Nieuwe inrichting voor het stadshart

LELYSTAD
Het stadshart van Lelystad wordt opnieuw ingericht. Het theaterkwartier, de Promesse, de Waagpassage en het gebied tussen Parkwijk en het ABC-gebouw worden flink aangepakt, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Wethouder Janneke Sparreboom legt de plannen op 18 januari voor bij de gemeenteraad.

Waar komt de bioscoop?
Naast het Agora theater moet plaats komen voor de langgewenste bioscoop. Tegen het theater aan en rondom het marktterrein gaat ruimte komen voor horecaondernemingen. Aan de achterzijde van het theater is ruimte voor woningbouw. "Het doel is om in het eerste kwartaal van 2019 te beginnen met de herinrichting van het theaterkwartier."

Om bezoekers straks langer in het 'winkelrondje' te houden worden ook de Promesse en Waagpassage onder handen genomen. Sparreboom zet hierbij in op veel groen en komen er kleine fonteintjes in de bestrating.

Wat verandert er aan betaald parkeren?
Als het aan Sparreboom ligt krijgt het parkeerterrein bij het ABC-gebouw (tussen het stadshart en Parkwijk) slagbomen. "De consument wil niet van tevoren per uur betalen, maar achteraf per minuut. Door slagbomen te plaatsen op de parkeerplaats kunnen we daar voor zorgen." 

Sparreboom denkt dat de plannen realistisch zijn. "Als we dat stadshart af willen maken moeten we er echt een uitgaansgebied en woongebied van maken."

reacties (22)

 • oscar

   

  Het ABC Complex heeft echt een goed potentieel om iets anders te zijn. De raad moet kijken en zien wat moet worden veranderd en wat niet. Misschien gaan alle winkels weg omdat er niet naar wordt gekeken en net is achtergelaten sinds het is geopend. Vooral het ABC-complex is gemaakt voor Albert Heijn, Blokker & C & A en het is een heel leuk idee. Als de gemeente die plek een beetje verfraaiing en zorg gaf, zou het weer met mensen in de wolken komen. Als je naar het ABC Complex van Sittards kijkt, doet het dat heel goed.

  reageer
 • Aletta

   

  Haal ook gelijk eerst die lelijke grote platanen weg van stadhuisplein Veroorzaken alleen maar troep en ongezelligheid

  reageer
 • diforno

   

  er komt juist meer groen in de stad dus wen er maar aan.. Overigens vind ik dat juist heel gezellig.

 • Jan

   

  Mooie plannen, alleen heb ik mijn twijfels over horeca cq uitgaansgebied en wonen, Dit gaat volgens mij niet samen dan gaan de mensen weer klagen over het lawaai en de overlast. Hoe leuk was het pleinfestival niet vroeger! Maar ja toen gingen de mensen klagen! Daarbij hadden we een prachtige discotheek die nu al jaren leeg staat. Die zelfs te duur is om af te huren om er een reünie te organiseren. Zou zeggen knap het op en doe iets met de huur en geen overlast voor omwonenden, zou een mooie start zijn. Verder denk ik als er is een keer een hoge druk spuit door het centrum wordt gehaald het er een stuk frisser en plezieriger uit ziet.

  reageer
 • Flipje

   

  Laat ze dan gelijk een omniversum zaal maken. Zou een geweldige oppepper zijn voor de stad. https://www.omniversum.nl

  reageer
 • Consument

   

  Witte tegels gebruiken, dan vallen die smerige en ranzige kauwgomvlekken niet zo meer op.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rémon

   

  Vind persoonlijk dat het saai is in Lelystad mag wel meer aan gedaan worden dan geld uitgeven aan een bioscoop! Enzovoort , tegenwoordig kiezen toch veel mensen Netflix!

  reageer
 • Jowi

   

  2019 bouw nieuw centrum, 2021 grootse opening toeters bellen, 2024 eerste verval zichtbaar, 2028 centrum verloederd en slecht onderhouden, 2030 opfrisbeurt weg met de kapotte fonteintjes, 2035 wethouder heeft een goed idee: sloop en herinrichting vervallen centrum.

  reageer
 • Nadia

   

  Ik heb ook een goed idee: verhuis lekker! Of wordt gemeenteraadslid. De beste stuurlui... pfft.

 • Jowi

   

  2019 bouw nieuw centrum, 2021 grootse opening toeters bellen, 2024 eerste verval zichtbaar, 2028 centrum verloederd en slecht onderhouden, 2030 opfrisbeurt weg met de kapotte fonteintjes, 2035 wethouder heeft een goed idee: sloop en herinrichting vervallen centrum.

  reageer
 • Alphons van der Heijden

   

  Eerst een goed plan maken voor de horeca. Dit moet vooraf in samenspraak met ondernemers en mensen die weten hoe je een gezellig uitgaansgebied kunt creëren. Nu is uitgaan in Lelystad niet echt mogelijk. Te verspreid en onaantrekkelijk. Op dit punt moet Lelystad nu echt een keer vol aan de bak. Fonteintjes is leuk voor kinderen en betaald parkeren is echt iets uit de grote steden om geld te verdienen. In Lelystad is het parkeerbeleid op dit moment verliesgevend. Afschaffen zou een enorme impuls voor de stad betekenen en minder verlies voor de gemeente. Parkeeroverlast is heel iets anders en oplosbaar met goede alternatieven. Ik pleit dan ook voor het oprichten van een stuurgroep horeca / uitgaan, voordat dit plan verder wordt ontwikkeld. Dit is geheel gratis.

  reageer
 • Gerrie de Schepper

   

  Ontmoedig de sociale woningbouw en de stad zal er op termijn op vooruit gaan. Wel even geduld hebben.

  reageer
 • Bert

   

  Begin eerst eens het wandelen in het centrum aantrekkelijk te maken .............. door het verwijderen van al die uitgespuugde kauwgom ............. smerig, smerig bah bah

  reageer
 • dat heeft met opvoeding te maken,evenals het dumpen van afval op straat,overal zie je blikjes ,zakken van snoep, etenswaar rondslingeren terwijl er bv een meter verder een prullenbak staat.

 • Sk

   

  Alleen als het een Pathé met IMAX wordt is het een goed idee

  reageer
 • Bert

   

  Goed plan, wel ambitieus nu doorwerken goed voor de ontwikkeling van Lelystad. Lelystad is goed bezig om positief op de kaart te komen.

  reageer
 • Diforno

   

  Ontzettend fan van dit idee. 1 plein met horeca, dichtbij het theater, bioscoop, hotel, poolcentrum, restaurants het enige wat wij nog echt missen in deze stad. UITVOEREN EN SNEL AUB!

  reageer
 • Dennis

   

  Dus eigenlijk gaan we weer terug naar hoe het vrieger was? Hadden we niet ook al eens een fontein op het marktplein?

  reageer
 • Lelystad 81

   

  En wie mag dat betalen.??? Wat een kansloos college., gelukkig bijna verkiezingen!

  reageer
 • Rolf

   

  Aangezien u schijnbaar goed op de hoogte bent heb ik een vraag. Zou u mij even kunnen schetsen wat de standpunten van de verschillende partijen zijn t.o.v. de gordiaan? Zou echt heel fijn zijn. Alvast bedankt

 • Lelystedeling

   

  Prima ontwikkeling meer wonen in het stadshart een bios Blij mee ziet er goed uit.

  reageer
 • Rob

   

  Prima dat het op de schop gaat

  reageer
 • Klaas

   

  Zorg eerst dat het huidige centrum weer gaat lopen. Zorg dat er weer leefbaar word. Eventueel met appartementen zowel koop/ huur. Geen bioscoop is niet haalbaar in lelystad.

  reageer
 • John

   

  Goede plannen. Stad met 77000 inwoners heeft ruimte voor een bios. Ik vind wel vervelend, dat mensen altijd negatief zijn. Bah

  reageer
 • hans.

   

  Och, och, weer een heftig plan! En dan ook nog betaald parkeren in een ander jasje! Een bioscoop naast een bioscoop! Dan kan niet kloppen... (Laat het a.j.b snel maart worden!!)

  reageer
 • gedoemd te mislukken ,een bioscoop opnieuw bouwen hoe verzin je het,er moeten een paar bobo's weer goed rijk van worden💰💰💰💰

  reageer
 • Rolf

   

  Ik heb zo het gevoel dat het niet uitmaakt wat hier voor plannen staan. Waarschijnlijk vondt u alles belachelijk en een slecht idee... Maar dan ben ik toch heel benieuwd of u gedetailleerd kunt vertellen hoe het dan wel moet?

 • Bas

   

  Tsja het zal wel weer allemaal niet goed zijn hé?

 • CvN

   

  Hoezo? De gemeente bouwt geen bioscoop.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert