Brandweer rukt ruim 30 keer uit voor brand

FLEVOLAND • Ma 1 januari 2018 | 10:26 • Maandag 1 januari 2018 | 10:26
De brandweer moest tijdens de jaarwisseling zo'n dertig keer uitrukken om brandjes in Flevoland te blussen. Er waren minder incidenten dan voorgaande jaren en de brandweer spreekt daarom van een 'beheersbare jaarwisseling'. 

Aan de Capricciostraat in de Almeerse Muziekwijk brak op oudejaarsavond een brand uit in een schuur. Omdat het vuur dreigde over te slaan naar een naastgelegen tandartspraktijk schaalde de brandweer uit voorzorg op naar middelbrand. Het vuur was volgens de brandweer snel onder controle. 

Er waren ook twee meldingen van woningbranden in Almere. Volgens de brandweer ging het in beide gevallen om een klein brandje op het balkon. In Emmeloord rukte de brandweer uit voor een schoorsteenbrand. 

De brandweerlieden waren verder vooral druk met het bestrijden van container- afval-, en bossagebranden. Zo hadden Lelystedelingen een stapel afval in brand gezet op de kruising van de Voorstraat en de Veluwemeerstraat. Volgens de brandweer was er geen sprake van agressief gedrag naar de hulpverleners op straat, laat de brandweer weten.  

Zijn er nog mensen gewond geraakt?
Bij het Flevoziekenhuis in Almere zijn tijdens de jaarwisseling 36 mensen behandeld op de Spoedpost Almere. Bij drie mensen ging het om verwondingen door vuurwerk. Drie anderen hadden te veel gedronken. Het Flevoziekenhuis spreekt van een rustige nacht die in goede sfeer en zonder agressie naar medewerkers is verlopen. 

Volgens het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad was het ook bij hen rustig. Er kwamen twee mensen binnen omdat ze gewond waren geraakt door vuurwerk. Zij moesten behandeld worden aan hun vingers. Drie volwassenen hadden hulp nodig omdat ze te veel gedronken hadden. 

Bij de huisartsenpost in Emmeloord zijn drie kinderen en één volwassene behandeld omdat ze zich verwond hadden met vuurwerk. Zij konden allemaal behandeld worden door de huisarts, laat een woordvoerder van het Antoniusziekenhuis weten. Op de spoedpost is niemand binnengebracht met letsel dat gerelateerd was aan oudejaarsavond, aldus de woordvoerder. 

Waren er nog ongeregeldheden?
Op Urk sneuvelden volgens een woordvoerder van de gemeente een aantal ruiten van het Berechja College. Waarschijnlijk had dat te maken met vuurwerk. Ook in de rest van het dorp sneuvelden een aantal ruiten door vuurwerk. Bij een huis werden ook stenen door de ruit gegooid. De woordvoerder spreekt desondanks van een rustige jaarwisseling. 

In Biddinghuizen moest de politie in actie komen bij een feest. Er was vuur op straat en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. Volgens de gemeente kon de politie in goed overleg met aanwezigen en omwonenden de situatie kalmeren. 

"Ondanks de tragische gebeurtenis op 30 december in Swifterbant waarbij een 39-jarige man om het leven kwam, is de jaarwisseling op zichzelf in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant zonder noemenswaardige incidenten verlopen", laat de gemeente weten. Politieagenten hebben een aantal keer de buurtbewoners aan de Vogelwikke opgezocht. Volgens de gemeente is dat door hen positief ontvangen. 

De gemeente Almere heeft het over een rustige jaarwisseling zonder grote incidenten. Wel moet de gemeente nog de schade van de gemeentelijke eigendommen inventariseren.

Voor Lelystad verliep oud en nieuw dit jaar een stuk rustiger dan de vorige jaarwisseling. Toen legde een zeer grote brand in het Lelycentre de Marskramer in de as. Ook omliggende winkels raakten beschadigd. Deze jaarwisseling deden zich volgens de gemeente op een paar kleine brandjes na nauwelijks incidenten voor.

Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter uit Zeewolde verliep oud en nieuw in zijn gemeente heel erg rustig. "De brandweer hoefde niet uit te rukken en de politie ook niet", laat de burgervader weten. Volgens Gorter moest er alleen een ambulance naar het dorp komen om een minderjarige te behandelen die teveel gedronken had. 

De burgemeester heeft zelf een bezoek gebracht aan het jongerenfeest in De Groene Schuur. Gorter was onder de indruk van de organisatie en tevreden over de verloop van de festiviteiten. 

De gemeente Noordoostpolder laat weten dat de jaarwisseling rustig is verlopen. In Emmeloord heeft de politie één aanhouding verricht.


 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel