Ultimatum boeren over bijvoeren Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Di 13 maart 2018 | 10:58 • Dinsdag 13 maart 2018 | 10:58

De boeren die vorige week protesteerden tegen de omstandigheden bij de Oostvaardersplassen, hebben Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland een ultimatum gesteld. Ze willen dat er voor zondag aanstaande in het natuurgebied 40 tot 50 plaatsen komen waar dieren kunnen worden bijgevoerd. Gebeurt dat niet, dan zullen de boeren in samenwerking met een aantal loonbedrijven en grondverzetbedrijven zelf het gebied ingaan om die plekken aan te leggen. "Dan gaan we harder actie voeren. Dan gaan we zelf wel het gebied in", aldus Daniël Grummel. 

Hooibalen


De boeren brachten vorige week tien vrachten hooi naar de Oostvaardersplassen. Dit was bestemd voor de grote grazers in het gebied, omdat er volgens critici in het gebied te weinig te eten is. Een deel van de vracht werd geplaatst voor het provinciehuis. "Ze hebben aangegeven zich te ontfermen over de hooibalen en er wat mee zouden doen", legt Grummel uit. "Maar ze hebben er nog altijd niks mee gedaan. Ze claimen dat het ongeschikt hooi is, maar dat is onzin."

De provincie besloot onlangs al om de dieren in het gebied bij te voeren omdat de maatschappelijke onrust uit de hand dreigde te lopen. Volgens de boeren gebeurt het bijvoeren op te kleine schaal. Ze hebben bedacht dat er voor elke veertig hectare in het gebied één voerplaats gemaakt moet worden. Die oppervlakte hebben ze afgeleid van de grootte van boerenbedrijven in Flevoland, en de regels die voor boeren gelden. De dieren in de Oostvaardersplassen vallen onder andere wettelijke regels.

In gesprek met de provincie


Niet alle actievoerders zijn blij met het dreigement. Annemieke van Straaten en Cynthia Danvers snappen dat veel mensen gefrustreerd zijn, maar willen de kwestie graag netjes oplossen. "De dieren schieten er niks mee op wanneer de hekken open gebroken worden", aldus Danvers. "Straks lopen de beesten in Lelystad of onder de treinen. Daar heb je niks aan."

Afgelopen week zijn beide in gesprek geweest met gedeputeerde Ad Meijer. "Wij willen met hem om de tafel blijven. Hij steekt zijn nek uit en daar moeten we zuinig op zijn", vertelt Van Straaten.

'Meerdere brieven en ultimatums'


De provincie laat aan Omroep Flevoland weten dat er de laatste tijd meer brieven en ultimatums zijn binnengekomen. Volgens een woordvoerder wordt later deze week bekeken hoe daarmee zal worden omgegaan. 
In elk geval heeft ook de actiegroep KALF een ultimatum aan de provincie en Staatsbosbeheer gesteld. Deze groep, die namens 39.000 mensen zegt te spreken, wil dat er al vanaf woensdag extra wordt bijgevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel