Ultimatum boeren over bijvoeren Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Di 13 maart 2018 | 10:58 • Dinsdag 13 maart 2018 | 10:58

De boeren die vorige week protesteerden tegen de omstandigheden bij de Oostvaardersplassen, hebben Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland een ultimatum gesteld. Ze willen dat er voor zondag aanstaande in het natuurgebied 40 tot 50 plaatsen komen waar dieren kunnen worden bijgevoerd. Gebeurt dat niet, dan zullen de boeren in samenwerking met een aantal loonbedrijven en grondverzetbedrijven zelf het gebied ingaan om die plekken aan te leggen. "Dan gaan we harder actie voeren. Dan gaan we zelf wel het gebied in", aldus Daniël Grummel. 

Hooibalen
De boeren brachten vorige week tien vrachten hooi naar de Oostvaardersplassen. Dit was bestemd voor de grote grazers in het gebied, omdat er volgens critici in het gebied te weinig te eten is. Een deel van de vracht werd geplaatst voor het provinciehuis. "Ze hebben aangegeven zich te ontfermen over de hooibalen en er wat mee zouden doen", legt Grummel uit. "Maar ze hebben er nog altijd niks mee gedaan. Ze claimen dat het ongeschikt hooi is, maar dat is onzin."

De provincie besloot onlangs al om de dieren in het gebied bij te voeren omdat de maatschappelijke onrust uit de hand dreigde te lopen. Volgens de boeren gebeurt het bijvoeren op te kleine schaal. Ze hebben bedacht dat er voor elke veertig hectare in het gebied één voerplaats gemaakt moet worden. Die oppervlakte hebben ze afgeleid van de grootte van boerenbedrijven in Flevoland, en de regels die voor boeren gelden. De dieren in de Oostvaardersplassen vallen onder andere wettelijke regels.

In gesprek met de provincie
Niet alle actievoerders zijn blij met het dreigement. Annemieke van Straaten en Cynthia Danvers snappen dat veel mensen gefrustreerd zijn, maar willen de kwestie graag netjes oplossen. "De dieren schieten er niks mee op wanneer de hekken open gebroken worden", aldus Danvers. "Straks lopen de beesten in Lelystad of onder de treinen. Daar heb je niks aan."

Afgelopen week zijn beide in gesprek geweest met gedeputeerde Ad Meijer. "Wij willen met hem om de tafel blijven. Hij steekt zijn nek uit en daar moeten we zuinig op zijn", vertelt Van Straaten.

'Meerdere brieven en ultimatums'
De provincie laat aan Omroep Flevoland weten dat er de laatste tijd meer brieven en ultimatums zijn binnengekomen. Volgens een woordvoerder wordt later deze week bekeken hoe daarmee zal worden omgegaan. 
In elk geval heeft ook de actiegroep KALF een ultimatum aan de provincie en Staatsbosbeheer gesteld. Deze groep, die namens 39.000 mensen zegt te spreken, wil dat er al vanaf woensdag extra wordt bijgevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (58)

 • RonaldB

    Do 15 maart 2018 Donderdag 15 maart 2018

  Zjin dat nu dezelfde boeren die enkele jaren geleden er voor gezorgd hebben dat de corridor tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe, afgeblazen werd. Dus eigenlijk zijn ze boos op iets wat zij zelf veroorzaakt hebben. Ja ik weet het, het toenmalige kabinet wilde geen geld erin steken, maar wel onder druk van de LTO. Ze waren er erg blij mee dat het niet doorging.

  reageer
 • Anja Groenen

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Nederland je moet je diep schamen, hier geen dierenleed! Is dat de bedoeling dat de dieren, verhongeren of verdrinken! En maar het buitenland veroordelen,ik schaam me diep,om Nederlander tezijn.Stop met dierenleed!

  reageer
 • Anja Groenen

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Nederland je moet je eigen schamen! Dieren telaten verhongeren of telaten verdrinken, is dat normaal 😳. We roepen bij ons geen dierenleed, wat gebeurt er nu dan!

  reageer
 • Gre

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Ga kijken in de ovp kijk in de ogen van de dieren hoeveel leed er in schuilt . Het project is mislukt . Laat de dieren gaan naar gebieden waar ze wel verzorgd worden .

  reageer
 • Gebruiker

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • laat alle reacties zien
 • Ik

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Wat zijn dit voor een malloten (sorry kon geen ander woord bedenken). Ik hoop dat hier hard tegen wordt opgetreden. Wat ze bedenken is totaal niet in het belang van de dieren! En het trieste van het hele verhaal is dat een groot deel van deze boeren waarschijnlijk zelf dieren in erbarmelijke omstandigheden houden, paarden die nauwelijks buiten komen, een varken of tig kippen per vierkante meter, kalfjes die direct bij hun moeder weg moeten, stierkalfjes die direct naar de slacht gaan, etc...

  reageer
 • ja hoor

    Do 15 maart 2018 Donderdag 15 maart 2018

  ga lekker die boeren af lopen kammen.maar iedereen wil wel kaas melk en eieren.en een bal gehakt zelf leuk 3 kinderen zodat de wereld overbevolkt raakt zodat de natuur steeds verder terug gedrongen wordt stapt iedereen voor elk wissewasje in de auto en komt er steeds meer asfalt en steeds minder wei voor die koeien om.gezellig de wei in te gaan.
  de veroorzaker zijn jullie ook zelf.

 • Bosvlinder

    Do 15 maart 2018 Donderdag 15 maart 2018

  Wat hier boven geschreven wordt , daar dacht ik ook aan …. er is ongelofelijk veel dierenleed in Nederland er klopt veel niet daar zal ook verandering in moeten komen , alle dieren weer blij in de wei !! ……….

 • B.

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Hoe lastig is het als iedereen zo bereidwillig is, om de eindelijk verbindingen naar de Veluwe en het noorden en uiteindelijk Duitsland te realiseren? De eerste realisatie moet toch voor het einde van dit jaar klaar kunnen zijn?! Niemand wil toch dierenleed en de economie groeit en dus zal er vast wel weer ergens geld te vinden zijn. Dan pas ontstaat natuur met zijn natuurlijke trek en is dit jaren lange probleem eindelijk van de baan. Scheelt uiteindelijk een hoop leed en geld!

  reageer
 • Lelystedeling

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Ja want de hekken open breken en zelf het terrein op gaan zal wel wat uithalen. Zijn ze helemaal gek geworden?!

  Als het hooi geschikt zou zijn, zou het heus gebruikt worden. Zouden er niet allerlei regels zijn m.b.t. wel/niet geschikt achten van bepaald hooi. Zouden de boeren nu echt hun allerbeste hooi hierheen brengen? Ik denk het niet....

  Het heft in eigen hand nemen kan nooit de oplossing zijn.. als dat in Nederland met alle problemen zou gebeuren dan zou het een mooie boel worden......

  reageer
 • Henk.

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Ik vind het belachelijk dat waar er plek is voor 1 dier , er vier lopen??. Daarom zul je moeten bijvoeren. Vooral omdat er sprake is van een omsloten terrein. Voor mij heeft dat niks met natuur te maken.Daarna moeten er op korte termijn tellingen en plannen gemaakt worden voor een afschot vergunning zodat dit mens en dier onwaardige tafereel zich volgende winter niet nogmaals herhaalt.

  reageer
 • janine

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Pluim voor de boeren.,jullie maken zoveel mensen( in heel Nederland) blij met jullie actie.
  We hebben ons rot gedeeld met z'n allen in de hoop dat er iets aan gedaan wordt.
  Ik woon te ver weg maar ben zeker met mijn gedachten bij jullie ,en bij die arme opgesloten dieren .heel veel succes met jullie actie.namens de dieren 🐴🐴🐴🐾🐾🐾dank u wel.!

  reageer
 • Wilma

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Tjonge jonge zeg. Het is onvoorstelbaar; kan die onnozelheid nauwelijks nog aan. A: hooi uit Drenthe; wsch niet schraal genoeg van het raaigrasland; fout! Zorgt voor problemen. B: hooi waar boeren zeer waarschijnlijk schadevergoeding voor hebben gehad van het Faunafonds, want ganzenschade etc. Worden de ganzen voor afgeknald en nu mogen de grazers het hebben. Wat zijn we toch goehoed... C: Wij, boeren, weten wel hoe het moet; wij, boeren, worden helemaal nerveus als dieren zoveel ruimte hebben; dat kan echt niet hoor; gewoon een cultuurshock voor ons, boeren. Wij kunnen alleen maar hekken aan in de stallen; wij houden niet van natuurlijke grond; maar van beton of roosters; Wij, boeren en jagers, hebben al vele jaren geprobeerd het 'volk' in actie te krijgen; dankzij de weergoden recent is het nu eindelijk gelukt; nu gaan we dóór. We slaan met de vuisten op tafel of tegen de hekken. Deze vruchtbare grond moet teruggegeven worden aan de boer; goed voor de export en de rest is voor het toerisme bijvoorbeeld; komen we wel uit. En als er straks een paar duizend dieren naar de slacht gaan is het uiteraard prima! Zijn wij, boeren, aan gewend. Of onze vriendjes, de jagers, lossen het wel ff op. Beter toch dan een poosje honger? Wat mij betreft wordt dit even flink ingedamd met stevige sancties. Opzouten daar.

  reageer
 • Ben

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  En ja hoor weer een iemand die weer niet weet van de hoed en de rand

 • dennis

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  a. Het hooi is conform wat Staatsbosbeheer zelf voert
  b. waarschijnlijk, dus stemmingmakerij
  c. u wilt toch een kiloknaller op bord of eet u uitsluitend biologisch vlees

  Even verdiepen in de materie voordat u andere mensen van onnozelheid beticht. Niet alleen boeren maar ook de grootste organisatie van dierenartsen, talloze deskundigen en de gewone burger zijn tegen dit huidige beheer met het enorme dierenleed.

  De Provincie heeft Staatsbosbeheer de opdracht gegeven om bij te voeren, niet meer en niet minder, en dat gebeurt niet goed of denkt u dat een koe, paard of edelhert van 500 gram hooi per dag kan leven?

  De dooddoener toerisme, zie ik bij de kudde meelopers ook menigmaal als argument voorbij komen. Alsof Staatsbosbeheer al die jaren al niet alles uit de kast haalt om toeristen te trekken. Zie hun website. De sprookjesfilm De Nieuwe Wildernis, geasfalteerde paden, bolderkarren vol toeristen, fotosafari's,een aangelegde vossenburcht/camera, uitkijktorens, excursies en laten wij vooral niet vergeten de "gevonden" geweien die voor dik geld worden verkocht.

 • Hetty

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  De boeren hebben groot gelijk!!!! Nu is er hooi doet sbb er niks mee....te gek voor woorden. Mijn paarden moeten ook netjes verzorgd worden anders staat er ook van alles op de stoep en in ergste geval worden ze weggehaald. Gelukkig hebben de dieren het bij mij goed. Krijgen netjes om de 6 uur wat hooi of anders te knabbelen anders gaan de darmen stil liggen. Dit is niet goed voor het paard. In de ovp liggen die darmen al wel VEEL langer stil!!!! Waarom mag dat daar allemaal wel!!!! Gelden daar andere regels als voor onze dieren. Volgens mij NIET we hebben ons allemaal aan de "wettelijke" regeltjes te houden

  reageer
 • Ik

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Beide onjuist. De uitspraak was dat het "gehouden wilde dieren" zijn...

 • dennis

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Wilma, verdiep je in de materie. Volgens de rechter zijn het gehouden wilde dieren, dus een dierentuin.

 • Wilma

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Het zijn GEEN gehouden dieren!! Waarom wordt dat steeds vergeleken met eigen paarden van mensen?

 • wilma Jonkman

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Vreselijk dat dit gebeurt in ons land.
  Schofterig is het !!!
  Die dieren leven niet in wild zitten als ratten in de val.
  Ze hebben zelf dieren opgesloten achter bergen boomstammen.
  Hoe kunnen die mensen die dit op hun geweten hebben nog eten en in de spiegel kijken.
  We gaan zelfs over de rekel in het buitenland
  Daar zeggen ze dat we dieren beulen zijn.
  Nou wij niet maar staats bos beheer !!!!

  reageer
 • Rien

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Er is schijnbaar eentje in Afrika geweest en met de gedachte dat kan hier ook maar de ellende niet mee gerekend dan moeten ze nog richting veluwe over water snelweg enzovoort wat gaat dat kosten

  reageer
 • Pim

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is verantwoordelijk voor de Natura 2000-gebieden in Nederland. Door decentralisatie heeft Provincie Flevoland de verantwoordelijkheid over de Oostvaardersplassen verkregen. Op haar beurt is Staatsbosbeheer daar de regievoerder, hebben de boswachters aldaar een uitvoerende functie.
  De boswachters als boosdoener aanwijzen is onterecht. Als uitvoerende bevinden zij zich door de arbeidsverhouding in een chantabele positie.

  Het beleid m.b.t. de Oostvaardersplassen wordt op hoofdlijnen bepaald door de minister. O.l.v. betreffende Gedeputeerde geeft Provinciale Staten van de provincie daar nadere invulling aan. V.w.b. het uit te voeren beleid dient regievoerder Staatsbosbeheer over een rechte rug te beschikken. Dit om het bestendig gedragspatroon te bewaken.

  Van het ene op het ander moment onder de noemer van zorg om de openbare orde wegens de mate van maatschappelijke bezorgdheid een ander voederbeleid volgen is een doorbreking van een jarenlang gedragspatroon. Als regievoerder dient Staatsbosbeheer zichzelf af te vragen of zij m.b.t. de uitoefening van haar taak wel over de juiste hulpmiddelen beschikt.
  - Is dat het geval dan heeft zij jaren blijk gegeven van een ondeugdelijke aanpak, toezicht en handhaving. Waardoor haar één weg rest: vertrek via de achterdeur om verdere afgang te voorkomen.
  - Beschikte Staatsbosbeheer niet over de juiste hulpmiddelen dan had zij de taak niet mogen accepteren. Heeft zij jarenlang blijk gegeven van een zwakke rug. Waardoor haar één weg rest: vertrek via dezelfde achterdeur.

  Bedreiging pakt men aan, daar zwicht men niet voor.
  Ook betreffende Gedeputeerde dient uit de beleidswijziging consequenties te trekken:
  - Of de Commissaris van de Koning tot de orde roepen v.w.b. diens uitoefening van de taak openbare orde en veiligheid,
  - Of als commissiecoördinator de betreffende verantwoordelijke PS-leden Oostvaardersplassen corrigeren,
  - Of een andere werkkring zoeken.

  Op dergelijke wijze werkt het binnen het bedrijfsleven. Dient het ook binnen de Overheid te functioneren.

  reageer
 • Karen

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Dieren in gevangenschap laat je niet verhongeren . Daar heb je zorgplicht voor. Schandalig ! De verantwoordelijken moeten aangeklaagd worden voor dierenmishandeling .

  reageer
 • Leo Ceelen

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Laat die boeren eerst maar eens diervriendelijk met hun eigen vee omgaan!

  reageer
 • Hendrik

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Jij weet niet half hoe goed onze Nederlandse boeren hun vee behandeld.
  Niet oordelen als je er niks van afweet.
  Wat hier gebeurd op de oostvaardersplassen is verzuimen van zorgplicht naar de dieren toe....
  Om harde woorden te gebruiken is dit voor de dieren een concentratiekamp met een kleine overlevings kans......

 • Tessa

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Als er 1 rotte appel in de mand ligt wil dat niet zeggen dat alle appels rot zijn. Het feit dat zij dit leed zich zo aantrekken zou u tenminste aan het denken moeten brengen.

 • Gebruiker

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Griet

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Wat een onzin Hendrik! Schaam je! Deze boeren houden de dieren niet in dierenkwellende omstandigheden
  Daarnaast doet dat niet ter zake het gaat nu over de OVP! DAT is pas dierenkwelling!!

 • Tjerkje

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Zo enorme triest de situatie in de OVP. Dieren laat je niet verhongeren.
  De dieren daar moeten wel worden bijgevoerd.
  Het is al bekend dat SBB alles frustreerd...zodat er weinig kan worden bijgevoerd, SBB houdt zich dus niet aan de eis van de provincie om bij te voeren en dat is nog veel triester.
  Er staan hekken omheen, de dieren kunnen niet weg....zo triest, ze willen zo graag meer voedsel en het is er niet.
  Zo ga je niet met de dieren om.
  Het beleid in de OVP moet drastisch anders en nu moeten de dieren blijvend worden bijgevoerd!
  Het ultimatum met de eisen is erg goed wat er nu is.

  reageer
 • Jeroen

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  A, de boerenstand, eerst ons land verkloot met gif en het één na het ander voedselschandaal en nu de democratie aan de kant zetten met leugens!

  reageer
 • Tessa

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Ja laten wij de boeren overal de schuld van geven terwijl de burger niet meer wil betalen voor eerlijk geteelde groente/fruit en biologisch vlees. De consument bepaalt de vraag en niet de boer/teler. Wat de democratie aan de kant zetten met leugens betreft, denkt u dat de meerderheid van het Nederlandse volk dit crepeerbeleid toejuicht? en wie heeft toegezegd dat de dieren worden bijgevoerd en wie komt deze toezegging niet na? Dus als wij het over leugens hebben

 • Karen

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Misschien moet u zich dan gaan beklagen bij de regering , die bepalen namelijk alles.

 • Anne

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  In gesprek met dhr Meijer...... Was dat niet degene in Provinciale Staten die geen ruk doet aan zijn werkpakket en daarom voor een bestuurlijke crisis heeft gezorgd?
  Daar schiet je dus weinig mee op....

  reageer
 • Jan

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Eerst voeren en dan doodschieten of naar het slachthuis. Mooie oplossing.

  reageer
 • wil de vries

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Dieren hebben recht op:
  - vrij van honger, dorst of onjuiste voeding
  - vrij van thermaal en fysiek ongerief
  - vrij van verwonding of ziekten
  - vrij van angst en chronische stress
  - vrij zijn om een normaal, soorteigen gedragspatroon te vertonen.
  De meest elementaire dingen ontbreken in "natuurgebied"de Oostvaarderplassen!

  reageer
 • Jan

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  En dat willen we een boer laten regelen pfff

 • H. Linde

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Gehalte dierenwelzijn grote hoefdieren Oostvaardersplassen (OVP) hoger dan die op De Veluwe (DV) en Lauwersmeer (LM)

  Uit een onderzoek van de Dierenbescherming uit 2015, door Femmie Smit, expert beheer in het wild levende dieren, gepresenteerd op een speciale themabijeenkomst van de Partij voor de Dieren over de Oostvaardersplassen, juni 2015 bleek, dat het dierenwelzijn van de grote hoefdieren in de OVP per saldo gunstiger was dan het pro-actieve beheer (=jacht hele jaar door) van De Veluwe en Lauwersmeer (extensief beheer=gehouden dieren).

  Uit het onderzoek:

  Het uitgangspunt van de Dierenbescherming in de omgang met dieren is dat we voorkomen dat het welzijn van het dier wordt aangetast. Dit kan door rekening te houden met de belangen en behoeften van het dier. Ieder dier dat door een mens wordt gehouden, moet op zijn minst gevrijwaard zijn en blijven van negatieve gevolgen voor het welzijn. Daarnaast moet het dier de ruimte hebben om positieve ervaringen te beleven. Deze randvoorwaarden aan het houden van dieren verwoorden we met behulp van de zogeheten vijf vrijheden.

  Een dier heeft het recht om:
  1. vrij te zijn van honger, dorst en onjuiste voeding;
  door directe toegang tot vers water en goed voedsel om gezond te blijven.
  2. vrij te zijn van thermaal en fysiek ongerief;
  door het hebben van een geschikte huisvesting, inclusief een comfortabele rust- en
  schuilplaats.
  3. vrij te zijn van pijn, verwondingen en ziekten;
  door deze te voorkomen of snel te diagnosticeren en te behandelen.
  4. vrij te zijn van angst en chronische stress;
  door omstandigheden die angst en stress veroorzaken te vermijden.
  5. vrij te zijn om zijn natuurlijke, soorteigen gedragspatronen uit te oefenen;
  door te zorgen voor voldoende bewegingsruimte, geschikte voorzieningen en
  groepssamenstelling.

  Hoogte van de scores (hoe hoger, hoe beter)

  1. OVP 75, DV 95, LM 95
  2. Geen scores bekend (weet niet waarom; misschien te moeilijk meetbaar?)
  3. OVP 85, DV 75, LM 90
  4. OVP 90, DV 70, LM 60
  5. OVP 90, DV 70, LM 80

  De OVP scoorde dus het hoogst met 340, daarna volgt Lauwersmeer met 325 en De Veluwe met 310.

  Op de themabijeenkomst waren behalve partijkader en leden de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming, aanwezig:
  - Frauke Ohl, lid Beheer-en Adviescommissie OVP (BAC) en van de Internationale adviescommissie voor het Management van de grote grazers Oostvaardersplassen (ICMO2)
  - Hans Breeveld, Staatsbosbeheer
  - Perry Cornelissen, ecoloog, o.a. werkzaam geweest bij Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Onderzoeker grote grazers.
  - Machteld van Dierendonck, bioloog, klinisch etholoog en onafhankelijk wetenschapper, verbonden aan de Universiteiten van Gent en Utrecht. Gespecialiseerd in probleem-en kuddepaarden.
  - Robert Hengl, Stichting Viervoeters. Projectleider pilotproject Donaudelta van Roemenië inzake beheer grote kudde paarden en anticonceptie. Betrokken bij medische zorg ezels Jordanië.
  - Pauline de Jong, secretaris Faunabescherming. Gespecialiseerd in de Flora-en Faunawet.
  - Tjeerd Jorna, dierenarts en onder veel meer algemeen secretaris Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Gaf advies over Schotse Hooglanders in It Fryske Gea.
  - Henk Luten, dierenarts voor grote grazers in o.a. Veluwezoom en de OVP.
  - Esteban Rivas, oprichter instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap. Gespecialiseerd in cognitie en bewustzijn bij dieren.
  - Ovidiu Rosu, idem als Robert Hengl en dierenarts beheer grote kuddepaarden. Werkte in opvangcentrum voor primaten in Indonesië.

  Harry Linde
  aanwezige

 • Aad

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Deze ophef en vreselijke dierenleed was niet nodig geweest als Staatsbosbeheer gewoon de opdracht zou uitvoeren van de Provincie, maar zij denken dat zij boven de wet staan en geen bevelen hoeven aan te nemen en dan die onzin over alleen hooi voeren uit natuurgebieden. Kan Staatsbosbeheer ons garanderen dat het hooi vrij is van Jacobskruiskruid, wat in schrale natuurterreinen weelderig groeit en in gedroogde vorm dodelijk is voor de grote grazers.

  De Provincie moet open kaart spelen en het bijvoeren niet onder het mom van maatschappelijke onrust presenteren maar als het opvolgen van het advies in ICMO 2. Dit is de Engelse versie, maar ik neem aan dat de directie toch wel Engels spreekt. De demonstranten in ieder geval wel.

  The overall conclusion of ICMO2’s ethical considerations is that long periods of food restriction
  resulting in large scale unnecessary suffering and subsequent starvation of animals as a result
  of living conditions partially created by man is morally not acceptable, and has to be prevented

  De dieren hebben vanaf januari 2018 al geen eten meer, is deze periode nog niet lang genoeg Staatsbosbeheer of moet er iemand promoveren op een populatiecrash?

  reageer
 • Gerda Huisman

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Ik heb net het filmpje gezien van Norma bij de Oostvaardersplassen.
  Het is echt HARTVERSCHEUREND hoe deze dieren lijden.
  En dit in een Nederland die overal mee vooraan wil staan.
  Schaam je iedereen die dit laat gebeuren.
  Dit moet de wereld overgaan kunnen ze zien wat Nederland echt is, niet te bevatten dit.
  Respect voor de mensen die er wat aan willen en gaan doen.

  reageer
 • John

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Leger inzetten om die boeren tegen te houden...

  reageer
 • Frank

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Staatsbosbeheer moet bijvoeren van de Provincie, maar doet dit niet zoals het hoort en dat willen de boeren nu doen, voor niets en ook nog eens goed ook. Dus even je in de materie verdiepen voordat je wat onzin uitkraamt. Staatsbosbeheer doet niets en kost ons allemaal een bak met geld en wat krijgen wij ervoor terug? Juist een kaalgevreten "natuur" en duizenden verhongerende dieren, die na maanden van honger worden afgeknald en naar Rendac gaan voor groene stroom.

 • jan koppers

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  leger inzetten om die omheining weg te halen

 • G.Starink

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Zou mooi zijn John. Weten we zeker dat dit drama de wereldwijd de media haalt.

 • Flevolander

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Dat is echt het soort mensen dat een beer uit zijn winterslaap haalt om hem bij te voeren. Want dieren moeten vooral niet natuurlijk leven. 1week winter en alle huisdierenvrienden van streek. Niet op chantage reageren SBB!

  reageer
 • Mike

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Echt met je eens....Of moeten we ook even een tegenpartij oprichten die dreigt..intimideert?

 • jan koppers

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  gaat niet alleen om die week winter,dieren in een kooi hoor je te voeren en zeker als de voerbak leeg is of vul jij je koelkast ook niet als hij leeg is ?? dit gebied heeft totaal niets met natuur te maken,die dieren kunnen geen kant op en ze leven zonder de natuurlijke vijanden geen wonder dat het dan uit de hand loopt dit is gewoon een erg mislukt project zoals zovele nep natuur projecten van SBB

 • Rudolf

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Wat klets jij nou. Die dieren gaan dood van de honger gast. Dus bijvoeren.

 • De Vries

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Ze doen uitstekend werk. Het project OVP is mislukt. Vandaag zag ik vanuit de trein weer de tractor met laadschep rijden en twee dode herten liggen. Bijvoeren is de enige oplossing nu en dan kijken wat er verder gedaan moet worden. Geboortebeperking bijvoorbeeld. Nee hoor, geef ze groot gelijk die boeren, want als zij hun dieren zo behandelen als staatsbosbeheer doet worden ze er voor afgestraft.

 • Jacqueline

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Hartelijk dank aan de boeren die voor de grazers in de Oostvaardersplassen opkomen.
  Wij nemen ons petje voor jullie af. Gelukkig bestaan er nog normale mensen die dieren NIET aan hun lot overlaten.

  reageer
 • Harma

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  En kijk eens in welke omstandigheden de paarden staan, een grote modderbende. Dieren moeten daar zo snel mogelijk weg.

  reageer
 • Simone

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Terecht dat de dieren bijgevoerd moeten worden en chapeau voor diegene die dat gaan doen! Staatsbosbeheer maakt er een zootje van 😠

  reageer
 • Jaap

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Goede zaak, zorg voor voldoende voedsel. Daarna in grote getale afschieten. Dat is humaner dan laten kreperen.

  reageer
 • Risseeuw

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Dat het zo niet verder kan in de OVP is wel duidelijk maar wat nu? het bijvoeren op zich is een tijdelijke maatregel maar oplossing zal nu echt moeten komen vanuit de provincie Flevoland, de eindverantwoordelijke voor dit probleem.
  Wanneer overheid aan wet en regelgeving doet zal het ook aan handhaven moeten gaan doen want anders is anarchie aanstaande wanneer men zwicht voor degene met de grootste bek en/of grootste bedreigingen.
  Dit is slechts een voorbode voor wat er nog gaat komen vrees ik wanneer provincie besluit om de stand van grote grazers terug te brengen naar 600-800 dieren of totaal te stoppen met deze waanzin van wanbeheer.
  De heckrunderen en konikpaarden zullen als gedomesticeerde dieren nog wel bij elkaar kunnen worden gedreven maar het edelhert laat zich niet of nauwelijks sturen en er vallen dan wat opties af zoals bijvoorbeeld verdoven en zal afschot een optie worden.

  Ook wanneer er gekozen wordt voor verbinding Horsterwold/Veluwe zal populatiereductie moeten plaatsvinden en/of soortenuitsluitting, dit alleen al om een tweede tragedie zoals nu gebeurt te voorkomen.

  reageer
 • Antje

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Die zijn helemaal de weg kwijt. Ze proberen de provincie te manipuleren om er zo later zelf beter van te worden door opdrachten of voerverkoop.
  De provincie moet door de Rijksoverheid opzij gezet worden en het Rijk moet sofort het park herinrcihten. Die grote grazers kunnen mooi in het scharrelvlees.

  reageer
 • Hetty

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Denk dat je hier niet veel vlees van hebt en zeker niet lekker

 • Dirk

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Wat een onzin kraamt u uit. Boeren willen dat de belofte wordt nagekomen dat de dieren worden bijgevoerd en dat de dieren goed verzorgd worden. En wat het scharrelvlees betreft, aan de uitgemergelde kadavers zit geen gram vlees meer aan en gaan naar de vuilverbranding voor groene stroom.

 • Hans K

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Kan er iemand aangeven waar ik een donatie kan doen? Wil graag voor 50,- gasolie doneren aan de loonwerkers om betonblokken weg te drukken.

  reageer
 • Kor Bonthuis

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Wat een geweldig initiatief van de boeren en loonbedrijven om de dieren niet nog langer aan hun lot over te laten. Grote klasse heren.

 • Henk

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Direct deze boeren aanhouden en de schade laten betalen . Dikke schande dat dit flevolanders zijn

  reageer
 • Henk

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Voor alle mensen die op mij reageerden: wordt vegetariër !

 • Anoniem

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Niks schande,.. deze boeren staan voor de dieren klaar,...
  Ik vind je opmerking respectloos ,.. totaal geen stukje normen & waarde in je donder.
  Hoe zou jij het vinden als jij geen eten meer krijgt,... dan praat je wel anders.

 • Rachel

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Je bent zelf een schande als je het normaal vind wat in de oostervaardersplassen gebeurd

 • Ome Tinus

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Heb jij wel eens een hart in je donder. Deze boeren wel, ze komen op voor deze dieren dit door mensen zijn opgesloten en de verschrikkelijke hongerdood moeten sterven.

 • Simone

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Niks schande het zijn tenminste mensen met een hart !!

 • Margriet

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Ik vond het zo gek, de boeren van vorige week hebben geen overtredingen gepleegd en hebben wel een signaal afgegeven, maar zijn met de provincie in gesprek gegaan. Allemaal positief, ook de demonstratie is keurig verlopen. Dus..... heb ik maar even navraag gedaan. En Omroep Flevoland: je slaat de plank hier flink mis! Beroerde journalistiek noemen ze dat ook wel. Dit zijn NIET de boeren van vorige week.

  Wie of wat die Actiegroep KALF ook is, het heeft niks met boeren te maken.

  reageer
 • Kees Wonder

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Het is echt niet te geloven: mensen die op de boeren afreageren hebben echt een bord voor hun kop.

  Waarom? om dat de overheid zelf een hek om de Oostvaarder plassen heeft gezet, wat inhoudt dat deze dieren NIET VRIJ ZIJN, en dus gevoerd moeten worden.

  Ik ben heel blij dat die boeren dit doen, want Mark Rutte heeft ons nog steeds geen duizend euro gegeven die ik zou willen gebruiken om mee te helpen !

  Mensen denk eens na voor dat je gaat reageren, en verdiep je eens wat meer in de dieren!

  reageer
 • Serena

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Helemaal met je eens..

 • linda schoutenboer

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  ik vind het echt belachelijk! ze moeten de dieren niet laten verhongeren!
  bijvoeren met die hap

  reageer
 • rishano

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  juist je hebt gelijk piema

  reageer
 • janine

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Waarom geven jullie nu zo af op de boeren ,wij vleeseters zijn de schuldigen die de boeren aanzetten tot " nog meer vee"
  Niet de boeren ,die zorgen goed voor hun dieren .
  En die grote varkenstallen vind ik ook verschrikkelijk maar ook wij vragen daar om ,we willen namelijk elke dag een stuk vlees.
  We moeten ook tegen die mega stallen demonstreren ,natuurlijk dat is een afschuwelijk leven voor die dieren.
  Maar je kan zeggen wat je wil ,de boeren rond de Oostvaardersplassen hebben zo goed hun best gedaan en gaan dat zondag waarschijnlijk weer doen .
  Dus alstublieft ga nu niet de boeren aanvallen maar de boswachters van de Oostvaardersplassen die elke dag weerloze ,verhongeren ,zieke dieren afschieten onder de ogen van de nog niet afgeschoten dieren .
  Ze houden tegen dat ze gevoerd worden ,want dat vinden de boswachters niet nodig ,ze zeggen " dat is de natuur" zo' n achterlijke gedachte .Natuur ? Waar? De Oostvaardersplassen ,laat me niet lachen ,dat is een klein gebied waar veel te veel hulpeloze magere ondervoede ,tamme ,edelherten,konikpaarden etc.lopen die geen kant op kunnen en wachten op de 8 jagers die daar elke dag rondlopen om ze het genade schot te geven .dan worden ze gevild en de delen die ze kunnen verkopen liggen in rieten manden in het winkeltje op hun terrein.dat is dus van dieren die een afschuwelijk leven hebben gehad "achter hekken "zonder eten of schoon drinkwater ,want in het drinkwateren lagen dode dieren ,sm akelijk.
  "De natuur ",hoe durven ze dat zo te noemen.
  Het zal toch je eigen dier zijn ,die daar moet leven .je moet er toch niet aan denken.
  We moeten met z'n allen dit proberen te stoppen.die arme dieren kunnen dat toch niet zelf? Ze zouden wel willen maar ze kunnen niet over de hekken springen ze worden gevangen gehouden ,net als in de dierentuin maar die dieren worden goed verzorgd .

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Janine. Wat zeg je nu? Boeren zorgen goed voor hun dieren. Maar megastallen vind je verschrikkelijk en daar moeten we tegen protesteren. Mijn eigen dier gun ik eerder jaren een goed leven in de Oostvaardersplassen, waar ze de ruimte hebben en vrij kunnen bewegen, dan een plek van een paar vierkante meter gedurende hun hele leven. Dat dan, gelukkig maar, heel kort is.

 • peter van den bemt

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Daarbij: BOEREN die opeens dierenliefde gaan tonen. Als het biologische boeren zijn, wil ik ze geloven. Maar zeker niet wanneer ze deel uitmaken van de bio-industrie. Laten die eerst eens naar zichzelf kijken.

  reageer
 • Maarten

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Ik vraag me altijd af hoeveel van deze dierenvrienden vegetariër of veganist zijn?

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Zo. Die gaan dus eventueel georganiseerd de wet overtreden. Hiermee zie je wat er gebeurt als de overheid onder druk van dreiging (ongewenste) besluiten gaat nemen. Men ziet dat het succesvol is. En doet het vervolgens nog eens met nog meer dreiging. Ongehoord. Dit gaat heel erg ver. En het lijkt me ook dat deze boeren juridisch een gevaarlijk spelletje spelen, dat ze duur kan komen te staan.

  reageer
 • peter van den bemt

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  @Jan Koppers. "dieren opsluiten in een kooi dat is pas bedreiging". Zoals onze boeren doen, bedoel je.......

 • jan koppers

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  HULDE voor mensen die laten zien dat de overheid en SBB veel te ver zijn gegaan en hoezo dreiging,...dieren opsliten in een kooi dat is pas bedreiging ,de reactie van de mensen die nu ineens in de verhalen boeren worden genoemd omdat beter past in het kortzichte brein van de onwetende mens,juis die reactie is lovenswaardig te noemen en dit zijn mensen uit alle klassen en beroepen en dus niet alleen boeren zoals de onwetende graag iemand betitelt die iets goeds doet vanuit zijn liefde voor dieren en menselijkheid,die onwetende die waarschijnlijk zijn eigen buuurman niet kent die kan alleen maar commentaar hebben via de zgn. social media want de straat op gaan om iets te ondernemen of zelfs actie voeren tegen onrecht nee dat past niet in zijn straatje,hij geeft liever commentaar op afstand of ruit de boel graag op !!!

 • Henkb

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Wordt niet tijd dat er een tegengeluid bij de oostvaardersplassen komt.

  reageer
 • Pim

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Deze agrariërs hebben groot gelijk. Zij laten het boerenverstand prefereren.
  Deze sector is sinds mensenheugenis met de natuur vervlochten. Heeft daardoor geen weeralarm, procedurehandboek of metersdikke bestuurlijke onzin nodig. Of ecologen die elkaar de tent uit vechten.
  Bij de laatste groep ligt de kiem van de maatschappelijke onrust. Doordat allerhande niet door enige ter zake doende kennis gegrensde mensen als blinde grote grazers kritiekloos, dus niet op relevante feiten gebaseerd, achter een mening aan wandelen. Om deze te vuur en te zwaard te verdedigen. Veelal vanuit stadse gebieden. Of vanuit boerderijtjes met boerenbonte gordijnen, begonia’s voor het raam of een antiek melkbusrek tegen de buitenmuur.

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Deze sector is sinds mensenheugenis met de natuur vervlochten. Kom nou toch, Pim. Als er 1 industrie is, die haaks werkt op de natuur is het de bio-industrie wel: massa-productie, de beesten hebben totaal geen ruimte, geen beweging, leven hooguit 1, een koe mssn 2, jaar. Ja ze hebben goed te eten. Om zo snel en zo vet mogelijk te sterven.

 • mb

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Fijn dat mensen met de middelen die ze hebben de dieren helpen. Hart voor dieren heet dat. Dieren op een droge dorre vlakte zetten en vervolgens over laten aan hun lot. Zij hebben er niet om gevraagd. Maar het moest zo nodig weer een verrijking zijn voor de mens.Het is een grote kadaverbak geworden, waar je je kinderen niet mee naar toe wilt nemen.En het laagdunkende toontje wat men hier verkondigd over de boeren zegt meer iets over diegene die het hier roept dan over de boer. Het gebied zou al opengesteld moeten zijn, maar blijkbaar is SBB nog niet klaar met ruimen..Ze maken vierkantjes van takken en gevallen bomen, zodat de dieren er niet uit kunnen. Zonder eten en water. Misselijk!

  reageer
 • Jos

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  En Frans Vera en Staatbosbeheer maar beweren dat het beheer van de OVP wetenschappelijk is onderbouwd. Vandaag een artikel in de Volkskrant waarin archeologische wetenschappers aangeven dat het niet de grote grazers waren die het landschap hebben 'gemaakt', maar onze prehistorische voorouders. Het onderzoek van Vera is achterhaald en het experiment met de grote grazers eindigt in een ramp.
  De maatschappelijke verontwaardiging is misschien emotioneel maar terecht, nu nog Frans Vera om zijn ongelijk te herkennen.
  Het zou mooi zijn als hij eens beeld kwam.

  reageer
 • Simone

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Die kijkt wel uit Jos.., ik denk dat hij zich voorlopig nergens meer durft te vertonen ;-) Er zijn zoveel betrokkenen die hun ongelijk moeten erkennen maar helaas zijn er andere belangen waardoor dit niet gebeurt.

 • Pietje Precies

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Heel goed dat die boeren gaan helpen, als echte dierenvriend zou ik zelf ook alles op alles zetten voor deze dieren.

  Waarom? Omdat wij "mensen" maken de aarde smerig, wij vervuilen de wereld, dieren kunnen niet na denken....

  Het is ons eigen schuld !

  reageer
 • Boels

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  De mens als diersoort maakt er best wel een potje van.
  Maar dat doet elke diersoort.
  Als een leeuwin verstand had dan begon zij een veehouderij en hoefde ze niet te jagen.
  Heeft zij schuld als zij een zebra de strot afknijpt? (Het verstikken kan wel een kwartiertje duren).

  Wij kunnen soms kennelijk helemaal niet nadenken als wij de natuur als vriendelijk en leuk gaan beschouwen.
  Ga je dieren houden dan ben je er vanzelfsprekend voor verantwoordelijk.

 • Pieter

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Gaan deze boeren nu ook iets aan die varkensflats doen? Nee dus want dat is hun eigen geld.
  Boeren blijf bij je eigen vak gebied. Als iedereen zich steeds met iedereen bemoeit word het wel een grote gaos .

  reageer
 • Ome Tinus

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Deze boeren zijn veeboeren melkveehouders ga je eens wat meer in de prijzen verdiepen die een melkveehouder krijgt en wat voor winst de tussenhandel maakt op de producten van een melkveehouder.

 • kees d.

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Volkomen gestoord en deze mensen beweren verstand van dieren te hebben?

  reageer
 • Belin

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Idd staasbosbeheer en de provincie hebben idd geen verstand van dieren. Boeren daarintegen hebben generatie op generatie kennis over dieren opgebouwd.

 • Frank

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Ze willen zeker de dieren in de OVP net zo vetmesten en behandelen zoals veel boeren zelf doen. Laat ze eerst hun eigen zaken op orde brengen. Het is toch te gek voor woorden

  reageer
 • Jojanneke

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Arme beesten, het is geen vee dat door boeren gehouden wordt. Het zijn wilde dieren. In de winterperiode is hun stofwisseling anders en daar hebben de koeien bij de boeren geen last van. Lees eens de colum van de natuurfotograaf Van der Wielen. Heel verhelderend!!

  reageer
 • Jannie

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Ja gelijk doen en je blijf lachen met z'n verhaal over de stofwisseling en het dode rund, dat voedsel is voor de aaseters. Alle paarden, koeien en het grootste gedeelte van de edelherten wordt afgevoerd omdat in deze nepnatuur de aaseters het aantal kadavers niet aankunnen. En dan opmerken dat mensen zich beter moeten verdiepen in de materie. Wie de schoen past .... Tenslotte waar zijn de foto's van de wintermaanden met de verhongerende dieren, maar staat natuurlijk haaks op het sprookjesbos wat men ons probeert te laten geloven.

 • Marjo

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Wilde dieren sluit je niet op.

 • Grote grazer

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Is het dan ooit genoeg voor ons protest klimaat? In eens hebben de boeren overal verstand van. Het wordt tijd dat de boeren hun akkers weer op kunnen en belangrijke zaken overlaten aan mensen die daar voor geleerd hebben, zoals staatsbosbeheer. Wij gaan toch ook niet bij jullie het land op als we denken dat je de aardappels verkeerd gepoot worden.

  reageer
 • H. Linde

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Harry Linde Omdat wetenschappelijk is aangetoond, zie mijn eerdere bericht, dat de OVP op het gebied van dierenwelzijn hoger scoort dan bijvoorbeeld de Veluwe, of de intensieve veehouderij, op welke lappen grond ook duizenden grote hoefdieren rondlopen, voel ik onmiddellijk argwaan, dat de boeren een andere agenda volgen, dat ze dit doen: belang bij de grond van de OVP: landbouw en veeteelt. En de Provincie Flevoland idem: inkomsten uit toerisme, verkoop (land)bouwgrond, vliegveld Lelystad!! etc.. Tot slot de jagersverenigingen: plezierjacht, verkoop vlees.

 • Boels

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Een lief natuurtje namaken wat op een deceptie uitloopt.
  Wat zou je daarvoor geleerd moeten hebben?
  Ik heb in ieder geval geleerd de ecoboeren niet te vertrouwen.

 • Ed

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Grote grazer, jij vindt het dus net erg om achter prikkeldraad langzaam te verhongeren? Daar zullen je soortgenoten bij de Oostvaardersplassen, die geen beschikking hebben over internet, vast anders over denken.

 • KC

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Gaan de boeren megastallen bouwen net zoals bij varkens, kippen, e.d. Veel boeren waren ook tegen de aanleg van Oosrvaarderswold vanaf Oostvaardersplassen richting Veluwe. Hoeveel boter kan je op jouw hoofd hebben.

  reageer
 • Thomas

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Geen probleem. Dan overtreders beboeten en de door hen gebruikte machines in beslag nemen graag, alsook hen aansprakelijk stellen voor alle schade aan hekwerken en kosten gemaakt voor de handhaving en het ongedaan maken van alles dat ze veranderen.
  Het mag een keer klaar zijn met de hysterische "Oh nee, echte natuur, dit kan echt niet"-mentaliteit.

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  @ed. Het is natuurlijk mooi wanneer je ergens verantwoordelijkheid voor wilt nemen. Maar die kun je niet altijd 'nemen'. Het provinciebestuur is verantwoordelijk voor de OVP en heeft de uitvoering van het beheer in handen gegeven van SBB. Waarbij, zoals hier ook is gebleken, de provincie beslist (niet altijd even goed). Dan kun je het niet eens zijn met die uitvoering, maar je kunt niet die verantwoordelijkheid overnemen. Als de politie een wijk niet veilighoudt, kun je niet zomaar die verantwoordelijkheid overnemen. Dat is dan '' het recht in eigen hand nemen'. Als we dat gaan doen, en dat lijkt hier voor de 2e keer, en nog meer georganiseerd. te gaan gebeuren, dan ondermijn je de rechtstaat.

 • ./\/\.

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Staan die boeren boven de wet of zo?

  reageer
 • Simone

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Staat SBB boven de wet of zo??

 • Ed

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Nee! Staatsbosbeheer overtreedt de wet door willens en wetens op hun terrein dieren te laten verhongeren. Die boeren nemen slechts hun verantwoordelijkheid. Wat van politie, dierenbescherming en politiek niet kan worden gezegd.

 • Gebruiker

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Boels

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Stoute boeren en nog wel met hooivorken?
  Prima idee om kamergeleerden en pseudonatuurkenners een lesje te leren.
  Als onzinnig-NL doorgaat met onbegrijpelijke groene zaken mag nog ik het misschien nog meemaken dat er subsidies worden ingetrokken en teruggevorderd.

  reageer
 • Henkb

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Wat een domme lui, is het niet opvallend dat ze altijd protesteren als ze zelf land niet opkunnen. Zorg dat jullie eerst je eigen stoepje schoon veegt. Wg met megastallen, ophokkippen, mesterijen, vernielen van weidevogelnestjes etc.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert