Storm afgezwakt, dijk Lelystad-Enkhuizen weer open

FLEVOLAND
De storm die woensdag over Flevoland raasde, is inmiddels afgezwakt. Om die reden heeft het KNMI de waarschuwingscode 'oranje' om 16:00 uur ingetrokken. 

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is een groot deel van de  dag afgesloten geweest. Om 17:30 uur is de weg weer opengegaan voor auto's. Wel geldt er een snelheidsbeperking en een inhaalverbod. Vrachtverkeer en auto's met aanhangers mogen de dijk nog niet op. 

Stormschade
Op de A6 tussen Bant en Lemmer zijn volgens de brandweer meerdere bomen op de weg gewaaid. Daardoor werden twee rijstroken afgesloten. Ook op de Gruttoweg in Zeewolde en op de Rietweg in Dronten moesten woensdagochtend bomen van de weg worden gehaald.

In totaal moest de brandweer woensdagmiddag 18 keer in actie komen. Volgens een woordvoerder was dat bijvoorbeeld voor losgeraakte lichtkoepels, gevelplaten, zonnepanelen en steigermateriaal.

Balgstuw
De Balgstuw bij Ens is rond het middaguur opgeblazen. Het is een grote zak die gevuld is met lucht en water. De balgstuw wordt gebruikt om opstuwend water uit het IJsselmeer en Ketelmeer richting Overijssel tegen te houden. De balgstuw is in november 2015 voor het laatst gesloten vanwege de weersomstandigheden.

Kerstcircus Almere Buiten
Vanwege de harde wind is het Kerstcircus op het Rio De Janeiroplein in Almere Buiten is afgelast. Daar staat een grote circustent. "Door de storm vinden wij het niet verantwoord publiek in ons tentencomplex naar binnen te laten." 

Markt Dronten
Op de wekelijkse markt op het Redeplein in Dronten stonden woensdag maar een paar marktkramen. Volgens marktmeester Jeroen Vos stonden er zo'n 3 à 4 kramen in plaats van de gebruikelijke 22 à 23. De marktkooplui mochten zelf bepalen of ze er willen staan. Velen hebben zich vanwege de wind afgemeld. De markt in Almere was al afgeblazen.  

Bediening bruggen
Door de harde wind worden de Flevolandse bruggen niet bediend. Het gaat om de bruggen die de provincie beheert, maar ook om de Ketelbrug van Rijkswaterstaat.

Windmolens Westermeerwind
De windmolens van Westerweerwind stonden woensdag een paar uur stil. Het gaat om de 48 windmolens die in het water staan in het IJsselmeer bij Noordoostpolder. Vanaf windkracht 10 gaan die uit in verband met overbelasting.


reacties (4)

 • jvtea

   

  Kan Puh ook uit leggen wie Jan de Witt was, ben benieuwd.

  reageer
 • pieter de oude

   

  tik gewoon in op Google, geen geschiedenisles meer op de scholen ????

 • mark

   

  vriendje van Rutte!

 • Puh

   

  Beetje wind sneeuw of regen wordt in Nederland de noodstoestand afgeroepen. Kom op zeg waar zijn de jongens van Jan de Witt.

  reageer
 • Jan

   

  Waar lees je dat de noodtoestand uitgeroepen is geweest?? En wat hebben de jongens van Jan de Witt er mee te maken? Houden zulke mensen de storm eigenhandig tegen soms??

 • Schaapjes

   

  Niks aan de hand hoor met het klimaat gewoon lekker een nieuw vliegveld bouwen! !

  reageer
 • nico

   

  wat heeft dat met de afsluiting van de dijk te maken ??

 • Herman

   

  Wat hebben deze maatregelen vanwege de storm nu te maken met het nieuwe vliegveld.?

 • Van de kuijt

   

  De beperkingen zijn een goede zaak, nu nog handhaven. Vanochtend de dijk over om half negen, reden voldoende vrachtauto’s over de dijk ondanks dat het niet mocht en dit ook duidelijk was aangegeven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert