Viskotter GY-57 Eben Haëzer naar de sloop

Urk 13 januari 2018
De kotter is total loss verklaard en gaat volgende maand naar de sloper
De schade aan de Urker kotter GY-57 Eben Haëzer blijkt zo groot dat het schip total loss is verklaard en binnenkort wordt gesloopt. Over een maand gaat de kotter naar een sloperij. "Uiteindelijk de weg van alle schepen," zegt mede-eigenaar Klaas Kramer. 

De GY-57 lag afgelopen augustus in de haven van IJmuiden toen een klep van het toilet niet goed bleek te werken, waardoor het schip water maakte en deels zonk. Het water kon grotendeels worden weggepompt, maar al gauw werd duidelijk dat er veel stuk was gegaan.

Machinekamer 
Aanvankelijk werd de schade geschat op zo'n 800.000 euro, maar gaandeweg liep dat bedrag op tot zo'n twee miljoen. Vooral door schade in de machinekamer. "Hoe meer we los haalden, hoe meer er stuk bleek te zijn," vertelt Kramer. Uiteindelijk is de kotter dan ook total loss verklaard. 

Klaas Kramer is samen met zijn broer eigenaar van het schip. Ze overwogen nog om de Eben Haëzer op te knappen, maar zagen daar toch van af. Er waren eerst wel belangstellenden voor de kotter, maar toen eenmaal bleek wat de precieze schade was, liepen de potentiële kopers weg." Toen zijn m'n broer en ik met elkaar gaan zitten. Wat moeten we nu? Uiteindelijk hebben we besloten om uit elkaar te gaan", legt Kramer uit. 

100 jaar 
Met dat besluit komt een einde aan een bedrijf dat al zo'n 100 jaar bestaat. "Het is echt een familiebedrijf. Mijn broer en ik hebben het overgenomen van onze vader, en die weer van zijn vader. Onze opa heeft nog een lening afgesloten, zodat zijn zoon het bedrijf kon voortzetten."

Het schip gaat volgende maand naar de sloperij. Twee jaar geleden werd het schip nog helemaal verbouwd met nieuwe spullen. De komende tijd halen de broers waardevolle onderdelen uit het schip die ze nog kunnen verkopen en dan wordt de GY-57 Eben Haëzer uit elkaar gehaald. 

Media
De kotter is meerdere keren in de media geweest. Zo speelde de Eben Haëzer een grote rol in de NPO-serie De Urker Vissers en was het schip bij Omroep Flevoland te zien in een serie over de aanlandplicht
© omroep flevolandsitemap | disclaimer