Flevoland gaat veel meer verdienen met motorrijtuigenbelasting

ALMERE • Di 19 december 2017 | 12:11 • Dinsdag 19 december 2017 | 12:11
Voor 2018 begroot Flevoland ruim 70 miljoen euro aan inkomsten uit motorrijtuigenbelasting. Dat is bijna 33 procent meer dan de opbrengst voor 2017. Dat meldt het CBS.  

Doordat leasebedrijf Athlon haar activiteiten volledig van Eindhoven naar Almere heeft verplaatst, is het aantal in Flevoland geregistreerde leaseauto’s fors toegenomen. De belasting wordt altijd opgelegd aan de eigenaar, in dit geval de leasemaatschappij en niet de gebruiker van de (lease)auto. Volgens de provincie komt er 15,2 miljoen euro binnen door Athlon. Na een verrekening met het provinciefonds houdt Flevoland zo'n 2 miljoen euro over door het leasebedrijf.

Provincies en Rijk hoeven de wegenbelasting niet aan wegen te besteden, maar zijn vrij in de besteding. Voor de provincies is het de belangrijkste bron van inkomsten waarop zij zelf invloed kunnen uitoefenen, door middel van de hoogte van het zogeheten opcententarief (provinciale toeslag voor de motorrijtuigenbelasting).

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel