Vliegroutes Lelystad Airport na suggesties aangepast

LELYSTAD • Ma 8 januari 2018 | 15:55 • Maandag 8 januari 2018 | 15:55
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) stuurt binnenkort een reeks aangepaste vliegroutes voor Lelystad Airport naar minister Cora van Nieuwenhuizen. De aanpassingen volgen uit een consultatie op internet van afgelopen najaar, waarin verbeteringen konden worden voorgesteld om overlast te verminderen.

LVNL-directeur Michiel van Dorst wil nog niet zeggen wat de aanpassingen inhouden en waar de overlast minder wordt.

Samenwerking militaire en civiele luchtverkeersleiding
Van Dorst zei dit maandagmiddag bij de officiële start van de samenwerking van de civiele en militaire luchtverkeersleiders. Sinds 7 december werken de militaire verkeersleiders in dezelfde centrale controleruimte als de verkeersleiders voor al het burgerverkeer. Door de militairen over te plaatsen van Nieuw-Milligen naar Schiphol-Oost moet de onderlinge communicatie soepeler verlopen.

Militairen handelen vliegverkeer af
De samenwerking is een eerste stap. De volgende is dat de militairen al het naderend verkeer naar Lelystad Airport afhandelen. Dat is praktischer, omdat de vliegtuigen over en door militaire gebieden op de Veluwe vliegen, zegt luitenant generaal Dennis Luyt van het Commando der Luchtstrijdkrachten (CLSK). Op de verkeerstoren in Lelystad zitten straks verkeersleiders van LVNL. Luyt vindt het niet vreemd dat militairen straks voor Lelystad Airport vakantievluchten afhandelen. Dat gebeurt nu ook al bij Eindhoven Airport.

Nieuwe luchtverkeersleiders
Voordat Lelystad Airport open kan, moeten LVNL en CLSK nog wel nieuwe verkeersleiders werven en opleiden. Volgens Van Dorst en Luyt gaat dat lukken voor april 2019, de geplande openingsdatum. Van Dorst is evenmin bezorgd dat onrust binnen LVNL over werkzaamheden gevolgen heeft voor Lelystad. In 2015 lag de uitwerking van vliegroutes door een arbeidsconflict wel een jaar stil.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel