Viskotter GY-57 Eben Haëzer naar de sloop

URK • Za 13 januari 2018 | 15:56 • Zaterdag 13 januari 2018 | 15:56
De schade aan de Urker kotter GY-57 Eben Haëzer blijkt zo groot dat het schip total loss is verklaard en binnenkort wordt gesloopt. Over een maand gaat de kotter naar een sloperij. "Uiteindelijk de weg van alle schepen," zegt mede-eigenaar Klaas Kramer. 

De GY-57 lag afgelopen augustus in de haven van IJmuiden toen een klep van het toilet niet goed bleek te werken, waardoor het schip water maakte en deels zonk. Het water kon grotendeels worden weggepompt, maar al gauw werd duidelijk dat er veel stuk was gegaan.

Machinekamer 
Aanvankelijk werd de schade geschat op zo'n 800.000 euro, maar gaandeweg liep dat bedrag op tot zo'n twee miljoen. Vooral door schade in de machinekamer. "Hoe meer we los haalden, hoe meer er stuk bleek te zijn," vertelt Kramer. Uiteindelijk is de kotter dan ook total loss verklaard. 

Klaas Kramer is samen met zijn broer eigenaar van het schip. Ze overwogen nog om de Eben Haëzer op te knappen, maar zagen daar toch van af. Er waren eerst wel belangstellenden voor de kotter, maar toen eenmaal bleek wat de precieze schade was, liepen de potentiële kopers weg." Toen zijn m'n broer en ik met elkaar gaan zitten. Wat moeten we nu? Uiteindelijk hebben we besloten om uit elkaar te gaan", legt Kramer uit. 

100 jaar 
Met dat besluit komt een einde aan een bedrijf dat al zo'n 100 jaar bestaat. "Het is echt een familiebedrijf. Mijn broer en ik hebben het overgenomen van onze vader, en die weer van zijn vader. Onze opa heeft nog een lening afgesloten, zodat zijn zoon het bedrijf kon voortzetten."

Het schip gaat volgende maand naar de sloperij. Twee jaar geleden werd het schip nog helemaal verbouwd met nieuwe spullen. De komende tijd halen de broers waardevolle onderdelen uit het schip die ze nog kunnen verkopen en dan wordt de GY-57 Eben Haëzer uit elkaar gehaald. 

Media
De kotter is meerdere keren in de media geweest. Zo speelde de Eben Haëzer een grote rol in de NPO-serie De Urker Vissers en was het schip bij Omroep Flevoland te zien in een serie over de aanlandplicht

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Robert

    Wo 24 januari 2018 Woensdag 24 januari 2018

  Jammer dat door zo'n knullige oorzaak een mooi schip verloren gaat en een innovatief familiebedrijf ophoudt te bestaan. Heel jammer !

  reageer
 • Frenky

    Ma 15 januari 2018 Maandag 15 januari 2018

  De mensen hier die zomaar wat roepen zijn denk ik een beetje jaloers. Achter hun bureau voor een klein loon allemaal dingen roepen.

  reageer
 • Wietse

    Zo 14 januari 2018 Zondag 14 januari 2018

  “Ineens” bleek er veel meer loos aan de kotter. Dat komt echt niet van een beetje zeewater. In de normale wereld buiten Urk noemen we dat achterstallig onderhoud en ja dat is dit een mooie oplossing. Gelukki zal de verzekeringsmaatschappij ook wel van Urk zijn dus betalen we uiteindelijk allemaal mee aan het achterstallig onderhoud van deze kotter.

  reageer
 • Willem

    Zo 14 januari 2018 Zondag 14 januari 2018

  Als je even verder leest dan zie je dat de kotter twee jaar geleden volledig is verbouwd en groot onderhoud heeft gehad . Je moet niet zomaar wat zeggen en waardeloze aannames gaan plaatsen . Daar schiet je niets mee op als je het mij vraagt . Maar aan je reactie te zien heb je het niet zo op met de Urkers . Harde werkers en waarschijnlijk zit je zelf thuis met een uitkering.

 • Realist

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Jammer! Vond het een prachtig schip.

  reageer
 • Bromsnor

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Een raar verhaal. En is het helemaal niet toegestaan dat schepen hun toilet op het buitenwater lozen. men gaat het rustig aan doen met de uitkering van de verzekering.

  reageer
 • Schaapjes

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Het kan ook de leiding zijn van het water om Door te spoelen. In elk geval een trieste afloop

 • Jacob

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Onzinnige aanname! De eigenaren hadden recent juist tonnen geïnvesteerd. De verzekering dekt slechts een fractie van de geleden schade. Denk na, voordat je mensen die hun familiebedrijf met een historie van 100 jaar noodgedwongen moeten stoppen, ergens van beticht.

 • Sjors

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Jij gaat zeker van je zelf uit die precies weet hoe je van uitkering kan leven

 • Jaap

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  Dat verbod geldt alleen voor recreatievaart.

 • laat alle reacties zien
 • B.

    Za 13 januari 2018 Zaterdag 13 januari 2018

  😟😨😥😥😥😥😥

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert