Snel internet via glasvezel in buitengebied stap dichterbij

FLEVOLAND • Wo 31 januari 2018 | 19:51 • Woensdag 31 januari 2018 | 19:51
Goed nieuws voor inwoners van het buitengebied in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland; de komst van snel internet lijkt een belangrijke stap dichterbij. Woensdagavond heeft de provinciale politiek zich uitgesproken voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk.

De provincie is al jaren bezig om de snelheid van het internet in het buitengebied te verbeteren, maar dat proces gaat moeizaam. Draadloze verbindingen blijven achter bij de verwachtingen. De aanleg van glasvezel is wel duur. Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman kost het zeker 8 miljoen, mogelijk zelfs 10 miljoen euro. Per aansluiting zou dat neerkomen op minimaal 3.500 euro.

"Provincie moet bijdragen"
Verschillende fracties in Provinciale Staten vinden dat de provincie moet bijdragen. Rijsberman denkt dat glasvezel de provincie zo'n 3 tot 4 miljoen euro gaat kosten. De rest zou van particulieren, gemeenten en marktpartijen moeten komen.

Hoeveelheid data boerenbedrijf neemt snel toe
Volgens landbouworganisatie LTO Noord zitten veel boeren met smart op snel internet te wachten. Zo is het nu bijvoorbeeld niet mogelijk om een melkrobot te updaten. De behoefte aan bandbreedte groeit snel, zegt woordvoerder Arnold Michielsen. Zeker nu 'smartfarming' steeds meer in zwang komt, waarbij snel internet onontbeerlijk is.

Bereidheid tot investeren is er
Michielsen denkt dat boeren best bereid zijn te investeren in de voorziening. Hij weet alleen niet hoeveel. Hij is in ieder geval erg blij met het standpunt van Provinciale Staten dat er nu snel wat moet gebeuren. Gedeputeerde Rijsberman komt binnenkort met een voorstel.

In Noordoostpolder was al een begin gemaakt met de aanleg van glasvezel voor versturen en ontvangen van data. Daar bedragen de kosten van een aansluiting ongeveer 1.900 euro.

[https://twitter.com/rijsberman/status/958764771209285632]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel