Eigenaar Primera wil camera's en betere verlichting

LELYSTAD
Er moeten snel beveiligingscamera's en betere verlichting komen in en rond het Lelycentre in Lelystad. Dat zegt de eigenaar van de Primera-winkel die dinsdagmiddag werd overvallen.

Volgens de ondernemer hebben de meeste winkels in het Lelycentre inmiddels goede beveiligingscamera's, maar het ontbreekt in de omgeving aan toezicht. Hierdoor kon een overvaller dinsdagavond relatief gemakkelijk de Primera binnendringen en er met een onbekend geldbedrag vandoor gaan.

De Primera-winkel was de afgelopen jaren al vaker doelwit van criminelen.

Wie moet de camera's en verlichting betalen? 
Volgens de gedupeerde ondernemer is de winkeliersvereniging in het Lelycentre te klein en niet financieel draagkrachtig genoeg om de extra maatregelen te nemen. De gemeente Lelystad en de verhuurder van het winkelcentrum zouden daarom de portemonnee moeten trekken. Het steekt de ondernemer dat de gemeente wel 6 ton in de ontwikkeling van de Gordiaan steekt, maar niks in het Lelycentre.

Sinds de sluiting van het politiebureau aan het Noorderwagenplein is de criminaliteit volgens de Primera-eigenaar rond het Lelycentre sterk toegenomen. Een nieuwe politiepost in het centrum zou volgens hem een grote vooruitgang zijn.

Steunbetuigingen
De ondernemer kreeg na de overval veel steunbetuigingen van klanten en collega-winkeliers. "Veel mensen vinden het erg vervelend dat ons nu weer zoiets moest overkomen. We hebben zelfs bloemen gekregen. Dat voelt toch wel heel erg goed."

 

reacties (8)

 • Barbara

   

  Kunnen winkeliers die overvallen worden niet onmiddellijk op een voor buitenstaanders onzichtbare knop drukken zodat alle toegangsdeuren van dit centrum meteen dicht gaan?

  reageer
 • Jos

   

  En nog een ontzichtbare hendel die batman oproept!

 • Dirk

   

  Met stadionverlichting en 1500 camera's los je nog steeds het probleem overval niet op. Allemaal schijnveiligheid. De getroffen winkelier kan beter zelf zijn winkel overval zinloos maken, maar dat zal nog steeds de impulsieve tiener niet weerhouden om de gok te wagen. Cash geld verbannen uit je winkel is de enige werkende oplossing.

  reageer
 • Bas

   

  Laten we geen camera’s plaatsen en het boeventuig volledige vrijheid voor hun criminele bezigheden aanbieden. O dat is al zo in Lelystad.

 • Desiree

   

  Jaja, de gemeente is geen partij en de verhuurder zal het gewoon in de huur berekenen. Meneer heeft zelf toch wel een goede installatie? En een DNA spray?

  reageer
 • Jond

   

  Ik las dat er een grote hoeveelheid VVV bonnen zijn weggenomen. Waarom heb je zo'n grote hoeveelheid VVV bonnen voor het grijpen? Hoeveel VVV bonnen verkoop je op een dag? Zorg dan ook dat je alleen die voorraad die je gemiddeld op een dag verkoopt voorhanden hebt. Het is natuurlijk niet vreemd dat deze winkel vaker het doelwit is van overvallen. Als er wat te halen valt komen 'ze' terug. Hier ligt dus ook een stukje opvoeding bij de winkelier. Blijft natuurlijk wel triest, zo'n overval, voor personeel/eigenaar en bezoekers van het Lelycentre. Sterkte allemaal!

  reageer
 • Linda

   

  Het is ook absoluut niet meer van deze tijd om in Lelystad, wat zo crimineel is en dan een stadshart waar geen camera’s hangen. Het is bijna bizar!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerdien Alblas

   

  Neem een grote bijtgrage hond in de winkel.

  reageer
 • Niek

   

  Wat een mentaliteit, een ondernemer onwaardig. De vereniging is klein (oftewel: niemand wil zich ervoor inzetten) en niet financieel draagkrachtig (lees: winkeliers zijn niet bereid te investeren). En vervolgens mogen belastingbetalers daarvoor opdraaien? Nou, nee.

  reageer
 • Bert

   

  Waar slaat dit op ? Camera beveiliging is er niet alleen voor de ondernemers, maar ook voor het winkelend publiek.

 • Rinus

   

  Ja en mijn buurman heeft een nieuw bankstel, wil ik ook. Hoezo onbekend geldbedrag? Even de kassa afslaan toch? Ik ben bestolen, maar moet nog bedenken wat ik aan de verzekering opgeef? Enig idee wat continu camera toezicht in de openbare ruimte kost per jaar? Is trouwens publiek toegankelijk prive terrein dit winkelcentrum, dus eigenaar winkelcentrum en niet de belastingbetaler is aan zet.

  reageer
 • een winkelcentrum is een openbaar toegankelijk gebied,dus is mede de overheid verantwoordelijk voor de veiligheid al daar.het is dus van de zotte dat in de huidige tijd daar geen beveiliging camera's hangen voor de veiligheid van u en de ondernemers.

 • Tim

   

  Erg domme reactie Rinus. Er is een (voor de niet betrokkenen) onbekend geldbedrag buitgemaakt. Lijkt mij niet wenselijk voor de betrokkenen om hier dergelijke gegevens te delen. Jij leest liever 'Er is een geldbedrag van €612.34 buitgemaakt en onderweg zijn nog drie losse euro's door de overvaller verloren'. Zodat de sensatie waarde van het bericht hoger is. Duimpje omhoog voor je reactie.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert