Miljoeneninvestering in gebouwen gepland

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder gaat tot 2030 fors investeren in maatschappelijk vastgoed, zoals schoolgebouwen en dorps- en wijkhuizen. Alleen al voor schoolgebouwen reserveert het college maar liefst 49 miljoen. In totaal gaat het om een bedrag van 65 miljoen. De plannen werden woensdagmorgen gepresenteerd. 

De investeringen gaan naar zowel renovaties als nieuwbouw en zijn nodig omdat veel (school) gebouwen al meer dan 50 jaar oud zijn en niet meer voldoen aan de huidige eisen en behoeftes. Over de plannen voor het onderwijs is al uitgebreid gesproken met alle vertegenwoordigers van de scholen in de gemeente. Die zijn blij dat er mogelijkheden komen om multifunctionele gebouwen te realiseren die flexibel gebruikt kunnen worden en duurzaam gebouwd worden.

De twee voortgezet onderwijsscholen het Emelwerda College en het Zuyderzee Lyceum zullen in de toekomst op een gezamenlijke campus terechtkomen. Op welke locatie deze campus gaat komen is nog niet duidelijk. De bouw daarvan is gepland vanaf 2021. De scholen betalen zelf voor gemiddeld ongeveer 25 procent mee aan de plannen.

De plannen voor de vastgoedinvesteringen staan op 29 januari op de agenda van de gemeenteraad. In totaal bezit en beheert de gemeente 127 'maatschappelijke gebouwen' die in vier fases worden aangepakt. De oudste gebouwen zijn daarbij het eerst aan de beurt. 

Voor 2018 gaat er ruim 3,5 miljoen naar onder meer gymlokaal Skagerrak in Emmeloord, basisscholen Op de Wieken en De Rank in Tollebeek en Luttelgeest en Dorpshuis de Bosfluiter in Luttelgeest.

reacties (5)

 • Jan

   

  Verkiezingen in aantocht, maar waarom een campus, geeft alleen meer overlast op 1 plaats. En waarom de huidige gebouwen niet gewoon blijven gebruiken? Och als het net zo gaat als de deel...

  reageer
 • Hans Wijnants

   

  Natuurlijk kan je het in het licht zien van de verkiezingen, maar aan dit plan is echter vele jaren gewerkt met de scholen. De VO scholen in hun huidige vorm renoveren is geen duurzame optie en geeft geen antwoord op hun onderwijsvisie wensen. Ook is er dan geen gedeelde verantwoordelijkheid voor leegstand.

 • Burger

   

  Zijn dit de miljoenen die over zijn van het schokland project?

  reageer
 • Hans Wijnants

   

  Nee.Dit komt speciaal voor dit doel al beschikbaar gestelde middelen door de gemeenteraad.Voor de verwezenlijking van deze ambitie is structureel jaar op jaar geld nodig.

 • inwoner Bant

   

  Een mooie uitvoeringsprogramma als opvolger van de onlangs vastgestelde visie. Echter wordt er alleen gekeken vanuit oogpunt vastgoed en zijn de huurders zoals onderwijsstichtingen alleen gevraagd naar hun wensenlijstje niet de burgers. Leefbaarheid speelt geen enkele rol bij de uiteindelijke fasering #gemistekans voor @HSuelmann

  reageer
 • Hans Wijnants

   

  We zijn en blijven met de inwoners van Bant in gesprek ook via de vereniging Dorpsbelang. De investering vraagt om verstandige keuzes voor de gehele polder gemeenschap

 • Hans Keuper

   

  #verkiezingeninaantocht

  reageer
 • Buf

   

  Om het aantal fietsbewegingen in het centrum van Emmeloord behoorlijk omlaag te krijgen, lijkt mij het nieuw aangelegde feestterrein (dat waarschijnlijk nooit in gebruik genomen wordt) een toplocatie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert