Tante Truus begint met opleidingen

ALMERE • Vr 15 december 2017 | 17:33 • Vrijdag 15 december 2017 | 17:33
Restaurant Tante Truus in Almere gaat werknemers een volwaardige horeca-opleiding aanbieden, zodat ze gemakkelijker doorstromen naar een reguliere baan.Tante Truus wordt gerund door 28 verstandelijk beperkte medewerkers, die onder begeleiding hun werk doen.

De bedoeling is dat de werknemers uiteindelijk naar een normale baan worden begeleid, maar in de praktijk blijkt dat moeilijk. Dat komt doordat het personeel geen officiële diploma's heeft. Daarin komt verandering. Vanaf volgend jaar krijgt een deel van de werknemers een zogenoemde landelijk erkende branche-opleiding voor de horeca.

Omdat hiervoor geen studiefinanciering wordt verstrekt, wordt er bij Tante Truus geld in gezameld om de scholing te betalen. 

Deel artikel

reacties (11)

 • Barbara

    Zo 17 december 2017 Zondag 17 december 2017

  Goed initiatief. Het biedt een deel van de medewerkers een kans en (door)groeimogelijkheden. Mooi om te zien dat de begeleiding zich met hart en ziel inzet voor alle medewerkers en bereid is verder te kijken. Ben benieuwd wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. Mijns inziens leveren dit soort iniatieven een positieve bijdrage aan het hele team en alle betrokkenen.

  reageer
 • winter

    Za 16 december 2017 Zaterdag 16 december 2017

  een mooi verhaal, ik vraag mij alleen af hoe het kan dat Triade deze mensen deze kans niet eerder aangeboden heeft. Het heeft helemaal niets te maken met een studiebeurs. zorgorganisaties kunnen mensen toch ook opleidingen en trainingen aanbieden?

  reageer
 • Dyaantje

    Za 16 december 2017 Zaterdag 16 december 2017

  Wat fantastisch dat deze groep gemotiveerde mensen die willen werken en bij wie gastvrijheid geen aangeleerd kunstje is de kans krijgen om erkenning te krijgen voor hun vaardigheden. Ik hoop ook dat het horeca ondernemers inspireert om deze gecertificeerde werknemers een plek te bieden in hun bedrijf. Ondanks dat het een doelgroep is waar menigeen geen ervaring mee heeft kan ik uit ervaring vertellen dat wanneer je tijd en energie hierin wil steken je er veel voor terug krijgt. Dus wil jij je onderneming net dat beetje extras geven, loop gewoon eens binnen en ervaar hoe het is om een team te zien dat wil werken, collegiaal, gastvrij en professioneel is en bied iemand een plekje aan. @tantetruus#fantatisch#bruggenbouwers#inspirerend!

  reageer
 • Barbara

    Za 16 december 2017 Zaterdag 16 december 2017

  Deze gastvrouwen en heren worden al heel lang voor vol, vrolijk, handvaardig, en hartelijk aangezien. Misschien kunt u als ervaringsdeskundige uitleggen wat het werkelijke probleem is om voor deze ontwikkeling te kiezen. De horecawereld die veelal seizoensafhankelijk voor korte tijd personeel nodig heeft die in wisselende diensten draaien, zou onrust geven bij deze mensen. Vaste banen zitten er ook al niet in. Ik zie nog steeds geen enkel voordeel, helaas.Waarom niet een volgende Tante openen?

 • Frits

    Za 16 december 2017 Zaterdag 16 december 2017

  Geen enkele horeca-ondernemer zal deze mensen aannemen omdat deze- nu ineens een diploma of certificaat hebben. Als deze mensen al elders aan de slag komen is dat door hun coach begeleider in combi met een door de coach of leiding van tante truus geschreven zeer persoonlijke referentie. Zelf solliciteren uberhaupt volkomen uit den boze (hoe wil je iemand demotiveren) echt heel vreemd en onrealistisch verhaal van tante. Bedenk daarbij dat mensen zonder diploma prima ah werk konen dus dat papiertje ... heeft echt die waarde niet

  reageer
 • Jeetje

    Za 16 december 2017 Zaterdag 16 december 2017

  Blij maken met een dooie mus.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wieke

    Za 16 december 2017 Zaterdag 16 december 2017

  Ik heb alle waardering voor Tante Truus-mederwerkers, maar ik twijfel erg aan de realiteitszin van dit idee. Ik weet niet welk 'volwaardig horeca-diploma' bedoeld wordt, maar horeca-opleidingen vragen een bepaald leerniveau, wat voor deze doelgroep niet haalbaar lijkt. Dingen voorspiegelen die niet haalbaar blijken te zijn leidt tot teleurstellingen , wat je niemand gunt, maar hen helemaal niet.

  reageer
 • Roel

    Za 16 december 2017 Zaterdag 16 december 2017

  Buiten de subsidies die tante Truus ontvangt , werken deze 28 verstandelijk beperkte kinderen tegen een PGB vergoeding van minimaal 100 euro per dag, dit moeten de kinderen dus zelf betalen ,een snelle rekensom leert dat Tante Truus per dag minimaal 1400 euro naar binnen harkt . Dus hoezo geen studiefinanciering ? Doorstromen in een reguliere baan is onmogelijk ,deze kinderen krijgen die kansen niet. Jammer dat het bedrijfsleven misbruikt maakt van de regeling .Ik zeg dit uit ervaring heb nl zelf zo'n kind!

  reageer
 • Wieke

    Za 16 december 2017 Zaterdag 16 december 2017

  Mee eens, het klinkt heel leuk en voor de betrokkenen is het heel fijn ook een diploma (? of gaat het om certificaten?) te kunnen halen, maar doorstromen naar een reguliere baan lijkt me inderdaad een utopie.

 • karel

    Vr 15 december 2017 Vrijdag 15 december 2017

  Wij waren er met ons gezin vanmiddag het was erg gezellig lekker gegeten en live muziek ook door het personeel werd er live gezongen.

  reageer
 • Ome Koos

    Vr 15 december 2017 Vrijdag 15 december 2017

  Wel bijzonder dat ze daar pas na 15 jaar achterkomen...

  reageer
 • Barbara

    Vr 15 december 2017 Vrijdag 15 december 2017

  Ik geloof niet in het zo gewenste doorstromen en zelf verzonnen diploma's. Ik geloof absoluut wel in deze mensen die fantastisch hun werk doen, hartelijk zijn, en anderen kunnen laten zien hoe je als groep werkt zonder aanziens des persoons. Een voorbeeld zijn ook voor andere gelijksoortige horeca gelegenheden. Zorg dat er meer van dit soort Tante Truus gelegenheden komen. Het woord Triade wordt in het algemeen gebruikt voor een groep bij elkaar horende personen of zaken. Ik denk juist dat dit het sterke punt is van deze groep mensen.Waarom zou je dat weer uit elkaar laten vallen.

  reageer
 • Uhm...

    Vr 15 december 2017 Vrijdag 15 december 2017

  Is het een brancheopleiding of zijn het branchegerichte certificaten voor de horeca. Mooi initiatief en heel goed voor hun eigenwaarde. Ik twijfel alleen wel of bovenstaand de hoofdreden is dat doorstroom naar regulier werk moeilijk is, want dat zou betekenen dat ze nadat ze het certificaat hebben behaald, prima baankansen hebben. Ik heb eerder het idee dat het een mooie en ietwat naïeve kerstgedachte is om mensen zoet te houden. Doe geen beloftes die je niet waar kan maken; zeker niet aan deze doelgroep.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert