Petitie tegen nieuwe manier van afval inzamelen

LELYSTAD
Lelystedeling Fred van den Bosch is het niet eens met de manier waarop zijn gemeente het afval vanaf de zomer wil gaan inzamelen. Volgens hem leeft dat sentiment bij veel mensen in zijn stad. Hij heeft daarom besloten een petitie te starten voor het behoud van de huidige wijze van afval inzamelen. "Om alle ontevreden mensen een stem te geven", zegt hij. 

Lelystad probeert de hoeveelheid restafval terug te dringen met de nieuwe wijze van afvalinzameling. Inwoners van Lelystad krijgen twee opties: een extra container voor de deur of voor ondergrondse containers in de wijk. Die laatste optie baart vooral Fred zorgen. "Ik ben bang dat mensen hun grofvuil dumpen bij die containers. Dan krijg je een vervuild straatbeeld." Hij vindt dat Lelystad mensen voor het blok zet door ze slechts deze twee opties te geven. 

Beter alternatief 
Fred is van mening dat ondergrondse inzameling of het één keer per maand legen van het restafval niet fijn is. Hij wil met de petitie voor elkaar krijgen dat de gemeente het huidige beleid voorlopig behoudt. "Tot er een beter alternatief is", zegt hij.

Volgende week is er een aantal inloopbijeenkomsten van de gemeente over het nieuwe systeem. De petitie was woensdag inmiddels meer van 600 keer ondertekend. 

Een animatie waarin het nieuwe inzamelen wordt uitgelegd:


 

reacties (34)

 • johan

   

  Ik juich de actie van de gemeente toe. Eindelijk een goede oplossing voor de bergen plastic die wij dagelijks "consumeren". Beter zou zijn om alle plastic uit te bannen zeker als verpakkingsmatriaal omdat er prima alternatieven zijn.

  reageer
 • Barbara

   

  Neem aan dat wethouder op deze site een kijkje neemt en met volle verstand de zaak afblaast, ook al kost je dat wat van je gezichtsverlies!Kijk eens tussen je boodschappen wat er zoal aan plastic is verpakt. Bijna alle, ook die ene paprika en paar tomaatjes en komkommer, zakjes gewassen groentes, etc etc, loop langs de koelingen in de supers waar die zooi tentoongespreid ligt en zie! Zelfs brood, gebak, koekjes, zoetwaar, kant en klaar maaltijden, zuivel, vleeswaren, zelfs de vegetarische, schoonmaakspullen. Kortom de hele winkel staat er propvol mee!. Dan ga je thuis uitpakken en zoek je een nieuwe bak die niet meer in de keuken past omdat er al zoveel gescheiden wordt. Dan nog de vraag waar mensen hun chemische troepjes laten? Waarom is die afvalophaaldienst verdwenen destijds? Mensen lappen het scheiden aan hun laars en dat zal je straks als dit er toch weer doorgedrukt wordt ellende opleveren van diverse soort. lees de overige hier onderstaande wijze reacties vrouwke van Wageningen! Wat me overigens ook nog eens tegenvalt dat de petitie door zo weinig mensen is ondertekent, duidt op NON interesse wat gemeente zonder vooroverleg over de burger uitstort! .

  reageer
 • Anna

   

  Ondanks verzoeken heeft onze straat geen info ontvangen en kan dus niet kiezen gaat NIET EERLIJK

  reageer
 • Rob

   

  Heel goed dat er een nieuw systeem komt. Bij voorkeur het ondergrondse systeem. Nu moet je met de grootste hoeveelheid afval, het plastic, een heel eind sjouwen. Dat hoeft dan niet meer. Dan hoef je nog maar en heel klein stukje te lopen met een klein beetje restafval. Ik zou niet weten waarom een ondergrondse restafvalcontainer meer grof vuil zou aantrekken dan de plasticcontainers nu doen. Dat ligt bovendien niet aan het systeem maar aan de mensen die hun afval (zoals afgelopen maand hun kerstboom) op straat dumpen i.p.v. in de juiste container.

  reageer
 • Petersen

   

  Mensen als je nu goed leest kan je voor 2 opties kiezen als je dan gewoon kiest voor de minicontainer blijft het gewoon gelijk alleen word hij dan 1x in de 4 weken geleegd, en krijg je een andere bak erbij voor plastic en andere dingen zoals uitgelegd word denk nu eens niet zo moeilijk ze hebben het voor iedereen simpel uitgelegd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Av

   

  Ja, maar 140 liter is de kleinste die je kunt krijgen! Die krijgen wij dus niet gevuld, zelfs niet met plastic in combinatie met restafval = 1x per 4 weken een vuilniszak, dan hoeft restafval en plastic dus eigenlijk maar 1x per 2 maand opgehaald te worden. Papier 1x per 2 tot 3 maanden. Oh ja, we hebben een tuin dus GFT composteren we gewoon zelf.

  reageer
 • Roon

   

  Ik ben bang dat de ondergrondse containers een grote bende wordt. Ik zeg, laten zoals het nu is.

  reageer
 • Otrobanda

   

  Kom op meedoen.

  reageer
 • Fred van den Bosch

   

  Mounir helaas voor jou: Ik woon niet naast zo'n locatie. Ik kan me wel voorstellen dat als je er wel naast woont tegen ondergrondse containers bent. Aan de andere kant heeft het ook een voordeel: Je hoeft niet ver te lopen en je kan de boel mooi in de gaten houden.

  reageer
 • Bewoner gondel

   

  Eens

  reageer
 • Mark

   

  Als je je afval echt goed scheidt, dan houd je amper restafval over. Dus wat is het probleem?

  reageer
 • H.Wiesener

   

  Het plaatsen van ondergrondse containers kan overlast bezorgen het afval naast ondergrondse container word gelegd. Ik heb gezien in de Horst naast de ondergrondse container vol stond met lege dozen is niet de bedoeling. Gemeentelijke ambtenaren in de wijken gaan kijken hoeveel bewoners in de straat wonen het is niet de bedoeling dat bewoners honderden meters moeten lopen naar een ondergrondse container om hun restafval te deponeren denk ook aan de mensen niet meer stabiel zijn ( lopen).

  reageer
 • Almeerder

   

  Ik zou er niet aan moeten denken eens per 4 weken. Het plastic daarentegen mag van mij best wel naar 4 weken. Ik heb in 2 weken maar zelden meer dan een halve bak. Papierbak heb ik niet. Dat breng ik liever zelf weg gelijk met het glas.

  reageer
 • Rob

   

  Nu gooien een helemaal mensen alles in de grijze container om dat ze te belazerd zijn om maar iets te scheiden

  reageer
 • Rob

   

  Er is iets te zeggen voor die petitie. Maar als je nu ziet dat mensen helemaal niets scheiden en alles in de grijze container gooien.......... Of achteraf scheiden. Is al vaak besproken op tv.

  reageer
 • Inwoner gondel

   

  Prima idee over het ondergronds inzamelen. We zijn nu 2 maanden bewust het plastic aan het scheiden, en je houd bijna niets over aan restafval. 1 of hooguit 2 keer in de week een zak wegbrengen naar de ondergrondse container die op de hoek komt is dus geen probleem. Ze gaan de containers vaker legen dan dat ze nu doen, dus ik voorzie hier geen problemen in. Mensen mogen graag klagen en niets is goed genoeg. Kijk naar kansen en niet naar problemen. Is toch fijn dat je restafvalbak weg gaat, dit is toch de bak die het meeste stinkt.

  reageer
 • Roel

   

  Je kan een kleiner exemplaar aanvragen.

  reageer
 • Johan

   

  Prima actie, ik heb de petitie ondertekend. Ik ben tegen domme on-doordachte plannen van een stoffige stropdas ambtenaar ergens uit het stadhuis.

  reageer
 • Av

   

  Iemand een suggestie hoe al die bakken vol te krijgen? Lukt ons absoluut niet met die 140 liter bakken.

  reageer
 • ABS

   

  'Nascheiding' heeft daarbij nog een groot voordeel voor Lelystad. Hebben ze meteen alternatieve werkzaamheden voor die boa's die overbodig worden als het betaald parkeren eindelijk eens afgeschaft gaat worden.

  reageer
 • Oeps

   

  Van de zomer al? Dus de order voor ondergrondse bakken is de deur al uit anders kun je deze zomer echt niet zoveel ondergrondse containers klaar hebben. Al met al het is dus al bedongen. Het zou ook vreemd worden als er in de ene wijk containers geleegd moeten worden en in de andere wijk ondergrondse containers zijn.

  reageer
 • rinus

   

  u maakt zich als Almeerder druk over het nieuwe inzamelen van lelystad...wel heel bijzonder.

  reageer
 • Hans B

   

  In bakken met restafval zitten geen etensresten dus dat gaat niet rotten; dus eens in de vier weken hoeft helemaal geen bezwaar te zijn. En wat u vertelt over Almere, het volgende: We hebben hier duobakken (een compartiment voor restafval en een voor GFT-afval). Keukenafval (etensresten e.d.) mag ik in doorzichtige plastic zakjes doen dus heb ik nog nooit last van maden gehad. En verder: als bronscheiding goed wordt gedaan is dat altijd goedkoper dan nascheiding.

  reageer
 • alex

   

  ja dit verhaal kennen we nou wel ondertussen.

  reageer
 • RR

   

  Fijn dat die bakken restafval wel 1x in de 4 weken geleegd worden. Hier (Almere) wordt restafval 1x in de 2 weken geleegd en met een beetje warm weer lopen dan de maden er al uit. Wil niet hoe dat er na 4 weken uitziet maar gok dat de bak dan uit eigen beweging onderweg is naar het afvalperron. Laat de gemeente inderdaad maar duidelijk maken waarom zij vinden dat bronscheiding beter is als nascheiding en ben dan erg benieuwd naar de financiële onderbouwing

  reageer
 • Janny

   

  Grote steden stappen massaal over op NASCHEIDING ipv BRONSCHEIDING en wat vraagt de gemeente Lelystad aan de burger? Hoe wilt u de bronscheiding geregeld hebben. Hoe blind ben je dan als gemeente.

  reageer
 • Pieter

   

  Waarom zouden ze bij hoogbouw aparte containers doen terwijl daar vaak al ondergrondse containers of stalen containers zijn. ze gaan echt niet zo een ondergrondse weg halen en er dan losse containers plaatsen.

  reageer
 • Gerard

   

  Wat een gedoe. Gewoon 1 container voor alles is veel makkelijker en gebruiksvriendelijker. Dan mogen Groenlinksstemmers alles sorteren als ze zich daartoe geroepen voelen.

  reageer
 • Mounir

   

  Iets zegt mij dat onze onbaatzuchtige Fred woont op een plek pal naast een aangewezen locatie voor een ondergrondse container...

  reageer
 • KC

   

  Gewoon restafval en plastic bij elkaar. Om de 2 weken ophalen en daarna achteraf scheiden. Levert meer bruikbare materialen op en is goedkoper voor de burgers. Je hebt dan ook maar 3 containers bij huis.Namelijk restafval, GFT en papier.

  reageer
 • Sem

   

  Ik zou zeggen, komt allen naar de inloopbijeenkomsten. Ik ben erg benieuwd naar het antwoord op alle vragen.

  reageer
 • Paurud

   

  Krijgen we ook nog een container voor glas

  reageer
 • Anita

   

  Ik heb begrepen dat er voor hoogbouw zelfs maar 1optie is en dat is de extra bak. Waar we deze moeten laten is mij nog een raadsel.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Laat mw. Van Wageningen eerst eens eerlijk vertellen waar welk afval naartoe gaat en of afval scheiden wel nodig is of dat wij voor de gek gehouden worden? Extra kosten maken voor niets? Daarbij komt dat het hype de doelen volledig overschaduwd met als resultaat een toekomstige puinhoop op straat. En die extra bak, dat is ook volstrekt overbodig.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert