Recordaantal dode dieren in Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Ma 5 maart 2018 | 18:00 • Maandag 5 maart 2018 | 18:00

Nog niet eerder zijn zoveel dieren doodgegaan in de Oostvaardersplassen als deze winter. Dat blijkt uit cijfers van Staatsbosbeheer. Volgens een telling over de maand februari hebben 1062 grote grazers de winter niet overleefd. Het gaat om 858 edelherten, 20 heckrunderen en 184 koninkpaarden. 94% van de dieren is door boswachters afgeschoten. Staatsbosbeheer doodt grote grazers actief als blijkt dat ze zelfstandig de winter niet kunnen overleven. Dit om onnodig lijden te voorkomen.

De grote sterfte in het natuurgebied wordt grotendeels toegeschreven aan de vorstperiode in de laatste week van februari in combinatie met de harde noordoostenwind. Die zorgden ervoor dat de omstandigheden voor de grazers verslechterden.

Kijkend naar de uitval in de Oostvaardersplassen sinds 2009 is het aantal dode dieren niet zo hoog geweest als deze winter. In de winter van 2011-2012 stond het totaal op 1 maart op 941. Nu staat de teller op 1 maart op 1755. Dat is ongeveer een derde van de totale populatie. 1478 edelherten, 26 heckrunderen en 251 konikpaarden. Bij een telling eind oktober telde de Oostvaardersplassen zo'n 5300 grote grazers. 

Het beheer van Staatsbosbeheer stuit op veel verzet. De dieren moeten op eigen kracht zien te overleven. Eind vorige week besloot de provincie Flevoland, die nu verantwoordelijk is voor het beleid in het natuurgebied, dat er bijgevoerd mag worden. Dat gaat door tot eind maart.

Klik hier voor het dossier Oostvaardersplassen.

Foto: ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (46)

 • Johan van der Kolk

    Wo 21 maart 2018 Woensdag 21 maart 2018

  Een grote smet op de Hollandse winter. Dank u SBB.

  reageer
 • Riette Kribben

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Alle grazers uit de OVP halen. Gun ze een fatsoenlijk leven.

  reageer
 • jolanda Davidse

    Wo 7 maart 2018 Woensdag 7 maart 2018

  Een schande dat staatbosbeheer zo met ze dieren om gaat dat stukje land is totaal kaal ze beheren niet ze verwaarlozen ze

  reageer
 • Henk

    Wo 7 maart 2018 Woensdag 7 maart 2018

  Haha cursus communicatiestrategie voor SBB. Na weken van protest precies nu dit bekendmaken. Haha hoe dom kan de communicatieafdeling van SBB zijn.....

  reageer
 • Petra

    Wo 7 maart 2018 Woensdag 7 maart 2018

  Dat wordt iedere keer aan het begin van de maand bekend gemaakt. Dus transparant, niet dom.

 • Ellen

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Beheren nu SBB
  Er is geen boer die zijn weilanden volpropt met vee. Zorg dat paarden op andere plekken kunnen leven. Vang de hengsten en stieren, bokken er jaarlijks uit en wees ook zo wijs om toe te geven dat dit geen goed plan was. Idee om stage te lopen bij veehouders. En dit nooit meer te doen zo. Dieren hebben ook gevoel.

  reageer
 • janine

    Wo 7 maart 2018 Woensdag 7 maart 2018

  Wat zijn we als mens toch gezegend ,dat we mens mogen zijn.
  Je zal toch maar als dier geboren zijn en dan in de Oostvaardersplassen moeten overleven.
  De rollen even om draaien,de dieren komen ons doodschieten want we zijn ook met veel te veel mensen.

 • laat alle reacties zien
 • Gansje

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Helaas zijn ook hier TEVEEL ganzen (die geen natuurlijke vijand heeft op die 3 Vosjes na) ook ik hou van de avonturen van Niels holgerson maar helaas zit er totaal geen evenwicht in. Lees de oorspronkelijke bedoeling eens van de OVP. Diepste punt van het Ijselmeer. Het zou een terrein worden voor fabrieken en kassen. Na 10 jaar braakligging kwamen er spontaan vogels en ook ganzen. Dit was tot de jaren 80. Toen kwam er iemand met een belachelijk plan, grote grazers en een hek. Gevolg vette inteelt en st jacobskruiskruid, zeer giftig plantje. De rest kunnen jullie zelf lezen hoe het er nu aan toe gaat. Met een gezamenlijke stem moeten we dit een halt toeroepen. Jammerend PvdD haalt 50.000 op voor een slachtrijpe koe wat een aanfluiting voor deze dieren in de OVP. Consumeer Nederlandse melk en producten,eet Nederlands vlees,eieren en groenten waardeer wat hier gemaakt wordt voor jullie . Beter kan je niet krijgen.

  reageer
 • De advocaat.

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Een goed beginsel zou nu zijn om de kuddes niet verder te laten groeien dan ze nu na de winter zijn.

  reageer
 • Vc

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  O tot einde v d maand bijgevoerd
  En dan ???? Groeit er weer vanalles dat de grote grazers weer door kunnen
  Ehhh nee blijft nog t zelfde na mijn mening duurt nog wel ff voordat er weer genoeg voer is

  reageer
 • arlo

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  als een veehouder zijn dieren niet goed verzorgt ,wordt al zijn vee in beslag genomen door NVWA en waar om gebeurt het niet in oost vaar der plassen ??????????

  reageer
 • Essie

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Oke...het zijn teveel dieren op te weinig grond... laten deskundigen zich uitspreken over hoeveel dieren er maximaal mogen zitten...Iemand enig idee wat we met het overschot aan moeten? Hoe zielig een hongerdood ook is, bijvoeren is niet de oplossig voor het probleem, het vergroot het probleem. Daar waar normaal een "survival of the fittest" de beste manier is voor instandhouden van de soort (en dan dus alleen de sterksten), maken we die natuurlijke cyclus stuk. Enne...laten we een beschaafde discussie voeren en niemand bedreigen of uitschelden....

  reageer
 • Almeerder.

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Maar alle dierenactivisten, kunnen jullie mij een ding uitleggen? Hoe kan het zijn dat een kudde die zo het zo verschrikkelijk heeft in de OVP, zo enorm is gegroeid? Een kudde dat constant honger heeft, zal zich niet zo succesvol kunnen voortplanten...

  reageer
 • sjp

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Er horen in dit gebied gewoon geen grazers. Volkomen onnatuurlijk.

  reageer
 • keijser

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Lees en oordeel zelf of Staatsbosbeheer dit advies heeft opgevolgd. Vanaf december is er door de enorme regenval al geen eten meer. Ook de sterke dieren vallen met bosjes neer.

  Natural processes, animal welfare, moral aspects and management of the Oostvaardersplassen
  Report of the second International Commission on Management of the Oostvaardersplassen (ICMO2)
  November 2010


  The overall conclusion of ICMO2’s ethical considerations is that long periods of food restriction
  resulting in large scale unnecessary suffering and subsequent starvation of animals as a result
  of living conditions partially created by man is morally not acceptable, and has to be prevented

  reageer
 • BL

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Heerlijk dit gezever van zelf benoemde deskundigen over iets waar echte deskundigen het al lang over eens zijn. Maar ja, als je jezelf als betweter beschouwt dan moet je natuurlijk met iets komen dat lekker op het sentiment werkt en waar je zelf lekker in treurnis in kunt wentelen. je moet je dag tenslotte ergens mee zien te vullen. Ik weet nog een leuke: In Oost Goutha (jazeker, dat ligt in Syrië, niet zo heel ver hier vandaan hoor) creperen op dit moment 27.000 mensen......... Misschien kan men daar nog wat mee. Als deze commotie is overgewaaid natuurlijk, first things first!

  reageer
 • Ed

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Triest en cynisch dat u het menselijk leed in Syrië misbruikt als gelegenheidsargument om dierenbeschermers belachelijk te maken....mensen die niet, zoals u, kritiekloos achter de "autoriteiten" aanlopen. Wat in Syrië gebeurt, is een vreselijk tragedie voor de burgerbevolking. U en ik zullen daar helaas weinig aan kunnen veranderen want wij kunnen de bombardementen niet stoppen. Moeten we daarom maar accepteren dat in Nederland honderden onschuldige dieren volkomen onnodig de hongerdood sterven?

 • peter van den bemt

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Ik zag afgelopen donderdag en vrijdag een blauwe reiger aan een greppel staan. Leuk. Ik loop er zaterdag weer langs, ligt ie dood in het water. Niet leuk. Natuur, en wat wij eraan hebben overgelaten, is regelmatig niet leuk. Zo gaat het.

  reageer
 • peter van den bemt

    Wo 7 maart 2018 Woensdag 7 maart 2018

  @Pieter. Dank voor de toelichting. De reiger had weg kunnen vliegen, zeg je. En toch is hij gestorven van kou en/of honger. Hier zie je maar dat de vrije natuur niet anders is dan de iets minder vrije natuur (toch wel een groot gebied hoor) in de OVP. De zoogdieren hebben het daar in de regel goed. Anders waren het er nooit zoveel geworden. In een strenge winterperiode is dat nou eenmaal anders.

 • Pieter

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  @ Peter
  Die reiger, was hij gezond geweest (en niet geketend), had weg kunnen vliegen. De kuddes kunnen hun natuurlijk gedrag: wegtrekken op zoek naar voedsel, niet vertonen vanwege de hekken. Een vogel heeft geen last van hekken, vandaar even die denkbeeldige ketting. Nu duidelijk?

 • peter van den bemt

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  @Pieter. Nee. Jouw vergelijking klopt. Alsof ze in de OVP een ketting met een stalen bal om hun poot hebben.

 • Pieter

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Had die vogel een ketting met een stalen bal aan zijn poot? Ik vraag het maar even, want anders slaat de vergelijking met ingesloten kuddes nergens op.

 • sven van lint

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Zoo iets mooi,s in Almere met dieren en groen Dat mag je toch niet kapot laten gaan Dieren afschieten is niet nodig je kan ze ook vangen en ergens anders weer los laten

  reageer
 • Risseeuw

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  En de teller loopt nog steeds natuurlijk, maart is van oudsher altijd een maand geweest met vrij hoge sterftecijfers. Dus cijfer zal zeker ruim boven de 2000 uitkomen buiten het feit wat er nu nog dood in het moeras gedeelte ligt.

  reageer
 • Zucht

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Als alle dieren knuffelaars nou lekker doorgaan met voeren, maar dan wel het hele jaar en niet alleen nu omdat het een hype is.
  Dan kan de gemeentelijke belasting omlaag en doen zij ook wat nuttigs. Iedereen blij toch? :)

  reageer
 • s

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Is er nu niemand binnen staatsbosbeheer en de provincie met een normaal boerenverstand?

  reageer
 • marrie

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Laat de Dierenbescherming en Partij voor de Dieren het maar niet lezen. Deze "dierenvrienden" luisteren liever naar deskundigen die voorstander zijn van het huidige beheer dan naar boeren, omwonenden en deskundigen, die het beheer verafschuwen. Van mij geen cent meer en mijn stem zijn ze ook kwijt.

 • Franc

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  NIET bijvoeren mensen.

  reageer
 • Kareltje

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Het gebied moet overgedragen worden aan Disney. Daardoor worden er alleen nog schattige roze fluffy bunnies en bambi's geboren die de hele dag met elkaar door de bloemrijke weide rollebollen. En er is altijd voedsel en er gaat niemand dood. Dat plaatje past beter bij mensen die niet met de dood om kunnen gaan, toch?

  reageer
 • Flevoburger

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Dood gaan hoort onherroepelijk bij het leven maar dit hele gebeuren is dus gewoon zinloos / kansloos. Links of rechtsom: er zitten gewoon veel te veel dieren op een te klein stuk land. Of men brengt de populatie drastisch naar beneden of men geeft de dieren meer ruimte / gebiedsuitbreiding. Bijvoeren enz is meer een symptoom bestrijding op korte termijn.

 • Ed

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Nou, nou, het sarcasme en het cynisme druipen er van af.....fijn hoor, om zo in het leven te staan.....
  Gelukkig zijn er ook nog mensen die wél begrijpen dat wanneer je dieren in een relatief klein, omheind gebied plaatst, je een zekere zorgplicht hebt. Anders is het gewoon dierenmishandeling en dat is nog altijd strafbaar in Nederland.

 • Jenny

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Als de dood het gevolg is van bewuste uithongering zou ieder beschaafd mens daar moeite mee moeten hebben, toch?

 • Mascha

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Meer dan 1700 grote grazers dood. Ik wist niet eens dat er zoveel dieren zaten in dit kleine gebied.

  reageer
 • Anne

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Voor de winter waren er zelfs ruim 5200 geteld en dan beweren dat er genoeg voedsel is. De dieren sterven niets voor niets als ratten in een val en Staatsbosbeheer is voor deze crash gewaarschuwd maar pas onder druk van de demonstranten is men gaan voeren terwijl zij dit zelf hadden moeten doen gezien de regels voor het bijvoeren. Afschieten vanuit de auto is minder vermoeiend dat balen hooi sjouwen en verspreiden.

 • Op zn smalst

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  De voorverpakte stukjes vlees hebben de winter waarschijnlijk binnen doorgebracht... Da's inderdaad een stuk beter.

  reageer
 • Hannes

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Natuur, dit begrip laat zich niet makkelijk definiëren, hoe de mens er werkelijk mee om moet gaan; om zijn eigen levenskwaliteit en idealen te garanderen! Dan moet men ver de geschiedenis ingaan...!!

  reageer
 • al-meer

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  ik weet de oplossing:als dit geen natuur is (hekken) kan je het volgend doen: alle dieren er uit (afschot) nog voor volgende winter, gebied zo laten liggen en volledig bebouwing en recreatie.
  dan woon je in een keer wel in de natuur. volkstuinen en fruitbomen ,vakantie parken campers, aanleg stijgers voor boten. ben je van dat eeuwige gezeur af, want het is niet goed of het deugd niet.en dan kan je ook nog eens wat verdienen aan dit unieke perceel

  reageer
 • ./\/\.

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Men blijft alleen naar de eigen sentimenten kijken. Dit zijn géén huisdieren! Dit is géén hertenkampje. Natuur. N-A-T-U-U-R

  reageer
 • sjp

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Dit is geen natuur, maar een concentratiekamp voor dieren !

 • peter van den bemt

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  @Peter. Nee hoor, Peter. De PvdD is en blijft helemaal mijn partij. Er mogen dan wel hekken om de Oostvaardersplassen staan (reden voor de nodige lieden om het daarom geen 'natuur' te noemen), het gebied is zo groot dat de uitgezette dieren zich zelfstandig tot een veelvoud hebben vermeerderd. Dat gebeurt niet, als ze het niet goed hebben. En ja, bij strenge vorst is het minder leuk voor ze. Dan overleven alleen de sterkste. Een ontsnapte koe is toch wel even wat anders. ALS ze al buiten komen, is dat op een weiland waarvan wij alle grenzen kunnen zien. Waar ze vetgemest worden om zo snel mogelijk het leven te laten. Als dierenliehebber wil ik je wijzen op de petitie van Faunabescherming. Kijk op hun website en teken, zou ik zeggen.

 • Ed

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Volkomen onjuist!! dat terreintje tussen Lelystad en Almere is veel te klein voor zoveel grazers. En ze kunnen niet wegtrekken wat hun NATUURLIJK gedrag zou zijn bij voedselschaarste , Yelowstone, Serengeti, de Gobi woestijn, Amazone regenwoud, dát is natuur. Dus denk even na voordat je zulke domme dingen beweert!

 • Max

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  En waar in de natuur worden er van 1755 dode dieren 1676 (95%) afgeschoten door de beheerder voordat ze vanzelf doodgaan van de honger? (cijfers van Staatsbosbeheer).

  Dit zijn inderdaad geen huisdieren. Maar beheer, reaktief afschieten, kadavers ruimen, in een kamp met een hek; dat heet natuur?

 • Peter

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Ik denk dat de cijfers aantonen dat dit kadaverpark alles dan behalve natuur is. Het zijn inderdaad geen huisdieren, maar moeten de koeien, herten en paarden dan maar verhongeren ter wille van een experimenteel beheer? Meten met twee maten, zoals bij de Partij voor de Dieren. Geld ophalen voor koe Hermien omdat ze van een boerderij afkomstig was, maar de koeien in de Oostvaardersplassen mogen "natuurlijk" creperen. Hopelijk worden een hoop mensen wakker en stemmen niet meer op deze partij, die noodlijdende dieren op basis van hun verblijfplaats aan hun lot overlaat.

 • Boels

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Toprestaurants zijn wel in voor zo'n wild biefstukje. Geen roofdieren, dan maar slagers.

  reageer
 • Ed

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Men heeft dit jaarlijkse drama lang verborgen willen houden door wandelpaden af te sluiten, zogenaamd omdat de wandelaars anders een hypo zouden veroorzaken bij de dieren. Hypocrisie ten top!

  reageer
 • Lelyman

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Die paden zijn vervangen door een beton pad zodat die "stropdassen" er met een trammetje doorheen konden.

 • Lelyman

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Oja, ieder jaar sterft er 3/5 van de kudde gnoes. Dat is niet zonder reden.
  Ovp is doorgaans zeer rijk voedselgebied.

 • Daan

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Ik ben boos, heel boos. In amper twee maanden 1.755 dieren dood. Hoeveel tot op het bot uitgehongerde dieren zullen nog sterven in maart/april omdat Staatsbosbeheer ondanks het advies in ICMO 2 en strikte regels m.b.t. het bijvoeren dit gewoon vertikte. Die "gekkies" zoals de demonstranten uit alle bevolkingsgroepen worden weggezet zijn dus niet zo gek en hun waarschuwingen voor een massale sterfte is nu de bittere waarheid. Hopelijk zal de Provincie nu wel eerst even nadenken voordat ze weer blindelings de deskundigen geloven, die het bijvoeren hebben afgeraden. Het gevolg van dit blindelings vertrouwen ligt in de kadaverbak, uitgehongerd met afgeknipte geweien, oren en staarten klaar om naar Rendac te gaan voor groene stroom. Het moet maar eens uit zijn met het sprookje van Frans Vera, wat wordt gesteund door de Dierenbescherming, Partij voor de Dieren, GroenLinks (Prov. Flevoland) en Partij van de Arbeid (Prov. Flevoland).

  reageer
 • Kareltje

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Hoe meer je gaat bijvoeren, des te meer er in de volgende winter weer liggen te kreperen.

 • HL

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  En hoeveel meer dieren zijn er? Ik zie op basis van de 2012 cijfers al minstens 65% meer herten.
  Als er zo weinig voedsel zou zijn, waarom stierven al deze dieren dan toen het er een paar duizend minder waren?
  Zolang maar de helft van de data aangeleverd wordt, kun je overal over klagen...

  reageer
 • Patagonie

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Laat er een roedel wolven komen dit is de natuurlijke weg. En weer opnieuw beginnen met een beheersbaar aantal andere dieren die voor de aaseters is bij te houden. Andere opties zijn er niet dat is alleen maar het probleem verschuiven.

  reageer
 • Reina de Winter

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Ze moeten de stiertjes weghalen en de bokken en de hengsten, dan groeien de kuddes niet meer.

  reageer
 • Diana

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Helemaal mee eens!!!!

 • M.

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Castratie is ook voorgesteld, maar Staatsbosbeheer en partij voor de Dieren vinden dat niet natuurlijk, verhongeren wel. Natuurlijk beginnen ze dan te jammeren dat dit niet mogelijk is, maar als de dieren wel doodgeschoten kunnen worden, kunnen ze ook met verdovingspijlen schieten en ter plekke castreren en de dieren bijv. met een oormerk labelen. Maar nee hoor, het dierenleed gaat gewoon door onder het mom van natuurlijke processen en helaas geloven nog zoveel mensen deze onzin.

 • Jepp

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Oke, dit zegt nog niks. Wat zijn de totale aantallen van de kudde aan begin van de winter? Als deze ieder jaar hoger is, dan is het toch logisch dat het aantal doden ook hoger ligt.

  reageer
 • Logisch Nadenken?

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Wat verwonderlijk is dat niemand over de kadavers spreekt.De schapenhouders mogen ook geen kadavers op de dijk laten liggen laat staan op hun erf ook hierin laat men ongelijke behandeling toe. Maar wel staat men klaar met strafsancties d.m.v. onder andere boetes..
  Hoe betrouwbaar is onze toezichthouder en overheid in deze tweespalt.

  reageer
 • Marcel Vossestein

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Wordt wel erg heftig dit jaar. Maar ook na een absoluut recordaantal grazers. Nu al een derde dood zal ook een record gaan betekenen. Dat komt in de buurt van de percentages, die jaarlijks op Veluwe aan gezonde dieren wordt geschoten.

  reageer
 • gtre

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Zouden er echt 1062 kadavers liggen daar? Echt niet. Worden gewoon verkocht door SBB aan slagers. SBB is geprivatiseerd in 1998 dat wil zeggen dat ze keiharde omzet moeten maken.
  Ook de volstrekt onzinnige bomenkap in de provincie is een kwestie van geld.

  reageer
 • s

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  SBB is zo commercieel als de pest... Alles in het teken van money voor de manager...

 • Peter

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Nee in deze nepnatuur blijft slechts een aantal van de dode herten liggen voor de aaseters. Omdat de aaseters de hoeveelheid kadavers niet kunnen verwerken en Staatsbosbeheer het publiek niet wel confronteren met de waarheid (stapels kadavers en de weerzinwekkende kadaverlucht ) gaat de rest van de herten, alle paarden en alle koeien naar Rendac om groene stroom op te wekken. Kijk maar eens op#grotegrazers of #ovp hoe de kadavers in een bak worden gestort en het publiek maar laten geloven dat de OVP een geweldig natuurgebied is. De dieren sterven als ratten in een val en maar blijven toeteren dat dit natuurlijk is.

 • Renė

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  En Frans Vera zag dat het goed was!

  Stelletje wannabes Wildlife-rangers.

  reageer
 • FranK

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Ongeveer 1300 volgens de KNMvD.

  reageer
 • Peter

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Koning winter niet de schuld geven waren deze dieren goed gevoed hadden ze deze paar dagen vorst makkelijk kunnen overleven het is de mens zijn schuld die hadden al veel eerder moeten beginnen met bij voeren maar de dieren moeten het ontgelden Staatsbosbeheer schaam jullie heel diep

  reageer
 • Simon

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Waarom geen preventief afschot, dan kan het vlees ook nog gebruikt worden. Nu schieten ze pas af als ze denken dat het niet meer gaat. Dat is te laat dan heeft het al geleden. Natuur laten gaan oke maar niet eerst hek plaatsen en dieren uitzetten.

  reageer
 • Jeane Jacqueline.

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  StaatsbosWANBEHEER zo moet het voortaan genoemd worden.
  Gossie, wat een schande! Zoveel van die arme dieren dood. Schamen jullie je niet?
  En... de Partij voor de dieren, snapt er ook niets van, NOOIT krijgen jullie onze stem!!!!!!!!!!!!! Bah.

  reageer
 • Sander

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Dus 94% sterft op dezelfde manier als dat ze bijvoorbeeld ook zouden sterven op de veluwe, waar zelfs meer dieren worden afgeschoten?
  Dus al die drama in Lelystad, op het spoor, en de doodsbedreigingen van boswachters is voor 6% die wél een erge dood sterft, waaauw.

  reageer
 • Stevie

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Precies.. en dan al die poeha.

 • Monica

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Goddank! Eindelijk iemand met gezond verstand die snapt hoe het zit...

 • Waarnemer

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Deze demonstratie van gisteren was geen overbodige luxe.
  De dieren in de OVP zijn niet de "knuffels" waar de mens hen voor houdt!!!
  Dieren horen, zien voelen ruiken etc etc velerlei fenomenen die voor de mens nog verborgen zijn.Misschien kan daar rekening mee worden gehouden? Stelletje ijdeltuiten bij Staatsbosbeheer.

  reageer
 • Dennis

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Jeetje hadden we ze nu maar allemaal 1 hooibaal bijgevoerd dan was het vast goed gekomen.
  Lekker de natuur de natuur laten gaan!!!

  reageer
 • DennisH

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  En weer verder met de discussies

  reageer
 • Flevoburger

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Wat is eigenlijk het maximaal aantal grote grazers wat dit gebied gewoon aan kan?

  reageer
 • Bergerac

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Daar is men allang overheen, vandaar ook dat er te weinig voedsel is. Men had veel eerder in moeten grijpen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert