Katholieke gemeenschap gaat nieuwe kerk bouwen

ALMERE
De katholieke St. Bonifatius Parochie in Almere gaat een nieuwe kerk bouwen in de Muziekwijk. Deze komt op de hoek van de Contrabasweg en de Youri Egorovweg. De kerk kan onderdak bieden aan 350 mensen.

Aan de plannen voor het nieuwe gebedshuis wordt al een paar jaar gewerkt. Eerder was er verzet vanuit de buurt, maar volgens pastoor Sandor Koppers is inmiddels aan de meeste bezwaren tegemoet gekomen. Zo is de kerktoren uit de plannen geschrapt en komt het gebouw dichter bij de Hogering te liggen dan in de eerste instantie de bedoeling was.

Groeiend aantal kerkbezoekers
De St. Bonifatius Parochie houdt de kerkdiensten nu onder meer in kerkcentrum De Lichtboog in Almere Stad. Tegen de landelijke tendens in groeit het aantal katholieke kerkgangers in Almere. De belangrijkste aanwas komt van allochtone Nederlanders. Volgens pastoor Koppers leeft vooral bij deze groep de wens om in een echte katholieke kerk de mis te kunnen volgen. De Lichtboog wordt gedeeld met de protestantse gemeente. Dat zorgt ervoor dat de aankleding van de kerk wat soberder is dan katholieken gewend zijn.

Voorzitter van de bouwcommissie René Jonker zegt dat het een unieke gebeurtenis is dat je in deze tijd een katholieke kerk mag bouwen. "Overal zie je dat kerken dicht moeten, dus dat je dit mag doen is geweldig!"

Gemeente moet nog toestemming geven
De gemeentelijke goedkeuring voor de bouw wordt half februari verwacht. Pastoor Koppers ziet dit met vertrouwen tegemoet. "Onze adviseurs zeggen dat het plan nu waterdicht is en binnen de normen van het bestemmingsplan past. Er kan natuurlijk altijd nog een kink in de kabel komen, maar dat verwacht ik niet."

reacties (16)

 • M.C.v.Teeffelen-v.d.Zel

   

  De Lichtboog is voor veel mensen gemakkelijker te bereiken dan de plaats van de nieuwe kerk, tenminste voor mensen die slecht te been zijn en geen eigen vervoer hebben, De Lichtboog kun je nog bereiken met de bus, maar om op de nieuwe plek te komen is een penitentie op zich. Dan moet je iedere keer vragen of iemand je kan ophalen en weer thuis brengen. Vindt ook niet iedereen prettig. Ik zal er dus niet vaak kunnen komen, jammer.

  reageer
 • Raar

   

  Gek dat religie niet met de tijd meegaat. Je kunt toch ook in facetime groepen de dienst volgen. Hoef je niet je halve zondag op te offeren door naar zo'n gebedshuis toe te reizen met alle luchtvervuiling die dat veroorzaakt.

  reageer
 • Elisa

   

  Ook graag een in Almere buiten! Hier wonen zoveel katholieken, dazou echt super zijn.

  reageer
 • Nico

   

  Nu nog een keet voor de Oud Katholieken in Almere en omstreken.

  reageer
 • Moschino

   

  Waarom geen kerktoren dat hoort toch bij een kerk zoals minaretten op een moskee Vreemde zaak en heel erg jammer

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  Godsdienstvrijheid is niet ontstaan uit ruimdenkendheid, maar een poging van Willem van Oranje om het geweld van twee absolutistische levensbeschouwingen dat Nederland verscheurde in te dammen. Alle van de 200 nog bestaande religies (waren er 2000) zijn levensbeschouwingen en geen enkele daarvan accepteert een andere mening omdat twijfelen/tolerantie/ respect geven betekent dat men de eigen god ontkent. Alleen het Humanisme en het Anarchisme accepteren alle mensen. De rest is de bron van verdeeldheid en haat. Soera 9.5 : Doodt de ongelovigen waar u hen tegenkomt. Dat gelovigen dit niet doen maakt van hen goede mensen maar slechte volgers van een wreed (imaginair) wezen.

  reageer
 • Rvan de Paverd

   

  De Katholieke kerk is altijd open voor bezichtiging en Gebed in tegenstelling van na de alteratie. is dit altijd een open huis geweest. Wel vind ik dat een toren er bij hoort de functie was er bv voor tijd voor bezoek de pap klok, en ev een carillion voor de aankondiging voor de tijd ! Succes !

  reageer
 • jps

   

  Geloof is het bewijs voor zaken die men niet ziet. Daarom heet het geloof. Het is net als wind. Als je buiten gaat staan, voel je de wind. Als je achter het raam blijft kijken, kun je alleen maar geloven dat er wind waait. Geloven is heilzaam, en een antwoord op alle vragen. Ook die van deze tijd.

  reageer
 • Brigit

   

  Willen allen die negatief reageren Art 1 van de Grondwet even nalezen: er is vrijheid van Godsdienst in Nederland. ieder het zijne en vrede op aarde. al die oorlogen komen niet door geloven maar hoe mens er mee om gaan.

  reageer
 • Esveen

   

  Kijken en tellen René en dat heb je op de lagere school toch wel geleerd. Jouw huis staat ook op De Vaart?

  reageer
 • Almeerse traktatie

   

  Is het dan allemaal voor niets geweest dat onze voorouders in 1581 de Spaanse koning aan de kant gezet ende verlaten hebben? Almere is nooit Katholiek geweest! Laat de papisten naar het 'welvarende' zuiden verhuizen met die kerk.

  reageer
 • Astrid

   

  Die warrigheid in de wereld wordt veroorzaakt door geloof, In iets geloven waar nooit iemand een bewijs voor heeft gehad, een boek dat eeuwen oud is, maar nooit is aangepast aan de huidige tijd. Schijnheiligheid noemen ze dat.

  reageer
 • Rene

   

  Waarom niet op industrie terrein de Vaart. Wie “ gelooft “ er nog dat de echte aanhang van een kerk groeit ? Kijk eens op de evenaar, kerken genoeg. Om nou overal van die enorme gebouwen neer te zetten alleen voor de zondagen lijkt mij een beetje overdreven. Om nog maar niet te vergeten dat alle oorlogen voortkomen uit geloof. Stoppen met dat zweverig gedoe, hebben ze nog niet genoeg aan ASTRO TV ?

  reageer
 • Piet

   

  Goed bericht in deze warrige wereld.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Waarom niet aan de Wisselweg? Daar is ruimte en is veel centraler. En... er is ook ruimte voor ern toren.

  reageer
 • Mats

   

  Super

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert