Mestsilo inzet van rechtszaak tussen boer en gemeente

ZEEWOLDE • Ma 22 januari 2018 | 23:43 • Maandag 22 januari 2018 | 23:43
"De gemeente Zeewolde is veel strenger dan omliggende gemeenten in Flevoland. De gemeente zoekt ruzie." Dat stelde een landbouwer uit Zeewolde maandag bij de bestuursrechter in Utrecht. De landbouwer wil een mestsilo op zijn terrein neerzetten en het kost hem naar eigen zeggen jaarlijks duizenden euro’s als hij precies de regels van de gemeente volgt. 

Zeewolde wil het cultuurhistorisch landschap in haar buitengebied bewaren. Landbouwers moeten daarom hun terrein omgeven met begroeiing. De Zeewoldenaar wil aan de Roerdompweg een mestsilo neerzetten, op de plek van die zogenaamde randbeplanting. Als hij die silo op een andere plek neerzet, krijgt hij minder opbrengst van zijn land. 

De Zeewoldenaar kapte een deel van die randbegroeiing weg. Daar trad de gemeente tegen op. De gemeente wil dat die bomen en planten worden teruggezet. De landbouwer stapte vervolgens naar de rechter. Het kost hem veel geld en in andere gemeenten in Flevoland mag dit wel, hield hij vol. De gemeente gaf aan dat Zeewolde haar eigen beleid uitvoert en dat de rechter daar weinig tegen kan doen.

De rechter deed wel haar best om de partijen tot elkaar te brengen, maar dat lukte niet. De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel