Bijna 700 dieren in Oostvaardersplassen afgeschoten

FLEVOLAND • Ma 5 februari 2018 | 20:22 • Maandag 5 februari 2018 | 20:22
Sinds 1 december zijn in de Oostvaardersplassen bijna 700 grote grazers afgeschoten. Dat meldt Staatsbosbeheer. De dieren zijn afgeschoten omdat zij de winter vermoedelijk niet zullen overleven. Door de grazers vroegtijdig af te schieten, wordt voorkomen dat de dieren onnodig zullen lijden.

Veruit de meeste grazers werden in januari afgeschoten. In totaal ging het vorige maand om 512 edelherten, 62 Konikpaarden en 6 heckrunderen. Gemiddeld werden per dag ruim 18 dieren afgeschoten.

Afschot op 99 procent
Volgens Staatsbosbeheer zijn in januari ook nog 7 edelherten een natuurlijke dood gestorven. Het percentage afschot van het totale aantal gestorven dieren lag daarmee op 99 procent. 

Schuilplek
Vanwege de natte decembermaand, besloot Staatsbosbeheer op 2 januari de randgebieden van de Oostvaardersplassen af te sluiten voor het publiek. Door de afsluiting van het Oostvaarderbos, Kotterbos en de Driehoek kregen de dieren een plek om tot rust te komen en te schuilen. Ook tijdens de zware storm op 18 januari zochten veel dieren daar hun toevlucht.

Tijdens de vorige winterperiode, die liep van 1 december 2016 tot 1 mei 2017, gingen er 813 dieren dood. In vrijwel alle gevallen was dat door afschot. 

Aantal dode dieren in de Oostvaardersplassen door de jaren heen: 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (47)

 • Wilma de Graaf Kwist

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Ik geef ook de voorkeur om net als op de Veluwe te beheren
  Lees ook altijd met belangstelling de berichten van de vereniging het Edelhert
  Wat er ook gaat gebeuren , het lijden van doodhongeren daar moet stoppen

  reageer
 • K arin

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Belachelijk idee met veel onnodig lijden.
  Stoppen ermee. NU!!!

  reageer
 • Saskia Rijkeboer

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Hoge heren van de boswachterij,
  Het is inmiddels allang achterhaald, dit zijn gehouden dieren hoe kan iemand dit gedoe in het leven hebben geroepen zonder natuurlijke vijanden in een afgesloten gebied. Er zijn mogelijkheden genoeg om aan geboortebeperking te doen en dat kan nog steeds. Waarom afschot en niet de jonge dieren laten adopteren en dat geld weer investeren in het gebied. Er kunnen meerdere groepen gemaakt worden hengsten sturen en rammen bij elkaar en de vrouwelijke bij elkaar. Willen jullie dan nog jong spul dek dan met iets van buitenaf om verdere inteelt te verkomen. Het liefst laat de oudere dieren van hun oude dag genieten en een normale natuurlijke dood sterven en zet geen nieuwe grote grazers meer in dat gebied neer en concentreer jullie op vogels. Schaam jullie vanachter het bureau, her gaat ook ten koste van jullie personeel die hadden een heel ander idee bij boswachterij

  reageer
 • Evanditmarsch

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Stop mislukt experiment

  reageer
 • Evanditmarsch

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Stop dit eindeloze mislukte experiment

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boswachter

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Wat me opvalt dat er steeds over "wilde" dieren en "natuurlijke" processen wordt gesproken.
  Hoezo wilde dieren? Hoezo natuurlijke processen? De runderen, paarden en edelherten zijn door de mens aangevoerd in een omrasterd gebied waar ze niet uit kunnen om elders voedsel te zoeken. De waterstand in het gebied wordt aan alle kanten beheerd enz. Dit is geen natuur, maar een groot hertenkamp waar een eental mensen hun ideeën over wat "natuur" in Nederland is ten uitvoer brengen.
  Naar mijn idee is er geen verschil tussen de OVP en een boerenbedrijf waar de boer een zorgplicht heeft voor zijn gehouden dieren.
  Als een boer op deze manier met zijn dieren om zou gaan wacht hem de gevangenis.
  Ook de dieren in de OVP zijn gehouden dieren die je niet ongebreideld kunt laten voortplanten en maar laten sterven als het voer op is. SBB heeft mijns inziens een zorgplicht waar ze aan gehouden moet worden. Mijn idee? De huisdieren er uit, het hek weg en dan maar eens zien wat de natuurlijke processen doen. Kan het echte wild als reen, herten, wilde zwijnen etc. prachtig gebruik van het gebied maken. En inderdaad het gaat er daar dan anders uitzien. Ik kom graag kijken!

  reageer
 • Danielle B

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Eindelijk een boswachter die iets verstandigs zegt.

 • Sylvia

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Respect
  Mooier kan het niet verwoord worden.
  10 jaar geleden is al toegegeven dat het mislukt project is.
  Waarom leiden de beesten dan nu nog

 • Carolyn

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Boswachter heeft het goed gezien!

 • Liesbeth

    Zo 4 maart 2018 Zondag 4 maart 2018

  Gelukkig, toch nog mensen met verstand van zaken!

 • Anja

    Do 22 februari 2018 Donderdag 22 februari 2018

  grote schande wat daar gebeurd! ze moesten der eigen kapot!! schamen en dat is dan vrij in de natuur word tijd dat er wat aan gaat gebeuren eerst dat hek weg dan! pas kunnen ze de natuur in en voedsel zoeken ze worden niet bij gevoerd totaal aan hun lot over gelaten!!!

  reageer
 • Gerald

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Waarom leren we niet van hoe de Hoge Veluwe beheerd wordt, daar is een mooie balans en diversiteit in flora en fauna.

  reageer
 • yvonne

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  gerald,omdat daar 70 procent gezonde dieren worden afgeschoten door de jagers... daarom is het in balans.... in ovp worden alleen kansloze dieren afgeschoten....

 • Bert

    Do 8 februari 2018 Donderdag 8 februari 2018

  De uitgemergelde kadavers gaan naar Rendac - grondstof voor het opwekken van "groene" energie. Kijk maar eens rond op #OVP of #oostvaardersplassen en zie hoe Staatsbosbeheer met het dierenwelzijn omgaat.

  reageer
 • Maaike

    Do 8 februari 2018 Donderdag 8 februari 2018

  Welk vlees ernie? Op een broodmager dier zit geen vlees. Zouden ze in het najaar afschieten en niet wachten tot bijna alle dieren vanzelf de hongerdood sterven kan er zeker met het vlees wel wat gedaan worden.

  reageer
 • Ernie

    Wo 7 februari 2018 Woensdag 7 februari 2018

  Wat gebeurt er met het vlees??? Zou wel mooi zijn om dat te verdelen onder de Lelystatters. Win win situatie

  reageer
 • Maaike

    Wo 7 februari 2018 Woensdag 7 februari 2018

  Veel te laat. Nu afschieten omdat ze zelf van de honger om beginnen te vallen. Dat had in september moeten gebeuren. Dan hadden de resterende dieren misschien ook nog een beetje fatsoenlijk door de winter kunnen komen. Het word tijd dat deze grootschalige dierenmishandeling eens stopt en dat ze eens toegeven gigantisch fout te hebben gezeten al die jaren. Schandalig d.it

  reageer
 • Erica Hennekes

    Wo 7 februari 2018 Woensdag 7 februari 2018

  Er wordt vaak verwezen naar een "experiment" of dierproef die ten grondslag zou liggen aan deze schandalige dierenmishandeling. Ik heb al jarenlang alle berichtgeving rond de OVP gevolgd, maar kan hier niets over vinden in de jaarverslagen. Vanaf 2011 was er meerjarig onderzoek door de RUG naar "effecten begrazing op bosgebieden". In 2014 afgesloten zonder dat er over conclusies of uitkomsten is gemeld. Kan SBB uitleggen of er inderdaad een belangwekkend onderzoek aan de gang is, of dat het lijden van de dieren 100% zinloos is.

  reageer
 • Ridder Moraal

    Wo 7 februari 2018 Woensdag 7 februari 2018

  Volgens mij begrijpt u het achterliggende probleem niet. Namelijk van meet af aan een ondoordacht natuurbeheer. Met als gevolg wat er inmiddels al jaren gebeurt. U heeft gelijk dat onnodig lijden nimmer de bedoeling kan zijn. Maar velen hebben genoeg van wat ieder jaar weer plaats moet vinden. Al die zogenaamde natuurbeheerders snappen er werkelijk niets van. Te klein gebied, teveel grazers. Een schande. En zolang SBB het scepter zwaait blijft één groot drama. En ontstaat ieder jaar dezelfde frustratie over het allang faillietverklaarde beleid van SBB.

  reageer
 • Mieke

    Wo 7 februari 2018 Woensdag 7 februari 2018

  Houd je vast, de Koniks in de Oostvaardersplassen hebben de status van wilde dieren en wat jij voorstelt is voor de Partij voor de Dieren al helemaal not done, ze laten ze liever doodgaan. Staatsbosbeheer en de aanhangers van het huidige beheer (je wilt het vast niet geloven maar o.a. Dierenbescherming, Partij voor de Dieren en Groenlinks) vinden het natuurlijker om dieren maanden te laten verhongeren, dan afknallen en vervolgens af te voeren naar Rendac voor het opwekken van groene stroom. Lees en huiver de informatie oo de websites van o.a. Stichting Welzijn Grote Grazers of Stichting het Edelhert en deel dit met je vrienden op social media. Hoe meer verontwaardiging en protest er komt hoe meer kans dat dit uithongerkamp wordt opgedoekt.

  reageer
 • Antoinette

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Waarom vangen ze de tweejarige konikpaarden niet uit de kudde voor verkoop? Het zijn prima paarden voor recreatieve ruitersport. Als ik een konikpaard wil kopen moeten ze uit Duitsland of Polen komen voor minstens € 2000,= per stuk. Zo leveren ze tenminste nog geld op en voor de dieren een leuk leven!

  reageer
 • Mieke

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Hoeveel dieren zouden wij met dit geld kunnen herplaatsen naar voedselrijke gebieden, maar ach het zijn maar wilde dieren en creperen in een omheind terrein is volgens deze partij natuurlijker

  reageer
 • Koen

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Dat De Partij voor de dieren maar 50.000 euro opgehaald via crowdfunding voor de dieren in de Oostvaardersplassen! in plaats voor 1 koe die ze Hemien noemen en reden.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Ik heb sterk de indruk Joop dat jij geen idee hebt van wat er zich daar afspeelt. Ik heb daar nog nooit een jager met geweer gezien,wel jagers zonder geweer die hun afkeer uiten over het gevoerde belijdt. Het afschot wat daar plaats vind wordt gedaan door de beheerders van Staatsbosbeheer. Dus misschien is het verstandig om je eens in de gehele materie te verdiepen voor je wat op papier zet! En ga nu niet meteen denken dat ik een jager ben want dan sla je de plank weer mis.

  reageer
 • Joop

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Zo langzaam bekruipt mij het gevoel, Dat dit gebied geschapen is om jagers gemakkelijk op groot wild te laten oefenen zoveel word er afgeschoten. Dat wil dus ook zeggen dat ze van meet af aan al te veel groot wilt hebben geplaatst in dit gebied. Dit is dan ook geen natuur meer maar het walhalla voor jagers.

  reageer
 • Jan

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Goed plan Gerrit, top. Geen afschot en geen kadavers meer afvoeren naar de afvalwerking. Eind maart als er zo'n 1500/2000 kadavers liggen maakt iedereen die de huidige gang van zaken geweldig vindt zoals Partij voor de Dieren, Dierenbescherming, Groenlinks, Partij vd Arbeid samen een wandeltocht maken om met eigen ogen dit ecologisch evenwicht te bewonderen. Tip: kotszak meenemen.

  reageer
 • Eveline

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  7 edelherten zijn een 'natuurlijke' dood gestorven. Sinds wanneer is verhongeren een natuurlijke dood?

  reageer
 • Henny

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Afschieten van grote grazers in de Oostvaardersplassen, een nieuwe hobby van Staatsbosbeheer. Wat een onzinnig beleid voeren ze daar!

  reageer
 • H.J.

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Ik vraag mij af wat er met al die dode dieren is gebeurd. Worden die door de boswachters geslacht en gegeten. Of blijven die op de plek liggen???? Heb ik het niet gelelzen of is het niet gemeld. Op de tv is het ook niet vermeld. Graag antwoord.

  reageer
 • Moraaridder

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Lekker hypocriet wel een hond of kat naar de dierenarts brengen voor een spuitje want die mag niet lijden. Maar o wat is het erg dat SBB dieren uit hun lijden gaat verlossen door een afschot. Nee ze lekker in de natuur weg laten kwijnen. Dan ben je goed bezig:-(

  reageer
 • Wout

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Ik vraag me af waarom het vlees niet voor menselijke consumptie beschikbaar te stellen, dan is de cirkel rond, lijkt me heel gezond en uber biologisch vlees van ‘vrije uitloop scharrel’ dieren. Dan hebben die dieren tenminste niet voor niets geleefd, nu worden ze blijkbaar vernietigd, dat lijkt zo zinloos....

  reageer
 • Gerrit

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Het is natuurgebied laat de natuur zijn gang gaan

  reageer
 • G.M.

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Zorgen dat aantal dieren in evenwicht blijft met het voedselaanbod en/of eerder afschieten dat is pas onnodig lijden voorkomen i.p.v. afknallen als ze op sterven na dood zijn. Politieke beslissingen of niet, zij zijn die de trekker overhalen en niemand dwingt ze dit te doen. Wat zeer respectvol en secuur betreft verwijs ik naar een citaat uit het artikel over de OVP van Stanley Reed in The New York Times van september 2013. Hans Breeveld (voormalig boswachter van de OVP en thans werkzaam in het Horsterwold) vraagt aan de journalist “Which one would you have me shoot”.

  reageer
 • Merreha

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Ze zijn een verlengstuk van de prutsers die het beleid maken. En maakt ze ook prutsers.

  reageer
 • Hollandse Hout

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Dat doen de medewerkers van SBB zeker wel. Maar ze zijn wel de uitvoerders van politieke beslissingen. En die uitvoering doen ze zeer respectvol en secuur. Dit wordt ook preventief beheer genoemd, ter voorkoming van onnodig lijden. Indien je de Oostvaardersplassen wilt veranderen moet je dit bij de politiek zoeken.

  reageer
 • G.M.

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Ik vraag mij af wat hoe de medewerkers van Staatsbosbeheer zich zelf in de spiegel zien als elke dag verzwakte dieren afschieten. Een boswachter met hart voor de natuur en zijn bewoners of een wezen, die het vuile werk mag opknappen van de bedenkers van dit experiment. Durft niemand zijn mond open te doen daar?

  reageer
 • Merreha

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  SBB heeft een beleid gevoerd over de afgelopen tien jaar dat nergens op lijkt. Deze prutsers hadden op voorhand kunnen weten dat een terrein omringd met hekwerk te klein zou zijn voor zoveel dieren. Jarenlang gaat deze ergernis maar door. Er moeten andere belangen spelen want anders had deze marteling en afslachting al eerde opgehouden te bestaan. Stuur die prutsers van SBB alsjeblieft de laan uit.

  reageer
 • Boels

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Experiment mislukt, ecologen hebben gelogen (of weten niet wat ze doen). En ik maar denken dat nodeloze dierexperimenten niet bestaan.

  reageer
 • Dirk

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Dat het aantal moet worden teruggebracht zit er dik in. Maar dat geeft niemand het recht om ze nu te laten verhongeren. Voeren, want er is geen sprake van bijvoeren want er is niets meer. SBB verliest al haar geloofwaardigheid dat het welzijn van dieren en biodiversiteit aan haar is toevertrouwd.

  reageer
 • Hermien en zus

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Partij voor de Dieren waarom helpt u mij en zus wel, maar niet mijn familie in de Oostvaardersplassen. Ze zijn net als wij ons gewoon runderen en geen wilde dieren zoals zij worden betitteld want dan hoeft niemand voor hen te zorgen. Zij hebben geen beschutting, geen eten en worden na maanden van uithongering doodgeschoten en als oud vuil afgevoerd. Bent u echt een partij voor ALLE dieren of zijn wij slechts een verkiezingsstunt?

  reageer
 • Johan

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Even ter aanvulling, de geruimde dieren gaan naar Rendac, de kadaveropruimer.

  reageer
 • Erica Hennekes

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Het lijkt erop dat SBB de adviezen om eerder dieren af te schieten gaat volgen. Het aantal dieren in dit gebied zal waarschijnlijk na het advies van Cie Van Geel voor volgende winter toch drastisch teruggebracht moeten worden. Nu er toch nog een periode van vriezend weer aanbreekt, is er helemaal geen voedsel meer voor de dieren, dus in februari zullen er nog wel veel meer dieren geschoten moeten worden, triest maar op dit moment is er geen andere optie. De bewering dat de grazers bij storm de beschutting van de bossen opzoeken klopt niet, in ieder geval niet voor de paarden, die zoeken een open plek op waar geen gevaar is voor omvallende bomen of brekende takken.

  reageer
 • Tessa

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Rendac weer helemaal in zijn nopjes. Dankzij de kadavers de komende maanden genoeg grondstof voor het opwekken van groene energie en een gepeperde rekening voor de belastingbetaler. Dit mag wel van de politiek, maar castratie, bijvoeren of overtollige dieren verplaatsen of het vlees afvoeren naar de voedselbank niet. Creperen is natuurlijker.

  reageer
 • Simon

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Wat zegt Staatsbosbeheer ook al weer? Gesloten voor het publiek voor de rust van de dieren. De kogels vliegen om de oren en de kadaverbakken en terreinwagens rijden af en aan. 18 dieren per dag en het is pas januari. De ergste maanden qua afschot t.w. februari en maart moeten nog komen en ik vrees dat meer dan de helft van de populatie wordt neergeknald dankzij dit zieke experiment. Leve de PvdD, Groenlinks, PvdA en Dierenbescherming, die dit beheer geweldig vinden en laten wij ook de andere partijen niet vergeten die wel roepen dat dit geen dierenwelzijn is, maar geen vinger uitsteken. Jullie zijn geen haar beter en de kiezer weet dat.

  reageer
 • Zwaan

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Dankzij Henk Bleker niet door gegaan. Dezelfde die nu zonnepanelen wil op landbouwgrond. Hoezo hypocriet!?

  reageer
 • Henk

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Dit is wat al die milieuactivisten toch zo graag willen? Niet de natuur haar gang laten gaan maar afschieten. Was goed idee van die activisten uit het westen van het land.

  reageer
 • Roel

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Veel te weinig.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Nee!

  reageer
 • TT Spot

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Creëer een verbinding met andere natuurgebieden. Het kan echt niet dat er zoveel wordt afgeschoten. Schandalig!

  reageer
 • Gerald Zegers

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Binnenkort bij de Vomar: heckrundbiefstuk.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Dit aantal kon ook niet uitblijven. Er is daar werkelijk ook al een hele tijd niets meer te vreten en over enige beschutting zal ik maar zwijgen. En het zal dan ook nog wel een maand of drie duren voordat er weer wat te vreten is. Ooit heb ik begrepen dat een dier er ongeveer 100 dagen over doet om te sterven door hongerdood dus is mijn vraag waar gaat dit sterftecijfer op uitkomen?

  reageer
 • Geert

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  Zien ze het nu dan eindelijk zelf ook in dat er in dat hertekampje veel te veel dieren lopen??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert