Politiek Almere twijfelt over autoluwheid Floriadewijk

ALMERE • Do 18 januari 2018 | 23:10 • Donderdag 18 januari 2018 | 23:10
Meerdere fracties in de gemeenteraad van Almere hebben twijfels bij de autoluwheid in de toekomstige Floriadewijk. Deze woonwijk komt op het terrein van de Floriade als de wereldtuinbouwtentoonstelling van 2022 voorbij is.

Deelauto's
Wethouder Tjeerd Herrema ziet een groene en duurzame wijk voor zich die autoluw is. Bij de woningen komen dan geen eigen parkeerplekken en parkeren moet gebeuren in garages. Deze liggen op maximaal 150 meter afstand van de huizen. Er wordt daarnaast niet van uitgegaan dat huishoudens een eigen auto hebben, maar er wordt verwacht dat bewoners allemaal gebruik maken van elektrische deelauto’s.

'Bij voorbaat mislukt'
De PVV heeft daar bij monde van fractievoorzitter Toon van Dijk geen goed woord voor over. Van Dijk vindt dat de wijk bij voorbaat al is mislukt als de bewoners geen auto voor de deur mogen hebben staan. En ook de VVD heeft grote twijfel bij de autoluwheid van de Floriadewijk. Volgens Miranda van Joziasse moet de autoluwheid uit het voorstel gehaald worden.

Wethouder Herrema ziet geen reden om de plannen voor de wijk op dit punt aan te passen. Volgens de wethouder kunnen de bewoners een auto parkeren in een parkeergarage in de buurt. 

Elite
De PvdA en de SP vrezen dat de wijk onbereikbaar zal worden voor Almeerders met een modaal inkomen. Volgens John van der Pauw van de sociaaldemocraten dreigt de Floriade Stadswijk een buurt te worden voor de elite. Wethouder Herrema verzekerde de fracties dat 30 procent van de woningen uit betaalbare huurwoningen zal bestaan.

100 kilometer per uur
De PvdA pleitte er verder voor de maximumsnelheid op de A6 langs de wijk ter verlagen. Een duurzame, groene wijk heeft weinig nut als de bewoners in het fijnstof van de naastgelegen snelweg wonen, aldus Van der Pauw.

Wethouder Herrema wil kijken of en hoe de snelheid op dit deel van de A6 permanent op 100 kilometer per uur kan blijven. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel