Vertrouwen in SP-gedeputeerde Meijer opgezegd

FLEVOLAND • Di 13 februari 2018 | 11:00 • Dinsdag 13 februari 2018 | 11:00
De coalitiepartijen hebben het vertrouwen opgezegd in gedeputeerde Ad Meijer van de SP. VVD, D66 en het CDA zien het niet meer zitten om met de bestuurder door te gaan, zo schrijven de partijen in een gezamenlijk persbericht. 

"We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat de bestuursstijl van de heer Meijer niet aansluit bij de Flevolandse bestuurscultuur," zeggen de drie partijen. "Daardoor is het hem niet gelukt om tot een constructieve samenwerking te komen. Wij betreuren dat bijzonder."

Waarom zeggen de VVD, D66 en CDA het vertrouwen op?
Sinds zijn aantreden afgelopen mei was de SP-gedeputeerde vaak in opspraak. Statenleden ervoeren zijn optreden soms als bot, ongeduldig en geïrriteerd. Meijer bood eind vorig jaar excuses aan voor zijn 'hoekige' stijl. Hij noemde zijn opstelling naar de Staten te activistisch en te 'hoekig'. Maar begin februari botste de gedeputeerde opnieuw met de Staten.

Tijdens de bespreking van het plan van Meijer voor energiebesparing en het opwekken van duurzame energie hadden Statenleden voor de zoveelste keer forse kritiek op zijn werk. Ze besloten de beslissing over het plan uit te stellen. Maar dat viel bij Meijer niet in goede aarde, zeker niet omdat ook een Statenlid van D66 voor uitstel stemde. Meijer riep het D66-Statenlid op het matje en volgens de partij eiste hij dat het Statenlid zijn stemgedrag zou veranderen. 

Kunnen de politici er onderling niet uitkomen?
De twee partijen kwamen vorige week bij elkaar om de problemen op te lossen. Volgens de SP was na het gesprek de kou uit de lucht, maar voor D66 lag het niet zo simpel. De partij hoopte op excuses van de gedeputeerde voor zijn optreden, maar kreeg die niet. Fractievoorzitter Shasta Rötscheid van D66 zei na het gesprek dat ze het niet handig vond om meteen te reageren en wilde het gesprek nog even op zich laten inwerken. 

Hoe is Meijer op deze plek terechtgekomen?
Meijer volgde SP-gedeputeerde Arie Stuivenberg op die een jaar geleden overleed aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Meijer was voor zijn aantreden als gedeputeerde jarenlang fractievoorzitter van Provinciale Staten in Utrecht. 

De woordvoerder van Ad Meijer laat weten dat de gedeputeerde het debat volgende week woensdag in Provinciale Staten afwacht. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel