Flevoland gaat veel meer verdienen met motorrijtuigenbelasting

ALMERE
Voor 2018 begroot Flevoland ruim 70 miljoen euro aan inkomsten uit motorrijtuigenbelasting. Dat is bijna 33 procent meer dan de opbrengst voor 2017. Dat meldt het CBS.  

Doordat leasebedrijf Athlon haar activiteiten volledig van Eindhoven naar Almere heeft verplaatst, is het aantal in Flevoland geregistreerde leaseauto’s fors toegenomen. De belasting wordt altijd opgelegd aan de eigenaar, in dit geval de leasemaatschappij en niet de gebruiker van de (lease)auto. Volgens de provincie komt er 15,2 miljoen euro binnen door Athlon. Na een verrekening met het provinciefonds houdt Flevoland zo'n 2 miljoen euro over door het leasebedrijf.

Provincies en Rijk hoeven de wegenbelasting niet aan wegen te besteden, maar zijn vrij in de besteding. Voor de provincies is het de belangrijkste bron van inkomsten waarop zij zelf invloed kunnen uitoefenen, door middel van de hoogte van het zogeheten opcententarief (provinciale toeslag voor de motorrijtuigenbelasting).

 

reacties (5)

 • ikke

   

  "Voor de provincies is het de belangrijkste bron van inkomsten waarop zij zelf invloed kunnen uitoefenen," Behalve voor provincies als Overijssel en Gelderland die van gekkigheid niet weten hoe ze de jaarlijkse rente (!) moeten besteden van de miljarden die ze hebben opgestreken bij de verkoop van hun energiebedrijf aandelen.

  reageer
 • Pieter

   

  De opcenten kunnen dus omlaag begrijp ik?

  reageer
 • JKL

   

  Provincies krijgen naast een deel van de motorrijtuigenbelasting (de opcenten) ook een uitkering uit het Provinciefonds. Als een provincie meer belastinginkomsten krijgt, daalt deze Provinciefondsuitkering. Per saldo schiet Flevoland er daarom weinig mee op. Er is dus niet extra's te verdelen

  reageer
 • Yolanda

   

  Om Athlon te belonen voor haar keuze voor Flevoland kunnen de opcenten wel omlaag zodat zowel Athlon als de Flevolanders hier van profiteren! Welke politieke partij komt met een motie in de Provinciale Staten?

  reageer
 • MKM

   

  Ik zou zeggen: kaart het aan bij de partij waar u op heeft gestemd!

 • Jan

   

  Geef dat geld aan Almere. Het bedrijf staat in Almere. Door de PvdA wethouder Herrema hebben we dit geld hard nodig. de PvdA is kampioen geld uitgeven aan linkse hobby's.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert