Eerste bewoners in expat-appartementen Lelystaete

LELYSTAD
De eerste tachtig bewoners trekken vrijdag in het expat- en migrantencomplex Lelystaete in Lelystad. Het gebouw van Van der Valk Investments is de afgelopen maanden van binnen grondig verbouwd tot appartementen voor arbeidsmigranten.

Het gebouw telt over vier verdiepingen 66 appartementen met totaal 218 kamers. Er zijn appartementen met twee, drie, en vier gemeubileerde slaapkamers, een huiskamer, eigen keuken en douche/wc voor gedeeld gebruik. Ook is er een gezamenlijke ruimte met wasmachines.

Inditex
In Lelystaete komen Oost-Europese arbeidsmigranten te wonen, maar een deel wordt gehuurd door het Spaanse modebedrijf Inditex voor huisvesting van werknemers die betrokken zijn bij het enorme distributiecentrum in aanbouw. Het bedrijf Good Stay houdt toezicht in het gebouw, waar permanent een huismeester aanwezig is. Naud Hunink van Van der Valk Investment verwacht dat alle appartementen binnen twee maanden bezet zijn.

Verwaarloosd
In Lelystaete waren in het verleden de rechtbank en het Openbaar Ministerie gevestigd. Nadat er recenter anti-kraak-bewoners waren gehuisvest, stond het pand een tijd zwaar verwaarloosd leeg. Verkoop aan een projectontwikkelaar mislukte in 2015, waarna eind 2016 ​Van der Valk Investments het heeft gekocht. Van Wijnen heeft het pand in zeven maanden tijd volledig gestript en verbouwd. De buitenzijde wordt in het voorjaar opgeknapt.

Behoefte
Volgens wethouder Jop Fackeldey voorziet Lelystaete in een toenemende behoefte aan huisvesting voor tijdelijke werknemers. Zij zullen er gemiddeld drie tot vier maanden wonen. Hoewel er in het Lelycentre nog meer voormalige kantoorgebouwen zullen worden verbouwd tot appartementen, blijft Lelystaete vooralsnog het enige complex voor expats en arbeidsmigranten. Het pand mag tot en met 2025 voor tijdelijke huisvesting worden gebruikt.
 

reacties (28)

 • HH

   

  Hanspuntje, personeelsadvertenties zjn ouderwets. Er wordt al stevig geworven voor Inditex in Lelystad via een wervingsbureau in Lelystad. En ook de douane, marechaussee, LVNL en Transavia hebben vacatures op hun eigen website staan. Vanaf juli 2018 start de werving voor Viggo.

  reageer
 • Linda

   

  Hemeltjelief, ik zou nog zelf depressief worden van al dat telkens negatieve en verbitterde commentaar. Meestal komt dat van enorm met zichzelf ingenomen types, die zelf nooit iets gepresteerd hebben.

  reageer
 • hans.

   

  H-tjes, nog steeds GEEN enkele advertentie in de Flevolandse media. Hoe lang nog laten de lelystedeling zich in de maling nemen?? (21 maart!) Je valt weer terug in 'het superzwalken''. Prachtig hoe de niet tegenstanders bezig zijn, nu begint het binnen de VVD een beetje te'' borrelen'' LVNL kan GEEN garantie geven voor de geluidsoverlast. Pas na 2023 als er nieuwe internationale vliegroutes zijn afgesproken. Uitstel zit er aan te komen, de vraag is hoe lang?

  reageer
 • HH

   

  De agrarische sector en de bouw zijn de grootste afnemer.

  reageer
 • HH

   

  Ja hanspuntje, ruim 1000 werknemers: zo'n 800 in het distributiecentrum, en een paar honderd in het strijkgebouw. Hebben de andere distributiecentra van Inditex in Spanje trouwens ook. En andere grote distributiecentra van winkelketens (bol.com, wehkamp, zalando, amazon.com e.d.) hebben ook duizenden werknemers die daar 24/7 werken: het licht is er nooit uit!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • hans.

   

  Duizenden mensen van dat Spaanse kleding bedrijf? Het is 2018 Robots en automatisering! Zou zeker in een modern magazijn gaan kijken.Zelfs de lichten zijn uit want robot hebben dat niet nodig. Tikkeltje naïef hoor!

  reageer
 • Linda

   

  Ik denk dat meneer hans. verblindt door onuitputtelijke negativiteit niet begrijpt dat de duizend medewerkers van Inditex moeten worden opgeleid en dat zo een groot bedrijf moet worden opgestart, daar het bedrijf helemaal vanuit Spanje komt, lijkt het mij logisch dat er een hele horde medewerkers uit Spanje overkomt. Ze gaat zoiets in de echte zakenwereld. Echt waar.

  reageer
 • hans.

   

  Mooie praatjes vullen geen gaatjes! Oerhollandse spreekwoorden. Werkgelegenheid was HET argument voor het flutvliegveld L'stad! Nu blijkt dus overduidelijk weer een addertje onder het gras te zitten.Struisvogel politiek en mooie poppenkast spelen! Moeilijk he, andermans mening, bassie

  reageer
 • Maartje

   

  Niet iedereen wilt gebruik maken van allerlei sociale vangnetten. Er zijn ook gewoon mensen die door te werken in hun eigen onderhoud willen voorzien. Je kunt heel zielig gaan doen, maar ook gewoon het beste uit het leven halen. Iemand met 2 kinderen hoeft geen reden te zijn om het handje op te houden.

  reageer
 • Leo

   

  Iemand van 35 jaar met 2 kinderen en een baan kan niet zomaar kopen of huren. Tenzij hij/zij een baan heeft met mega verdiensten. Voor huur in vrije sector zijn er strenge voorwaarden die de verhuurder stelt. .

  reageer
 • Linda

   

  Wat is dat netjes opgeknapt! Meneer Hunink, u verdient een pluim! Wij kijken uit naar uw verdere expansie, betreffende het prachtige hotel.

  reageer
 • Bas

   

  Uiteindelijk 1000 arbeidsplaatsen en nu nog een strijkcentrale erbij. Vanuit het niets zullen er tientallen Spanjaarden moeten gaan werken om iedereen in te werken en alles op te starten. Maar blijf vooral cynisch en negatief! Kom je ver mee...

  reageer
 • Maartje

   

  Iemand van 35 jaar kan als hij een baan heeft gewoon een huis kopen of vrije sector gaan huren. Niet alle mensen willen profiteren en zich afhankelijk stellen of zijn afhankelijk van een sociaal vangnet

  reageer
 • Wolverine

   

  En zo zie je maar ,voor buitenlanders is er plek.en eigen jeugd en jongere ouderen onder ons die moeten jaren wachten op een betaalbare woning.en zo zie je masr eerst vreemden,en dan eigen mensen heel heel triest.

  reageer
 • Hendrik

   

  Gemeubileerd verhuurd? Zal mij benieuwen binnen hoeveel tijd het meubilair in oost-europa staat.

  reageer
 • rick

   

  Noemen we oost-europese gastarbeiders tegenwoordig ook al expats?

  reageer
 • hans.

   

  Nou ja! Die banen waren toch voor de Lelystedelingen! Of wordt ons nou weer een oor aangenaaid.

  reageer
 • nhytr

   

  Wat zou dat nou kosten per maand, zo'n kamer? En misschien kan de Gemeente Lelystad of Centrada het over een paar jaar weer terugkopen van Van de Valk.

  reageer
 • Actie ondernemen

   

  Dan hop in maart naar de stembus. Er waren maar 3 partijen die voor meer huurwoningen stemden de afgelopen jaren. Pvda, SP en Groenlinks, dus je houdt niet veel keus over om over na te denken want je kunt alle andere wel vergeten als je wat voor je kind wil doen.

  reageer
 • Jo

   

  We zijn vreemde in onze eigen nl

  reageer
 • Maron

   

  Expats in deze huisjes .nou uh in almere huren ze villa s en geloof zo wonen deze groep mensen niet

  reageer
 • Jan

   

  onze eigen Lelystadse jeugd kan amper een kamer of fatsoenlijk Huis krijgen, zo triest dit

  reageer
 • petra

   

  en waar kan onze jeugd.en jonge alleen staande terecht. moeten die tot hun 35 bij pa en ma blijven wonen.en dan de mensen die gaan scheiden waar moeten die heen !!!!! onder een brug of in een park???????

  reageer
 • Maria

   

  Het vliegveld straks?

  reageer
 • Maartje

   

  Nee Gerlinde, zonder grondig onderzoek koopt een partij als van der Valk een kantoor gebouw aan en verbouwd dit voor honderdduizenden euro’s. Het Apollo Hotel in de stadscentrum heeft een aardige bezettingsgraad het hele jaar door. Rijkswaterstaat maakt veel gebruik van expats en ook de gevestigde vliegscholen hebben tientallen piloten in doe die ergens moeten wonen. In de toekomst wordt dit alleen maar meer.

  reageer
 • jan de boer

   

  zal wel weer weinig gebruik van gemaakt worden , de meest migranten verblijven in vakantiehuizen e.d.

  reageer
 • Gerlinde Blokzijl

   

  Mooi hoor. Maar is hier überhaupt wel vraag naar? Welke bedrijven maken gebruik van tijdelijke buitenlandse werknemers?

  reageer
 • Mischa

   

  Fijn dat dit gebouw een keurige nieuwe bestemming heeft gekregen, ziet er prachtig uit. Ik hoop dat de bouw van het Van der Valk hotel aan de A6 ook snel aanvangt. Allemaal aanwinst voor Lelystad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert