Provincie: kortere schepen in sluizen

FLEVOLAND • Wo 7 maart 2018 | 22:41 • Woensdag 7 maart 2018 | 22:41

De provincie blijft grotendeels bij haar besluit om minder lange schepen in Flevolandse sluizen toe te laten. Aanleiding voor het besluit was een ongeval in 2013, waarbij forse schade aan de brug over de Urkersluis en aan een schip ontstond. Brug en sluis konden door het ongeval bovendien lange tijd niet gebruikt worden. 

Op het besluit van de provincie werden 19 zienswijzen ingediend. Die kwamen vooral van binnenvaartschippers die in de polder werken. De provincie heeft met een aantal van de bezwaarmakers gesproken en een onderzoeksbureau laten kijken naar onder meer de economische gevolgen van een lengtebeperking.

Geen probleem in 'Flevopolder'


Volgens de provincie kan een beperking in het 'vaargebied Flevopolder' zonder grote gevolgen worden ingevoerd. Voor eigenaren van schepen die langer dan 63 meter zijn, is elders in het land genoeg ander werk. En er zijn volgens de provincie ook genoeg kleinere schepen die het werk in Flevoland kunnen overnemen. De kans dat scheepvaartvervoer door vrachtauto's zal worden overgenomen, is volgende de provincie niet groot. Een extra veiligheidssysteem van ruim 400.000 euro in de Zuidersluis is voor de veiligheid dan ook niet nodig.

Maatwerk in Noordoostpolder


Voor sluizen in de Noordoostpolder is de situatie volgens de provincie anders. Omdat de sluizen daar korter zijn, zijn er minder schepen te vinden die het werk kunnen overnemen. Om die reden moet bij sluizen in de Noordoostpolder maatwerk geleverd worden. De provincie wil hier onder voorwaarden lange schepen blijven toestaan bij de Urkersluis. Omdat deze sluis vanuit het provinciehuis in Lelystad bediend wordt, moet op een schip van 47 meter of langer straks bij het passeren van de sluis een tweede bemanningslid aanwezig zijn. Ook moeten touwen van sterk nylon zonder rek worden gebruikt, zodat het schip tijdens het schutten niet kan bewegen. 

De provincie wil verder een meldingsplicht invoeren voor schepen die vanwege hun lengte alleen met een openstaande brug de sluis kunnen passeren. Tijdens de avondspits wil de provincie het schutten met open brug maar beperkt toestaan.

Provinciale Staten moeten nog instemmen met de aangepaste plannen.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel