Kortegolf-zendstation: raad kritisch maar machteloos

ZEEWOLDE • Di 6 februari 2018 | 6:51 • Dinsdag 6 februari 2018 | 6:51
De gemeenteraad van Zeewolde toonde zich maandagavond kritisch over de verbouwplannen die Defensie heeft voor het kortegolf-zendstation aan de Juttepeerlaan. Het Rijk kocht het zendpark in 2012 van de toenmalige Wereldomroep. Defensie wil het zendpark nu vernieuwen en gaan gebruiken voor contact met schepen en missiegebieden over de gehele wereld. 

Vooral raadslid Douwe Monsma van het CDA nam het op voor de omwonenden die ten tijde van de Wereldomroep naar eigen zeggen ziek werden door de straling. Ook werd apparatuur gestoord door de zendmasten.

Projectleider Henk van Haren van Defensie gaf tijdens zijn presentatie aan dat het zendvermogen van de nieuwe masten 50 keer minder zal zijn dan dat van de Wereldomroep. Daarom zal de straling volgens hem totaal geen problemen opleveren.

Het CDA vreest dat de komst van het zendstation van defensie een voldongen feit is. Toch wil de fractie kijken of bezwaar maken tegen de bouw- en zendvergunning het project nog kan tegenhouden.

Het is de bedoeling dat het zendstation in 2020 in gebruik wordt genomen. Er komen 10 technici te werken en 2 bewakers. 

Deel artikel

reacties (12)

 • Willem

    Di 13 februari 2018 Dinsdag 13 februari 2018

  Wat een onzin; de AM zender in Trintelhaven draaide met max. 50kW uitgestraald vermogen en 'stoorde' enkel in de heel nabije omgeving. Als ik de berichtgeving over de plannen met Zeewolde lees zou het gaan om 10kW uitgestraald vermogen. Waar praten we dan over? Zoals hier al wordt aangegeven; een mobiele telefoon in je broekzak is 'ongezonder'.

  reageer
 • E Versteegt

    Wo 7 februari 2018 Woensdag 7 februari 2018

  Oef. Wat een gezeur zeg. Mensen lopen allemaal massaal met smartphones en andere zendende apparatuur in hun broekzak. En als je kritiek hebt op hoe vliegveld Lelystad nu wordt georganiseerd (met heel veel laagvliegende en dus vervuilende vliegtuigen extra) gun je Lelystad zogenaamd de banen niet. Maar ondertussen wel zeuren over 'straling' van een kortegolf zendstation.

  reageer
 • Otto Onderzoek

    Wo 7 februari 2018 Woensdag 7 februari 2018

  De Wereldomroep was nooit eigenaar van het zendstation en gebruikte het station tot 2007. Eigenaar was NOVEC, ontstaan uit een splising van NOZEMA. NOVES is een dochter van TenneT Holding en 100% eigenaar van de Staat der Nederlanden.

  reageer
 • Frank PA3U

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Niks om bang voor te zijn. Zowel vermogens (fractie van dat van de wereldomroep) als ook frequenties zijn compleet verschillend. Wel mooi voorbeeld van duurzaam gebruik maken van materiaal en faciliteiten. Zendamateur PA3U

  reageer
 • pieter de oude

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Met de mond defensie belijden, met de daad defensie laten afglijden, het CDA dus, mensen bij het defensie- complex Eibergen klagen nooit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Wist u dat bijna alle 230V wekkers sterkere straling veroorzaken dan pal onder een hoogspanningsleiding te meten is?

  reageer
 • Simon Sand

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Vroeger, zonder welvaartsziektes, had niemand ooit last van straling van Kootwijk, IJsselstein of Zeewolde. Dit terwijl je daar de hele wereld mee kon bereiken.

  reageer
 • de ingenieur

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Mensen worden niet ziek van radiostraling van communicatiezenders. Het is gewoon doorzichtig en lachwekkend hoe men alles probeert om maar tegen te zijn. Men mag blij zijn dat er wat banen zijn en OZB wordt gegenereerd. De bewaking alleen is al 10 FTE. Wellicht kan men ook makkelijk in de buurt Internet krijgen daar zo'n lokatie natuurlijk eigen glasvezel krijgt. Een tweede bundel is dan zo gelegd.

  reageer
 • Mark, Dronten

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Die discussie over straling is er al sinds de Wereldomroep daar uitzendingen verzorgde. En nooit is aangetoond dat er een verband was tussen radiostraling en gezondheidsklachten.

  reageer
 • erik

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  stralingen bla bla bla.nee een mobiel tegen je or is gezond haha,hoe doen de illigale zendpiraten het dan? die zitten vlak naast hun zend instalatie,en die zenden met veel meer kapaciteiten uit,dus mensen die klagen over stralingen bla bla zijn azijn zeikers die weten totaal niet waar ze over klagen.mensen die in smilde wonen en toen jaren naast die hoge mast woonden dan.die hoorde je nooit klagen,het zitten tussen je oren,en ook negatief aandacht is aandacht,dus houd op over stralingen

  reageer
 • Pieter

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  En hoe zit dan dan met mobieltjes en wifi en dab en digitenne en fm radio het C2000 van de hulpdiensten en ga zo maar door. En dan zeurt men over het zendsysteem van het leger. Notabene hetgene wat mensen moet beschermen in oorlogsgebieden. Goed bezig bravo wordt tijd dat we terug gaan naar het stenen tijdperk als ik deze meneer van het cda zo hoor.

  reageer
 • Willem met de waterpomptang.

    Di 6 februari 2018 Dinsdag 6 februari 2018

  Ha leuk lekker plannen terug draaien. Aan het aantal bouwplaats camera's met van die groene nachtzicht lampen die je avonds kan zien lijkt erop dat er al volop verbouwd en gebouwd word.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert