Brandweer rukt ruim 30 keer uit voor brand

FLEVOLAND
De brandweer moest tijdens de jaarwisseling zo'n dertig keer uitrukken om brandjes in Flevoland te blussen. Er waren minder incidenten dan voorgaande jaren en de brandweer spreekt daarom van een 'beheersbare jaarwisseling'. 

Aan de Capricciostraat in de Almeerse Muziekwijk brak op oudejaarsavond een brand uit in een schuur. Omdat het vuur dreigde over te slaan naar een naastgelegen tandartspraktijk schaalde de brandweer uit voorzorg op naar middelbrand. Het vuur was volgens de brandweer snel onder controle. 

Er waren ook twee meldingen van woningbranden in Almere. Volgens de brandweer ging het in beide gevallen om een klein brandje op het balkon. In Emmeloord rukte de brandweer uit voor een schoorsteenbrand. 

De brandweerlieden waren verder vooral druk met het bestrijden van container- afval-, en bossagebranden. Zo hadden Lelystedelingen een stapel afval in brand gezet op de kruising van de Voorstraat en de Veluwemeerstraat. Volgens de brandweer was er geen sprake van agressief gedrag naar de hulpverleners op straat, laat de brandweer weten.  

Zijn er nog mensen gewond geraakt?
Bij het Flevoziekenhuis in Almere zijn tijdens de jaarwisseling 36 mensen behandeld op de Spoedpost Almere. Bij drie mensen ging het om verwondingen door vuurwerk. Drie anderen hadden te veel gedronken. Het Flevoziekenhuis spreekt van een rustige nacht die in goede sfeer en zonder agressie naar medewerkers is verlopen. 

Volgens het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad was het ook bij hen rustig. Er kwamen twee mensen binnen omdat ze gewond waren geraakt door vuurwerk. Zij moesten behandeld worden aan hun vingers. Drie volwassenen hadden hulp nodig omdat ze te veel gedronken hadden. 

Bij de huisartsenpost in Emmeloord zijn drie kinderen en één volwassene behandeld omdat ze zich verwond hadden met vuurwerk. Zij konden allemaal behandeld worden door de huisarts, laat een woordvoerder van het Antoniusziekenhuis weten. Op de spoedpost is niemand binnengebracht met letsel dat gerelateerd was aan oudejaarsavond, aldus de woordvoerder. 

Waren er nog ongeregeldheden?
Op Urk sneuvelden volgens een woordvoerder van de gemeente een aantal ruiten van het Berechja College. Waarschijnlijk had dat te maken met vuurwerk. Ook in de rest van het dorp sneuvelden een aantal ruiten door vuurwerk. Bij een huis werden ook stenen door de ruit gegooid. De woordvoerder spreekt desondanks van een rustige jaarwisseling. 

In Biddinghuizen moest de politie in actie komen bij een feest. Er was vuur op straat en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. Volgens de gemeente kon de politie in goed overleg met aanwezigen en omwonenden de situatie kalmeren. 

"Ondanks de tragische gebeurtenis op 30 december in Swifterbant waarbij een 39-jarige man om het leven kwam, is de jaarwisseling op zichzelf in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant zonder noemenswaardige incidenten verlopen", laat de gemeente weten. Politieagenten hebben een aantal keer de buurtbewoners aan de Vogelwikke opgezocht. Volgens de gemeente is dat door hen positief ontvangen. 

De gemeente Almere heeft het over een rustige jaarwisseling zonder grote incidenten. Wel moet de gemeente nog de schade van de gemeentelijke eigendommen inventariseren.

Voor Lelystad verliep oud en nieuw dit jaar een stuk rustiger dan de vorige jaarwisseling. Toen legde een zeer grote brand in het Lelycentre de Marskramer in de as. Ook omliggende winkels raakten beschadigd. Deze jaarwisseling deden zich volgens de gemeente op een paar kleine brandjes na nauwelijks incidenten voor.

Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter uit Zeewolde verliep oud en nieuw in zijn gemeente heel erg rustig. "De brandweer hoefde niet uit te rukken en de politie ook niet", laat de burgervader weten. Volgens Gorter moest er alleen een ambulance naar het dorp komen om een minderjarige te behandelen die teveel gedronken had. 

De burgemeester heeft zelf een bezoek gebracht aan het jongerenfeest in De Groene Schuur. Gorter was onder de indruk van de organisatie en tevreden over de verloop van de festiviteiten. 

De gemeente Noordoostpolder laat weten dat de jaarwisseling rustig is verlopen. In Emmeloord heeft de politie één aanhouding verricht.


 
 

reacties (6)

 • Maartje

   

  Hoe simpel in je hoofd en hart ben je als je midden in een woonwijk een barricade opwerpt en brandsticht. Niemand kan er meer langs: asociaal, en ook de hulpdiensten kunnen er niet meer langs: schandelijk en ondoordacht. Hersencellen zullen ontbreken, maar die hebben dit soort sneue types ook niet nodig.

  reageer
 • Henk

   

  Ik neem aan dat de bewoners van de Voorstraat in Lelystad zelf de schade gaan betalen? Of dat de gemeente het wegdek niet repareert op mijn kosten

  reageer
 • bezoeker

   

  Hoe lang je illegaal te vroeg door kan knallen? 4 uur aaneen, vanaf dezelfde plek! Tijdens onze visite hebben wij bij onze vrienden in Almere 12 uur achter elkaar niets anders dan oorverdovend geknal, gillende keukenmeiden en geknetter gehoord, constant vanaf dezelfde adres in de wijk. Het begon oudejaarsdag rond 14:00 uur (ondanks het afsteekverbod) en hield pas nieuwjaarsochtend tegen 02:00 uur op. Deze herriemakers met enorme hoeveelheden vuurwerk in schuur vonden wij in de Goofystraat, het wit gekleurde vierde huis aan de even zijde; daar hebben ze dus weinig boodschap aan regels en de buurt; die doen maar, zo was uren aaneen te merken. Onze hond hebben wij met de auto maar even verderop uitgelaten; in de wijk was het de hele middag en avond een vuurwerkhel voor honden. De gemeentehandhavers waren natuurlijk in geen velde of wegen te zien; of dat te maken heeft met het feit dat de gemeente regelmatig zalen huurt bij het TMG partycentrum, geen idee. Bewoners zeiden dat die lui iets met het TMG van doen hebben. Thuis aangekomen was het gelukkig lekker rustig.

  reageer
 • Wieke

   

  Hebben ze melding gemaakt of alleen maar geklaagd dat er geen handhaver te zien was?

 • Gerard

   

  Als je er zoveel last van hebt, waarom bel je dan zelf de politie niet? Denk je nou echt dat die de hele dag op de hoek wachten tot zij beginnen met knallen? En het mochten dan harde knallen zijn, je hoort ze 3cht niet Stad of Haven.

 • E’oord

   

  Bah wat een verhaal. En wat verschrikkelijk om op oudjaarsdag ‘oorverdovend’ geknal, gillende keukenmeiden en geknetter te moeten horen, het is 1x per jaar wtf is het probleem??

 • Uhm...

   

  Je verhaal klinkt als een verschrikking. Maar wat ik niet begrijp: waarom heb je je vrienden niet uitgenodigd om de boel op te pakken en het bij jou thuis te vieren. Had je 12 uur lang ergernis gescheeld. Gezien je minder aardige opmerkingen heb je blijkbaar aansluitend ook niet lekker geslapen. Je had het jaar ook positief kunnen beginnen.

 • Petwr

   

  U heeft de fles azijn in 2018 ook gevonden merk ik

 • Nicky

   

  Lezen !!!!

  reageer
 • Hannes

   

  Het artikel is iets langer dan een paar regels....

  reageer
 • HH

   

  Zoveel regels heb je ook niet nodig.

 • laat alle reacties zien
 • Peter

   

  Sinds wanneer bestaat flevoland alleen uit almere!!!

  reageer
 • pieter de oude

   

  Terwijl Lelystad de provinciehoofdstad is, !!!! met over een jaartje !!!! Lelystad international airport, dat klinkt wel even anders dan Almere floriade terrein.

 • Pzaal

   

  Omdat Almere binnenkort een eiland wordt.

 • Theo

   

  Nog niet wakker? Er staan ook incidenten tussen van Lelystad en Urk tussen.

 • Tuukp

   

  Of je leest eerst ff verder dan de eerste alinea voordat je een reactie plaatst!!!

 • Theo

   

  Eh... Lees het bericht nog eens en tel dan ook het aantal plaatsnamen wat genoemd wordt.

 • Jan

   

  Noem het dan idd gewoon omroep Almere....

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert