Provincie reserveert voor testcentrum

NOORDOOSTPOLDER • Di 13 maart 2018 | 10:04 • Dinsdag 13 maart 2018 | 10:04

De provincie wil 2,5 miljoen euro achter de hand houden voor een eventueel nieuw testcentrum voor mobiliteit en infrastructuur bij Marknesse. Dat meldt het college van Gedeputeerde Staten in een brief over de Zuiderzeelijngelden voor Noordelijk Flevoland.

In het potje zit nog ruim vijf miljoen euro. Het college wil hiervan de helft reserveren voor het 'smart mobility'-centrum. Dat is de opvolger van de testbaan van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bij Lelystad Airport.

Verhuizing RDW-circuit


Al jaren wordt er gesproken over verhuizing van het RDW-circuit, omdat na de uitbreiding van de luchthaven op de huidige plek niet meer alle tests en geluidsmetingen kunnen worden gedaan. De voorkeur gaat uit naar een locatie naast het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse. Het Rijk moet hierover nog steeds een besluit nemen, maar de provincie ziet in Marknesse grote kansen voor het regionale onderwijs en bedrijfsleven. Vandaar het idee om 2,5 miljoen achter de hand te houden.

Vijftig miljoen van het Rijk 


Toen het Rijk in 2007 de Zuiderzee-spoorlijn schrapte, kreeg Flevoland als compensatie vijftig miljoen euro. De provincie, de gemeenten Noordoostpolder en Urk en bedrijven stopten samen nog eens 23 miljoen in het programma. Het grootste deel daarvan is besteed aan de verbreding en aanpassing van de N50, maar er is ook ruim 16 miljoen uitgegeven of gereserveerd voor het composietencluster CompoWorld, de Vollenhoverbrug, de Parel van Flevoland, duurzame visserij, de ontwikkeling van een agrofood-bedrijvencluster, het Waterloopbos en de geplande buitendijkse haven Urk.
Van de laatste vijf miljoen wil de provincie in elk geval 2,5 miljoen gebruiken voor de gebiedsontwikkeling van Schokland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel