Kritisch rapport over participatie bij Floriade

ALMERE • Vr 9 maart 2018 | 16:03 • Vrijdag 9 maart 2018 | 16:03

Er is niet bewust nagedacht over hoe verschillende maatschappelijke organisaties, bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden in Almere bij het Floriadeproject betrokken kunnen worden. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit een kritisch rapport dat is opgesteld in opdracht van de volggroep Floriade. Dat bestaat uit een groepje raadsleden dat de ontwikkelingen nauw volgt.

Raad krijgt geen voorstel voor participatie


De volggroep heeft laten onderzoeken hoe de verschillende doelgroepen betrokken zijn geweest bij de plannen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022, en de groene stadswijk die daarna verrijst. Om te beginnen concludeert bureau Inicio dat de Participatienota van de gemeente stelt dat de gemeenteraad bij veelomvattende projecten een concreet procesvoorstel voor participatie krijgt. Dat is nooit gebeurd. 

Informatie is niet transparant en niet helder


De verschillende plannen die betrekking hebben op de Floriade maken maar beperkt melding van participatie en de resultaten daarvan. Dat maakt het participatieproces niet transparant, stellen de onderzoekers. Ook is de communicatie niet altijd even helder. Zo is het bewoners en buurtorganisaties niet altijd duidelijk wat het verschil is tussen de gemeente en de BV, het evenement en de stadswijk, en de Floriade en andere ontwikkelingen, zoals de verbreding van de A6 of het rondje Weerwater.

Pas eind 2016 als er een nieuwe programmaorganisatie wordt opgericht, wordt er duidelijk gekozen voor een grote mate van informeren. Daaraan wordt goed invulling gegeven. Maar de werkelijke invloed op de plannen is laag.

Bewoners kunnen weinig invloed uitoefenen


Reacties op informatie zijn meestal niet zichtbaar meegenomen in de plannen. Bewonersgroepen die zelf het initiatief namen, zoals PAC en bewonersplatform Filmwijk, hebben wel invloed gehad en ervaren dit ook zo. De belanghebbenden moesten daar dan wel hard voor aan de bel trekken.

Het bureau stelt dat de gemeente het belang van invloed op de planvorming voor het creëren van draagvlak en betrokkenheid in de samenleving heeft onderschat. De participatie lijkt door verschillende oorzaken minimaal te zijn geworden.
De organisatie was binnen de gemeente niet goed op orde en er ontstond tijdsdruk. Hierdoor zijn andere zaken zwaarder gaan wegen dan een goed participatieproces.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel