hebben te maken met mensen en natuurgebieden en niet te vergeten bestaande wetgeving.

  reageer
 • Jan Scheers

   

  PvdA blijkt een onbetrouwbare partij te zijn. haar eigen staatsecretaris in het vorige Kabinet steunen. En nu de PvdA niet meer in het Kabinet zit falikant tegen zijn. Hie onbetrouwbaar kun je als partij zijn!

  reageer
 • Rob

   

  En zo hoort het, eerst een deugdelijke MER en dan pas een vliegveld mits deze niet te milieubelastend en gevaarlijk voor de leefomgeving is. Prestige projectjes van een stel hobbyisten daarvan hebben we genoeg blunders gezien.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mars

   

  Verstandig. Maar waarom nu pas?

  reageer
 • kiezer

   

  Dit Kamerlid van de PvdA direct uit de fractie gooien, want hij zet mede partijgenoten in kwaaddaglicht.

  reageer
 • HH

   

  Gijs van Dijk was van 2003 tot 2016 lid van GroenLinks. Asscher himself heeft Van Dijk gevraagd voor de PvdA-lijst. Jammer dat hij niet even gevraagd heeft of hij de PvdA-standpunten wel uit wil dragen.

  reageer
 • Peter

   

  Dit geeft maar weer aan dat het geen politieke beslissing is, maar een induviduele beslissing van mensen met een andere denkwijze gezien dat er andere ministers op deze portefeuilles zijn gezet. Hieruit blijkt dus dat het in de politiek alleen maar gaat om stemmen winnen.

  reageer
 • koos

   

  haha. heeft geen enkele invloed, de pvda is niets meer waard.

  reageer
 • Joop.

   

  Zou niet te vroeg lachen! Congres D'66 , Statenleden in Gelderland van het CDA, uitspraken dhr. Wiegel, het rommelt in Den Haag...

 • Ron

   

  Iets met gemeenteraadsverkiezingen enzo?

  reageer
 • HH

   

  Vermoedelijk. Maar gemeenteraden en provinciale staten gaan niet over de grotere vliegvelden. Zelfs de gemeente Lelystad heeft hier niets meer over te vertellen. Het rijk gaat over de MER, luchthavenbesluit, en kan zelfs het bestemmingsplan aanpassen als de gemeente niet meewerkt.

 • Teunis

   

  Beste mensen, Als al die mensen die tegen zijn de eerste tien jaar de auto pakken en het vliegtuig laten staan, neemt de ecologische voetafdruk enorm af. Dit betekent minder vluchten vanaf Schiphol en de noodzaak om een deel van de capaciteit naar lelystad te verplaatsen is dan niet meer nodig. Helaas is de werkelijkheid anders en stappen we massaal in de budget vluchten voor een weekend of weekje Rome of Barcelona. Het nimby-effect speelt in deze de hooofdrol.

  reageer
 • Sophie

   

  Shockerend om te zien dat deze meneer zich in de luren laat leggen door hele slimme anti tegen alles groepen. Tevens een klap in het gezicht van zijn partijgenoten, Sharon Dijksma en Hans Alders. In de luren laat leggen omdat er van grote overlast totaal geen sprake is. Als er al geringe overlast is, dan was dit tijdelijk. Hij hiermee het voor Nederland ontzettende belangrijke Schiphol nu vollledig op slot zet. Onze hele regio hiermee op slot zet en er een neerwaartse spiraal zal optreden. Ook alle investeringen op lange termijn schuift en een volgende crisis zich best wel weer eens over 5 jaar kan voordoen. Hiermee de hele regio verkwanseld voor lui die tegen alles zijn en het spel zeer gluiperig spelen. Als je dit niet voorziet, want doe je dan op zo een plaats. Tevens beschamend dat de PvdA Sharon Dijksma zomaar op een andere post zet en blijkbaar zomaar met een andere wind waait.

  reageer
 • sjp

   

  Doe niet zo dramatisch... Je eet er geen boterham minder om!

 • HH

   

  Gijs van Dijk is typisch een ex-FNV-man. Die zijn echt totaal niet te vertrouwen. Eindigt vast ook in dienst van een bank. Maar ik ben zeer benieuwd naar de reacties van Mansveld, Dijksma, Alders, Fackeldey en Herrema, maar ook de PvdA-raadsleden en statenleden in Lelystad/Flevoland, die nu een dolkstoot in de rug gekregen hebben. En kiezers gaan verliezen. Hier ligt een taak voor de media om die kritisch te ondervragen.

 • hans.

   

  Deze(doemdenk) reactie is al weer achterhaald door de uitbreiding van het vrachtverkeer op vliegveld Maastricht.( gisteren per direct)

 • Aanklacht?

   

  Nu de sigaret aangeklaagd wordt zou ik zeggen dan ook de vervuiling van de kerosine !! Het wordt tijd dat we weer frisse lucht kunnen inhaleren.

  reageer
 • De advocaat

   

  Er wordt geen sigaret of fabrikant daarvan aangeklaagd.

 • Boels

   

  Maar als het vervoer per passagierkilometer gunstiger voor het milieu is dan ander vervoer? Zie bijvoorbeeld windboeren die de winst voor het milieu te niet doen door voor de andere activiteiten gewoon de dieseltractor gebruiken. Tabakroken is slecht voor de longen en het roken van wiet doet iets raars tussen de oren. Het ene verbieden/ontmoedigen en het andere toestaan/legaliseren. Zo kan het wel weer.

 • Harry Klein

   

  De Salonsocialisten tonen hun ware aard! Verdeeldheid alom in deze propagandapartij! Benieuwd naar de reacties van Fackeldey en Herrema...neem aan dat zij de partij de rug toe keren?

  reageer
 • CJW

   

  Terecht! Dit moet je niet ineens door willen drukken. Het gaat over een enorm ingrijpend gebeuren! Als er zaken zijn vastgesteld straks is er geen weg terug meer.

  reageer
 • Piet

   

  Tja, geen eigen staatssecretaris meer, hè?

  reageer
 • Zucht

   

  Daar gaan we weer.....waar blijft de stem van het overgrote deel van de voorstanders en waarom ziet men niet in dat nu uitstellen grote effecten heeft op alles????

  reageer
 • HH

   

  Nu de PvdA tegen is, kunnen PVV, FvD en Denk keihard voor uitbreiding van de luchtvaart zijn, inclusief Lelystad Airport. Deze partijen zijn tot nu toe nog niet erg duidelijk geweest over hun standpunten mbt Lelystad Airport.

 • Dubbelzucht

   

  Wie zijn die voorstanders dan? Ik hoor ze inderdaad niet en ik ken ze ook niet. Snap niet helemaal waarom je op een vliegveld zit te wachten in je achtertuin. Is het dan zo erg om 2x per jaar naar Eindhoven/ Eelde/ Weeze te rijden voor je vakantievlucht? Qua werkgelegenheid zal het waarschijnlijk nog allemaal ernstig tegen vallen aangezien niemand toch graag in de polder wil blijven/ zijn.

 • Ed Molenaar

   

  Zijn er binnenkort verkiezingen?

  reageer
 • mmm

   

  Zieltjes winnen bah bah

  reageer
 • Edwin

   

  De Partij van de Afbraak die haar mening weer heeft aanpast voor de verkiezingen volgend jaar. U vraagt en wij doen tot de verkiezingen.

  reageer
 • Boels

   

  Zoals de wind waait, waait het rokje. Daarmee is de NL-politiek gekarakteriseerd. Het roer moet om, toch jammer dat zoiets niet helpt als het schip aan de grond gelopen is.

  reageer
 • jan

   

  dan krijgen ze zeker mijn stem niet meer.

  reageer
 • Albert

   

  Met de aap gelogeerd ben je met die rooie draaikonten.

  reageer
 • Jaap

   

  Dat is precies de reden waarom ik nooit op de pvda zal stemmen. Beetje tegengas en protest, partij overstag.

  reageer
 • Jos

   

  Niet verrassend. Deze draaikonten doen alles om zieltjes te winnen. Geen regerings verantwoordelijkheid meer dus kun je alles roeptoeteren. Daarom zo onbetrouwbaar deze partij.

  reageer
 • Ok

   

  Mes in de rug van Jop.

  reageer
 • hjytre

   

  Ongelooflijk dat zo'n partij waar helemaal niets van over is na de laatste verkiezingen, nog steeds zo'n stempel op onze maatschappij drukt.

  reageer
 • HH

   

  En hoe denkt kamerlid Sharon Dijksma hierover?

  reageer
 • Poe

   

  Windvanen..en het maar gek vinden dat niemand de politiek meer vertrouwd. 4 jaar lang vliegveld zsm open, nu plots niet meer.

  reageer
 • Bo

   

  Doet de PVDA nog mee dan? Ze kunnen beter zwijgen. Dit doen voor zetel winst is een beetje laat. Openen dat vliegveld, maximaal.

  reageer
 • Jan

   

  Lekker gemakkelijk, PvdA... Zolang je in het kabinet zit je poot stijf houden en steeds weer herhalen dat alles netjes volgens de regels gegaan is, en nu je in de oppositie zit ineens een heel ander geluid laten horen. Dat is nu net waarom jullie niet geloofwaardig geacht worden. Had dat leef gehad toen jullie eigen staatssecretaris Dijksma zo hard riep dat de besluitvorming helemaal volgens het boekje verlopen is.

  reageer
 • Desiree

   

  Tja, aardig maar het doet er niet toe. Gewoon vliegen en bijstellen wanneer nodig. Alleen een idioot denkt dat je zo'n miljoenen investering even een jaartje of wat kan laten wachten op administratieve procedures en de vakanties van de ambtenaren.

  reageer
 • hans.

   

  Was het maar een miljoenen investering. Naar mijn idee is de vraag: welke gevulde koeken hebben het plan voor flutveld l'stad ooit kunnen bedenken...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert